aA
Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) trečiadienį apgulė dešimtys prieš balsų pirkimą protestavusių žmonių. Vilniaus savivaldybė taip pat leido kitą savaitę surengti mitingą prieš galimai neskaidrius Seimo rinkimų rezultatus. Tuo tarpu VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas pareiškė besigailintis, kad dar vienai kadencijai liko šiame poste.
Protesto akcija prieš balsų pirkimą
Protesto akcija prieš balsų pirkimą
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Trečiadienį prie VRK pastato surengta spontaniška protesto akcija, vadinamasis „flashmobas“. Dešimtys rinkėjų, daugiausiai – jaunimo, prie VRK atėjo nešini plakatais su 10 litų kupiūra bei užrašu „mano balsas“. Kiti gi atsinešė Z. Vaigauską pašiepiančius plakatus.

Žmonės teigė pasipiktinę VRK pasyvumu – jų nuomone, rinkimų prievaizdai galėtų kur kas griežčiau reaguoti į galimo rinkėjų papirkinėjimo atvejus bei kitus pažeidimus.

Z. Vaigauskui įteiktas protestuotojų kreipimasis. VRK pirmininkas jaunimui padėkojo ir pakvietė bendradarbiauti. O po to, kalbėdamas su žurnalistais, atvirai pareiškė besigailintis, kad liko vadovauti VRK dar vienai kadencijai.

„Atvirai pasakius, aš tikrai labai gailiuosi, kad sutikau pasilikti komisijos pirmininku“, - atviravo Z. Vaigauskas.

Jis pridūrė, kad viena pagrindinių šio gailesčio priežasčių – tai, kad nebuvo pakankamai rimtai žiūrima į jo pastabas dėl galimų rinkimų organizavimo sunkumų. „Labai gailiuosi, nes iš tikrųjų (...) ataskaitose pas mane buvo pakankamai parašyta. Ir dėl apylinkių mažinimo, ir dėl finansavimo. Bet visi tie dalykai... „Išlaikot, atlaikot, viskas gerai, sugebėsi – ir tegul lieka“. Aš matau atsakomybę. Aš nežinau, gal reikėjo varpais pradėti anksčiau mušti. Bet iki šiol mums pavykdavo tą situaciją sureguliuoti. O dabar matome, kad tai pernelyg sudėtinga pasidarė“, - aiškino VRK pirmininkas, pažymėdamas, kad padėties „nevertintų kritiškai“.

Kitą ketvirtadienį vyks dar vienas protestas dėl rinkimų rezultatų. Sostinės savivaldybė DELFI patvirtino išdavusi leidimą rengti protesto akciją Nepriklausomybės aikštėje, prie Seimo. Joje leista susirinkti iki 500 žmonių.

Prašo galimo balsų pirkimo liudininkų netylėti

Komentuodamas minios pasipiktinimą, VRK vadovas teigė, jog galimo balsų pirkimo istorijos leidžia abejoti dėl kelių apygardų rezultatų teisėtumo. Vis dėlto VRK, prieš priimdama kokį nors sprendimą, turi sulaukti teisėsaugos išvadų.

„Malonu, kad policija tiria ir prokuratūra tiria. Laukiam informacijos. Ar sulauksim, ar jie suspės? To negaliu atsakyti, aišku. Tą gali atsakyti tik prokurorai. (...) Dėl papirkimo, turime keletą, mano supratimu, apygardų“, - teigė Z. Vaigauskas.

Pasak jo, maksimali galima sankcija – rinkimų rezultatų anuliavimas kai kuriose apygardose. Tokiu atveju, jose rinkimai vyktų iš naujo.

„Įstatymas numato arba pripažinti rinkimų rezultatus visoje rinkimų apygardoje negaliojančiais, tai reiškia iš naujo rengti rinkimus, arba apsiriboti administracinėmis baudomis, kitais dalykais. Kas turbūt visuomenės labai netenkina. (...) Kita vertus, sukaupti informaciją, dokumentuoti, galių mes turime minimaliai. Liudininkų parodymai mums labai svarbūs. Jaučiu, kad tie, kurie organizavo balsų pirkimą (...) eis į teismą. O teisme mums reikalingi liudininkai, kurie mums tiesiai šviesiai pasakytų: aš mačiau tą ir tą, toje ir toje vietoje. Tuomet mes turime galimybių bylą laimėti“, - sakė Z. Vaigauskas.

Anot VRK pirmininko, jau dabar matyti, kad kai kurie galimo balsų pirkimo liudininkai bijo duoti parodymus.

„Jeigu atsiras drąsių piliečių – žmonių, kurie netylės ir tikrai turės ką pasakyti, manau, kad mes Lietuvoje su tokiais dalykais (rinkėjų papirkinėjimu – DELFI) turėsime galimybę pabaigti“, - vylėsi Z. Vaigauskas.

Jis taip pat skundėsi, kad partijos į apylinkių ar apygardų rinkimų komisijas šiuose rinkimuose nevengė deleguoti nekompetentingus ar abejotinos reputacijos asmenis. Pavyzdžiui, viena apylinkės komisijos pirmininkė, kaip paaiškėjo, buvo nuteista už sukčiavimą – moteris, vos paaiškėjo ši informacija, buvo pašalinta iš komisijos. Be to, gauta apie 80 raštų iš antstolių dėl rinkimų komisijų narių įsiskolinimų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0