Ingredientai

Šventinis stalas be namuose kepto pyrago – kaip Kalėdų eglutė be viršūnėje spindinčios žvaigždės. Vienoms šeimininkėms – tai galimybė savo kulinariniu talentu nustebinti namiškius ir svečius. Kitoms – dar vienas virtuvės iššūkis, kurio rezultatas ne visados džiugina taip, kaip norėtųsi.

Gaminimo eiga

Vis dėlto vadovaujantis pora patarimų, be didelių pastangų iškepsite komplimentų vertą gardėsį, o pats kepimas taps įspūdžių ir atradimų kupina veikla.

Produktų parinkimas – pusė darbo

Kruopščiai atrinkti ingredientai – nemaža dalis sėkmės. Tačiau yra ir mažyčių gudrybių, padėsiančių iškepti ne tik skanesnį, bet ir sveikesnį pyragą.

Prieš kepimą įsitikinkite, kad turite visus reikiamus ingredientus bei pasirūpinkite, kad produktai nebūtų per daug skirtingų temperatūrų. Kepimui reikalingus produktus iš šaldytuvo išimkite pusvalandžiu anksčiau, taip išvengsite nemalonių emocijų, kai pritrūksta vieno ar kito ingrediento, ar kai juos išmaišyti yra labai sudėtinga.

Pasak virtuvės šefo Gian Luca Demarco, kepant pyragus vertėtų rinktis kaimiškus kiaušinius, kurie kepiniams suteikia natūralaus, labai skaniai atrodančio geltonumo. Vietoj įprasto cukraus išmėginkite beržų cukrų, steviją, agavės sirupą ar kitus sveikus saldžiuosius pakaitalus – nustebsite, kokių skanių gamų atrasite.

Slaptas ingredientas – drėgmė ir garai

Sėkmingai iškeptas pyragas paprastai yra ypač traškus išorėje bei drėgnas ir minkštas viduje. Tačiau tokiam rezultatui reikalingas preciziškas garų kiekis.

Karštis ir garai kepimo metu daro stebuklus. „Naujausios daugiafunkcinės orkaitės turi atskiras garų programas. Belieka tik į orkaitėje esantį vandens stalčiuką įpilti vandens, o toliau orkaitė pagal pasirinktą programą tam tikru metu įpurškia reikiamą garų kiekį.

Taip kepinys iškyla tolygiau, tampa puresnis, minkštas ir neperdžiūvęs viduje. Be to, garai praverčia kepant mėsos, žuvies patiekalus ar net pašildant maistą“, – apie kepimo garuose privalumus pasakoja „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis.

Pasak P. Gendvilio, dar vienas garų išskirtinumas – tolygus karščio paskirstymas orkaitėje: „Garai kepimo metu ne tik padeda išlaikyti vienodą temperatūrą, bet ir drėkina patiekalą, suteikia sultingumo ir suformuoja traškią plutelę. Kepant pasirinkus 100 % garų programą išsaugomos produktų maistinės medžiagos ir vitaminai.“

Kepimas garuose ypač mėgstamas ir vertinamas profesionalų. „Papildoma garų drėgmė užtikrina tolygesnį kepimą, geresnę tekstūrą ir skonį – atskleidžiama skonių gama ir aromatas. Nustebinsite net išrankiausius!“,– konditerijos paslaptimis dalijasi šefas Gian Luca Demarco.

Kepimo laikas ir temperatūra

Virtuvės meistras Gian Luca Demarco atkreipia dėmesį, kad pyragų kepimui ypač reikšminga tinkamai parinkta temperatūra. Reikalingas karštis priklauso nuo to, kokius ingredientus naudojate bei kokio aukščio kepinys. Aukštus arba mielinius pyragus ar tortus vertėtų kepti žemesnėje temperatūroje. Trapios tešlos, ar tokiems, kurių mielinės tešla jau nebetelpa inde, reikalinga aukštesnė temperatūra.

Pasak P. Gendvilio, šiandieną buitinės technikos tiekėjai siūlo ne tik orkaites su precizišku temperatūros reguliavimu net 1°C tikslumu, bet ir tokias programas kaip konvekcinis kepimas – karštame oro sraute. Programos kaip ši praverčia, kai reikia kepti kelias kepimo skardas iš karto ir norima tai padaryti greičiau.

Be to, dažna šeimininkė įpratusi kepimo metu ne kartą atverti orkaitės dureles ir patikrinti, ar kepinys kepa sėkmingai. To daryti šefas Gian Luca Demarco nepataria, bent jau likus ne mažiau nei 10 minučių iki nurodyto kepimo laiko pabaigos. Pasak virtuvės meistro, truputis kantrybės ir netgi švelnus orkaitės durelių uždarymas pyragui dar nebaigus kepti gali išgelbėti kepinį nuo subliuškimo ar deformavimosi.

Kvapnaus šokoladinio pyrago receptas

Virtuvės meistras Gian Luca Demarco dalijasi įkvepiančiu šokoladiniu receptu. Nepamirškite trupučio garų, kad šis kepinys taptų jūsų saldžiojo stalo žvaigžde.

Pyragas
• 200 g tamsaus šokolado
• 100 g sviesto
• 4 kiaušiniai
• 100 g granuliuoto cukraus
• 60 g atsijotų miltų
• Pusė apelsino žievelės

„Sabayon“ padažas
• 4 kiaušiniai
• 70 g cukraus
• Baziliko likeris (nebūtinas)
• 2 baziliko lapai
• 150 ml grietinėlės

1. Naudodami indukcinę kaitlentę ištirpinkite šokoladą ir sviestą keptuvėje.
2. Atskirkite trynius nuo baltymų. Kiaušinio trynius įmaišykite į šiltą šokoladą, sudėkite miltus ir maišykite tol, kol masė taps vientisa. Sudėkite apelsino žievelę.
3. Kiaušinių baltymus sumaišykite su granuliuotu cukrumi. Gautą mišinį įmaišykite į šokoladinę masę.
4. Masę perkelkite į sviestu išteptą kepimo skardą ir kepkite 170 °C apie 15 min.
5. Ruošdami „Sabayon“ padažą mažoje keptuvėje ant indukcinės kaitlentės ir ant žemos ugnies maišykite kiaušinių trynius su cukrumi (ir likeriu) tol, kol masė taps lengva ir tiršta. Smulkiai supjaustykite baziliko lapus ir įdėkite juos į padažą. Patiekite su pyragu.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai