„Ten nevisiškai sutvarkyti protokolai, nėra apylinkės rinkimų komisijos parašų ir apskritai labai netvarkingai vesta visa apskaita, reitingavimas, skaičiavimas ir panašiai. Todėl apygardos rinkimų komisija ėmėsi viską iš naujo perskaičiuoti“, - sakė apygardos rinkimų komisijos pirmininkas.

A.J. Trimonio teigimu, balsai buvo skaičiuojami pirmadienį ir dar bus skaičiuojami antradienį nuo 18 valandos.

„Šiandien viską baigsime. Pakvietėme, kad dalyvautų ir stebėtojai“, - pridūrė pirmininkas.

DELFI primena, kad Dainavos rinkimų apygardoje S. Stoma gavo 2874 balsus, o K. Kuzminskas – 2866. Buitininkų rinkimų apylinkėje iš viso balsavo 2206 rinkėjai.

VRK gavo penkis prašymus anuliuoti rinkimų rezultatus

Pasibaigus Seimo rinkimams Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sulaukė penkių prašymų anuliuoti rinkimų rezultatus.

"Šiai dienai esame gavę penkis prašymus pripažinti rinkimų rezultatus negaliojančiais kai kuriose apygardose", - antradienį po susitikimo su Seimo pirmininke Irena Degutiene žurnalistams sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Jo teigimu, prašymai grindžiami tuo, kad tose apygardose galėjo būti pirkti rinkėjų balsai, būta daug politinės reklamos pažeidimų.

Z.Vaigauskas tik atskleidė, kad prašymai gauti iš Naujosios Vilnios, Širvintų-Vilniaus rinkimų apygardų.

Naujojoje Vilniuje rinkimus laimėjo Darbo partija (18,33 proc. balsų), o į antrą turą pateko Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatas Tadeušas Andžejevskis bei Darbo partijos atstovas Sergejus Ursulis.

VRK pirmininko Z.Vaigausko teigimu, vertindama, ar pripažinti rinkimų rezultatus negaliojančius, Rinkimų komisija privalės atsižvelgti į per savivaldos rinkimus priimtus teismų sprendimus. Tuomet VRK panaikino rezultatus keliose apygardose, bet teisme savo pozicijos nepavyko apginti.

"Pagal teismų praktiką, reikia įrodyti ne tai, kad buvo galimai pirkti, bet kad tas balsų skirtumas turėjo įtakos rinkimų rezultatams", - sakė Z.Vaigauskas.

Pasak jo, VRK iš pradžių surinks visą informaciją, ir jeigu tų pažeidimų skaičius bus kritinis, tada bus galima priimti sprendimą dėl rezultato panaikinimo.

"Kol kas nepradėjome analizės", - teigė Z.Vaigauskas.

Sekmadienį Lietuvoje vyko parlamento rinkimai ir patariamasis referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybos.

I.Degutienė pasipiktino: kodėl problemos nesprendžiamos iki rinkimų

Seimo pirmininkė Irena Degutienė apgailestauja, kad ilgametis VRK pirmininkas jau vykstant dabartiniams rinkimams pradėjo kelti problemas, kurias reikėjo įvardyti ir spręsti dar prieš rinkimus, teigiama po I. Degutienės susitikimo Z.Vaigausku išplatintame pranešime spaudai.

Susitikime kalbėta apie vykstančių Seimo rinkimų organizavimą, kylančias problemas ir galimus pažeidimus balsuojant.

„Šiandien girdime, kad įstatymai yra suteikę daug įgaliojimų Vyriausiajai rinkimų komisijai spręsti dėl galimų pažeidimų per rinkimus ir vykdant rinkimų kampaniją. Tačiau matome, kad komisija techniškai nesugeba vykdyti jai pavestų užduočių ir daugelį funkcijų deleguoja apygardų ar apylinkių komisijoms. Šiandien galime tik apgailestauti, kad ilgametis VRK pirmininkas šias problemas įvardija tik jau vykstant rinkimams, kai realiai jų spręsti jau nebeįmanoma. Tačiau jas buvo galima išspręsti dar prieš rinkimus“, – pranešime cituojama I. Degutienė.

Seimo pirmininkė pažymėjo, kad reikėtų svarstyti galimybes ateityje VRK pavesti tik rinkimų organizavimo klausimus, o galimus pažeidimus tirti patikėti atsakingoms teisėsaugos institucijoms, policijai, Generalinei prokuratūrai ar Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai pagal kompetenciją.

Kaip teigiama pranešime, Z. Vaigauskas informavo Seimo pirmininkę, kad nemaža dalis nesklandumų dėl eilių balsuojant ar klaidų skaičiuojant rezultatus kilo ir todėl, kad šiais metais rinkimų komisijose dirba nemažai naujų žmonių, kurie neturi pakankamos darbo rinkimų metu patirties.

I. Degutienės nuomone, dėl per rinkimus kilusių nesklandumų dalį atsakomybės turėtų prisiimti ir politinės partijos, kurios deleguoja apygardų ir apylinkių komisijų narius.

18 metų VRK vadovaujantis Z.Vaigauskas parlamento vadovės teikimu dar vienai ketverių metų kadencijai buvo patvirtintas po to, kai Seimas atmetė kitą I.Degutienės pasiūlytą kandidatą.

Seimo pirmininkė I.Degutienė birželį į naujos VRK pirmininkus siūlė Vidaus reikalų ministerijos Teisės departamento Teisėkūros skyriaus vadovą Audrių Kasinską, tačiau jo kandidatūrai per slaptą balsavimą nepritarta.

Tuomet I.Degutienė ieškodama kompromiso pateikė Z.Vaigausko kandidatūrą, nors sakė mananti, kad VRK, kaip ir kiekvienoje valstybės institucijoje, permainos naudingos.