Kai planuojame piknikus ar grilio vakarėlius, aišku, pirmiausia galvojame apie maistą, bet juk ir gaivūs gėrimai yra neatsiejama valgymo lauke dalis, tad kviečiame išbandyti naminę kmynų girą. O šią labai lengva pasigaminti, jeigu jau turite duonos raugo (jeigu neturite, juo gali pasidalinti draugai, kurie turi). Kmynų gira puikiai malšina troškulį.

Gaminimo eiga

* Gerai išplauname ir dezinfekuojame priemones, kurias naudosime (didelį stiklainį, samtį ir kt.)

* Užpilame kmynus ir cukrų verdančiu vandeniu, gerai išmaišome ir paliekame atvėsti iki kambario temperatūros.

* Atvėsus nupilame kmynus, likusią kmynų arbatą supilame į fermentacijos indą (aš naudoju 2 l stiklainį) ir joje gerai išmaišome duonos raugą. Stiklainį uždengiame marle.
* Paliekame fermentuotis kambario temperatūroje 2–3 dienas, galima kasdien paragauti, kad gira netaptų per rūgšti.

* Kai pasiekiame norimą rūgštumą, supilstome girą į butelius, viršuje paliekant šiek tiek vietos, ir paliekame dar dienai kambario temperatūroje, kad giroje atsirastų burbuliukų (jeigu naudojate stiklinius butelius, juos reiktų po pusdieno atidaryti, o jei diena karšta, – net greičiau, kad jie nesprogtų, ir taip įvertinti, ar užtenka gazuotumo; su plastikiniais buteliais paprasčiau – paspaudus butelį jis bus tvirtas ir įsitempęs, kai burbuliukų bus pakankamai).

* Paruoštą girą laikome šaldytuve (jeigu laikote ilgai – kas kelias dienas reiktų atsukti/atidaryti butelius) ir gaivinamės šaltu gėrimu.

Receptu dalijasi organizacija „Gyvi gali“ ir Joys of Amber.

www.DELFI.lt

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai