Nuo sausio vilniečiai privalo atskirai rūšiuoti maisto atliekas – tam reikalingi oranžiniai maišeliai ir kibirėliai dalijami stacionariose ir mobiliose vietose. Pirmą metų savaitę žiniasklaidoje plito vaizdai, kad prie rūšiavimo priemonių nusidriekė ilgos žmonių eilės. Apie tai rašė ir Delfi.

Rado priemones laiptinėje

Bėgant laikui srautai dalijimo punktuose sumažėjo, o dalis Vilniaus gyventojų maisto atliekų iki šiol nerūšiuoja. Daiva pripažino, kad to daryti neplanavo, mat jos virtuvė maža, be to, ji nerimavo, kad įšilus orams maisto atliekos ims skleisti nemalonų kvapą. Šią problemą anksčiau įvardijo ir kita Delfi skaitytoja.

Visgi vieną rytą eidama į darbą Daiva kibirėlį ir tris rūšiavimo maišelių rulonėlius aptiko paliktus laiptinėje prie savo buto durų.

Eilės atsiimti atliekų rūšiavimo konteinerių

„Neplanavau rūšiuoti maisto atliekų, bet dabar teks, priėmiau tai kaip paskatinimą“, – sakė Daiva.

Ji pastebėjo, kad kibirėlis su maišeliais buvo paliktas ir prie pirmame aukšte gyvenančių kaimynų buto durų.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas patvirtino, kad pradėta ieškoti alternatyvių būdų aprūpinti gyventojus priemonėmis rūšiuoti maisto atliekas, nes atsiimti jų į dalijimo vietas ateinama nebe taip aktyviai.

„Dalijimo paslaugą įgyvendinantis tiekėjas bendradarbiauja su daugiabučių namų bendrijomis ir per bendrijų pirmininkus priemones gyventojams įteikia jų namuose. Prioritetas skiriamas rūšiavimui skirtų priemonių perdavimui tiesiai į rankas, tačiau kibirėliai ir maišeliai gali būti paliekami ir gyventojams prie durų“, – Delfi komentavo G. Grubinskas.

Rūšiavimo priemones dalija įmonė „Derybininkai.lt“.

Nekilnojamasis turtas

Jo teigimu, už gyventojams tinkamiausio ir patogiausio priemonių įteikimo būdo parinkimą tokiu atveju atsakingas bendrijos pirmininkas.

Atsiėmė 64 proc. sostinės namų ūkių

Siekiant, kad maisto atliekų rūšiavimui skirtos priemonės būtų išdalintos tinkamai, vedamas namų ūkių, kurių gyventojai jas atsiėmė, sąrašas, patvirtino atstovas.

„Tokiu būdu galime užtikrinti, kad priemonių pakaks visiems Vilniuje esantiems namų ūkiams“, – aiškino G. Grubinskas.

Savivaldybės atstovo pateiktais duomenimis, maisto atliekoms rūšiuoti skirtas priemones Vilniuje nemokamai yra atsiėmę apie 64 proc. visų sostinėje esančių namų ūkių (iš viso 180 tūkst. jų).

Vilniaus miesto savivaldybė

Anksčiau skelbta, kad maisto atliekų rūšiavimo priemones bus galima atsiimti visus šiuos metus. Kur ir kada galima jų pasiimti, galite pasitikrinti čia.

Rūšiavimui skirtas talpas gali atsiimti kiekvienas Vilniaus gyventojas, nesvarbu, ar yra deklaravęs gyvenamąją vietą sostinėje, ar ne.

Vasarį Delfi atlikta internetinė apklausa parodė, kad 37 proc. respondentų naudojo oranžinius maišelius, 24 proc. nurodė, kad tai daryti ketina. Vis dėlto apie beveik 23 proc. teigė, kad rūšiuoti maisto atliekų neplanuoja, dar 14 proc. sakė, jog nėra apsisprendę, o apie 3 proc. apskritai nebuvo apie juos girdėję.

Pasyvumu išsiskyrė jauni žmonės – 17 proc. respondentų sakė, kad apie naują tvarką nieko nežino.

Tarp teigiamai vertinančių šią iniciatyvą – vyresnio amžiaus žmonės, 48 proc. jų vasarį nurodė, kad atliekas jau rūšiavo šiuo būdu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)