aA
Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) penktadienį perspėjo, kad per daug moterų tiek besivystančiose, tiek turtingose šalyse susilaukia vaikų, atlikus Cezario pjūvį, kai tokia operacija nebūtina.
Perspėja dėl Cezario pjūvių epidemijos
© Shutterstock nuotr.

Ši Jungtinių Tautų agentūra pridūrė, kad kai kurios kitos besilaukiančios moterys, kurioms tokia procedūra yra būtina, neturi galimybių ja pasinaudoti.

„Daugelyje besivystančių ir išsivysčiusių šalių kilo tikra Cezario pjūvių epidemija – netgi kai tam nėra jokios medicininės būtinybės“, – sakė PSO vaisingumo medicinos departamento direktorė Marleen Temmerman.

Kai kuriose šalyse, tarp jų Brazilijoje, kurioje, kaip rodo PSO duomenys, 53 proc. vaikų ateina į pasaulį po tokios operacijos, susiformavo kultūra, kad reikia rinktis Cezario pjūvį, pabrėžė M.Temmerman.

Nuo 9-o dešimtmečio pradžios gydytojai sakė, kad gimdymai atliekant Cezario pjūvį idealiu atveju turėtų sudaryti 10–15 proc., nors dabar medicinos bendruomenė siekia pateikti naujas rekomendacijas.

„Jeigu šalyje <...> šis rodiklis mažesnis negu 10 proc., pastebima, kad ten miršta daugiau motinų ir kūdikių, nes nėra galimybės atlikti Cezario pjūvį“, – sakė M.Temmerman.

„Kai kuriose šalyse „matome, kad moterys miršta“, nes negali būti laiku operuotos“, – pridūrė ji.

Kaip rodo 2008 metais paskelbti PSO duomenys, Europoje ši operacija atliekama apie 23 proc., Šiaurės ir Pietų Amerikoje – 35 proc., o Vakarų Ramiojo vandenyno regione – 24 proc. gimdyvių.

Regis ši epidemija nepaveikė tik Afrikos (3,8 proc.) ir Pietryčių Azijos (8,8 proc.), sako agentūra.

Penktadienį pateiktos rekomendacijos buvo pirmasis konkretus PSP raginimas taikyti Cezario pjūvį tik tai atvejais, kai to reikia dėl medicinos priežasčių.

„Turbūt mes pirmieji taip tiesiogiai apie tai kalbame“, – sakė PSO perinatalogijos ekspertas Metinas Giulmezohlu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0