aA
Ar atsimenate, pone Čekuoli, pavasarį visus juodai užknisusią „Kaimynų“ reklamą - kaip ji ramino mus: štai Vilniaus energijos žmonės, tokie kaip ir mes, jie irgi dirba, irgi moka už elektrą, nusiraminkite. Tuo pačiu dažnumu jau visą rudenį transliuojama dar viena nervus raminanti reklama, sukurta, matyt, tos pačios agentūros: tas pats „Labanakt, vaikučiai“ stilius: viskas yra gerai, bus dar geriau, nusiraminkite ir eikite miegoti (mokėti, balsuoti).
Rūta Vanagaitė
Rūta Vanagaitė
© DELFI / Valdas Kopūstas

Ten buvo VE, čia VAE, ten kaimynai, čia Jūs. Apie viską pagalvota: raminančiai veikia senovinis pasaulio žemėlapis, kurio fone Jūs sėdite (globalumas ir amžinumas), raminančiai veikia ir Jūsų balsas, ir Jūs pats prie didžiulio rašomojo stalo (išmintis ir stabilumas).

Prieš keletą savaičių seimo narys Žilvinas Šilgalis asmeniškai kreipėsi į premjerą Andrių Kubilių su 14 klausimų apie VAE. Per savaitę jis gavo 14 atsakymų, kuriuos pasirašė pats premjeras. Skaitau ir skaitau šiuos atsakymus, kurie kelia man - nesakau siaubą, sakau - dar daugiau klausimų. Jūs esate autoritetas man ir mano vaikams. Taigi ar galėčiau Jūsų, kaip VAE viešinimo kampanijos veido kai ko paklausti ? Pakalbėsite su manim?

Štai premjeras rašo: „Vienos konvencijoje dėl atsakomybės už branduolinę žalą numatyta, kad branduolinę elektrinę priimančios šalies prievolė prisiimti atsakomybę už branduolinę žalą iki konvencijoje numatytos ribos (300 mln dolerių) jei operatoriaus ir draudimo lėšų nepakaktų.“ Pakalbėkime, ponas Čekuoli, ar tai reiškia, kad branduolinės avarijos atveju už žalą mokės Lietuva? O jei žala bus didesnė nei 300 mln dolerių (Fukušimos avarijos žala skaičiuojama milijardais, ir tai tik dėl palankaus, link vandenyno pūtusio vėjo) – kas tuomet mokės?

Pasak premjero, VAE statyba bus finansuojama taip: „nesant pakankamo finansavimo iš išvardytų šaltinių (akcininkų lėšos ir kreditai)“ –dar ir „elektros energijos tarifo specialia dedamąja“. Pakalbėkime, ponas Čekuoli, apie tai, ką reiškia toji „speciali dedamoji“ – ar tai, kad ateityje, mokėdami už elektrą, mes, Lietuvos elektros vartotojai, finansuosime VAE statybą - tiek kiek reikės?

Premjero atsakymuose Ignalinos AE uždarymas vadinamas „netikėtu“, „ankstyvu“, „pirmąkart pasaulyje vykstančiu“ ir todėl „nėra sukaupta žinių“ kaip tai daryti. Akivaizdu kad į premjero minimą 2, 9 mlrd. litų sumą skirtą uždarymui nėra įtraukti atliekų, kurios lieka radioaktyvios šimtus tūkstančių metų, laidojimo kaštai. Pakalbėkime, ponas Čekuoli, dabar, prieš statydami naująją AE - kas, kada, kur ir už kiek laidos „netikėtai uždarytos“ senosios AE radioaktyvias atliekas?

Premjero laiške tvirtinama kad tokio reaktoriaus, koks statomas Lietuvoje (ABWR), uždarymas nesudarys tokių problemų kokias turime su IAE , nes „tokio tipo reaktorių uždarymo patirtis egzistuoja“. Tačiau kitur laiške rašoma, kad ABWR yra „visiškai naujos kartos“ ir „dar tik žengia į rinką“.... Ponas Čekuoli, gal Jūs kartais žinote, kur toks „ką tik į rinką įžengusios technologijos“ reaktorius jau yra uždarytas?

Premjeras apie ilgaaamžių atliekų laidojimą: „2002 metais RATA pradėjo vykdyti branduolinių atliekų laidojimo galimybių įvertinimo programą“ (...), „Tačiau galutinis sprendimas gali būti priimtas tik atlikus išsamius tyrimus“ (.... ) „o lėšos, reikalingos VAE panaudoto branduolinio kuro ir ilgaamžių atliekų laidojimui bus įvertintos ir šis kapinynas bus finansuojama iš VAE operatoriaus lėšų“. Ponas Čekuoli, pakalbėkime apie tai, kad per 10 laidojimo galimybių įvertinimo programos vykdymo metų mes dar jokių galimybių neįvertinome ir dar tik ketiname atlikti išsamius tyrimus? Ir dar vis nežinome kur dėsime Ignalinos atominės ilgaamžes radioaktyvias atliekas, dabar „laikinai“ sudėtas į konteinerius IAE teritorijoje? Pakalbėkime, ponas Čekuoli, apie tai, kur krausime naujosios VAE atliekas - į tuos pačius konteinerius ar naujus?

Į klausimą apie žadėtus 6000 darbo vietų VAE premjeras atsako taip: „nustatyta kad Baltijos šalių tiekimo grandinė galėtų patenkinti iki 30 proc. Visagino AE projekto paklausos ir atlikti darbų už maždaug 5,2 mlrd litų“. Pakalbėkime, ponas Čekuoli: jei visoms trims Baltijos šalims teks iki 30 proc. tiekimo ir darbų, tai Lietuvai teks 10 proc.? Ar tie 10 procentų ir reiškia žadėtus 6000 darbo vietų?

Gerai pakalbėjome, ar ne, ponas Čekuoli? Pakalbėtume dar, bet 14 premjero pateiktų atsakymų apie VAE – tai puiki galimybė agentūrai dar sukurti dar 14 naujų reklamos klipų. Juk net 5 milijonai skirti VAE viešinimo kampanijai, o, Jūs, kaip sakėte, dirbate už dyka. Net 30 sidabrinių nepaėmėt.

O mūsų pokalbio pabaigai - įkvepianti čekų rašytojo Gabrielio Laubo citata:

„Mūsų palikuonys negalės mums priekaištauti. Tiesa, mes jiems paliksime bjauriai surėdytą pasaulį, tačiau taip pat ir priemones jam sunaikinti“.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Gaisras Pasvalio rajone: užsiliepsnojo ferma ir padangų krūva, nukentėjo ugniagesys (2)

Trečiadienį Pasvalio rajone, Raubonių kaime, kilo didžiulis gaisras . Į įvykio vietą...

Artūras Zuokas su žmona Augusta sulaukė šeimos pagausėjimo: pasakė, kokį vardą išrinko naujagimiui

Artūras Zuokas ir jo žmona Augusta Zuokė džiaugiasi šeimos pagausėjimu. Jiems gimė judviejų...

Patekti į mišką prie ežero nepavyks: garsusis Gulbinų kvartalas ir vėl neprieinamas (19)

Garsusis Gulbinų kvartalas ir vėl pateko į dar vieną skandalingą situaciją. Gavęs signalų, kad...

Mokslininkai užfiksavo įvykį, kuris paskutinį kartą nutiko tik prieš milijardą metų – tada atsirado augalai, o kas bus dabar?

Įvykis, kuris, kaip žinoma, per visą gyvybės Žemėje istoriją yra įvykęs tik tris kartus,...

Vilniuje steigiama nauja partija  pirmininke tapo buvusi socialdemokratė (32)

Trečiadienį sostinėje įkurta nauja politinė partija „KArtu. Kairiųjų aljansas“. Politinės...