aA
Rinkiminė kova vyksta ne tik tarp kandidatų į prezidentus. Dėl pirmosios šalies damos titulo konkuruoja ir kandidatų žmonos.
Mūšis dėl pirmosios ponios titulo
© DELFI montažas

Visos šešios moterys tiki savo vyrų pergale ir daro, ką tik gali, kad jie taptų valstybės vadovais. Vis dėlto kai kurios kratosi viešumos ir tikisi, kad po rinkimų vėl galės grįžti prie savo įprasto gyvenimo, kitoms – prezidentienės statusas labai priimtinas.

Jolanta Paulauskienė „Info TV“ laidai „Info diena“ sakė, kad drąsiai žengtų per rūmų S. Daukanto aikštėje slenkstį. Prezidentienės pareigos jai nebūtų visiškai svetimos. Ji jau buvo laikinojo prezidento žmona, kai nušalinus Rolandą Paksą, prezidentūroje šeimininkavo Artūras Paulauskas. J. Paulauskienė sako palaikanti dabartinį vyro norą vadovauti šaliai, tačiau jei būtų galėjusi, būtų parinkusi visai kitokią karjerą.

„Nenorėjau iš viso, kad jis būtų politikoje, bet kadangi dalyvauja, stengiamės jam padėti“, – „Info dienai“ guodėsi J. Paulauskienė.

J. Paulauskienė ir pati prisideda prie sutuoktinio rinkimų kampanijos, rinko parašus, o šiuo metu padeda štabe. Namie A. Paulauskui žmona stengiasi sudaryti sąlygas, kad jis atsipalaiduotų, pasisemtų jėgų. Visgi yra viena sritis, kurioje J. Paulauskienė žengia koja kojon su vyru. Tai – sportas.

Jolanta Paulauskienė
Jolanta Paulauskienė
© A.Didžgalvio nuotr.

„Mes visa šeima esam sportiški, sūnus žaidžia futbolą, aš ir slidinėti moku, ir nardyti moku. Kai yra laiko bendrai kažką visi nuveikiame, tai pabėgiojame, tai pasivaikštome“, – pasakoja J. Paulauskienė.

Jaunystėje aktyviai žaidusi krepšinį, neseniai šokusi TV projektuose A. Paulausko žmona be judėjimo savo kasdienybės neįvaizduoja.

Daukanto rūmų valdytojos pareigų nesikratytų ir Vilniaus mero Artūro Zuoko žmona Agnė Zuokienė. Ji vienintelė iš kandidatų antrųjų pusių pati bandžiusi politikės duonos, todėl drąsiai vyrui pataria įvairiais klausimais. A. Zuokienė „Info dienai“ teigė, kad yra viena iš didžiausių savo vyro kritikių.

„Aplinka nepasako kritiškų žodžių, gal perdėtai daug pasako pozityvių žodžių, aš esu tas bjaurusis bambeklis, kuris nuolat kasdien randu prie ko prisikabinti“ – teigia A. Zuokienė.

Agnė Zuokienė
Agnė Zuokienė
© DELFI / Valdas Kopūstas

Dabar ji įsipareigojusi dviem vyrams, kandidatuojantiems į prezidentus. Pernai ji įstojusi į Socialdemokratų partiją, kuri rinkimuose iškėlė Zigmantą Balčytį. Už Z. Balčytį A. Zuokienė netgi rinko parašus. Dabar ji visus agituoja rinktis iš dviejų kandidatų. Tačiau už savo partijos kandidatą Z. Balčytį per Prezidento rinkimus balsuoti nežada.

„Būčiau nesąžininga, jei sakyčiau, kad balsuosiu už savo partijos kandidatą Balčytį, bet aš už jį balsuosiu Europos parlamento rinkimuose“, – aiškina A. Zuokienė.

Severina Balčytienė pagrindinį vaidmenį viešumoje palieka vyrui, tačiau namuose griežia pirmu smuiku. Iš namų S. Balčytienė prastai atrodančio sutuoktinio neišleidžia – o jis nesiginčija, jei žmona siūlo kitą kaklaraištį, Z. Balčytis aksesuarą pasikeičia. S. Balčytienė aiškina, kad šeima – tai komanda: „Aš taip ją įsivaizduoju. Jei vyras nusprendė kandidatuot į Prezidentus, aš jam pritariu, juo tikiu, pasitikiu, žinau, kad jis turi savo Lietuvos viziją“, – „Info dienai“ sakė S. Balčytienė.

Mūšis dėl pirmosios ponios titulo
© DELFI / Kiril Čachovskij

Nors S. Balčytienė rinko parašus už vyrą, tačiau rinkimai , pasak jos, neprimena šventės, bet vyrą palaikyti – privalu. Kone vienintelis kandidatavimo į prezidentus pliusas – Z. Balčytis dažniau būna su šeima.

Vyrui grįžus į Lietuvą iš Briuselio daugiau laiko lieka ir šeimos laisvalaikiui. S. Balčytienė pasakoja, kad su vyru lankosi teatruose, mėgsta klasikinę muziką, nueina į operą. Tačiau į savo mėgstamus šokius S. Balčytienė vyro nekviečia.

Vienai namuose suktis, kol vyras plušo Europos parlamente, teko ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderio žmonai. Violeta Tomaševska teigia žinojusi, kad vyras sieks Prezidento posto ir ji nieko padaryti negalėjo.

„Kaip politiką ir partijos pirmininką aš jį palaikau, jis dirbs savo darbą, kaip dirbo, bet kaip žmona vyro nenorėčiau matyti Prezidentu“, – atvirai pripažįsta V. Tomaševska.

Dėl vyro užimtumo mažėja ir dėmesio šeimai. V. Tomaševska „Info dienai“ pasakoja, kad vyras itin mėgsta dirbti darže. Pernai šeima užaugino 50 kg pomidorų. Anot V. Tomaševskos, šiemet rekordą pagerinti trukdo įtemptas grafikas.

„Bet vis tiek išvažiuojame į kaimą, pailsime, stengiamės padėti jam pailsėti, kad pašnekėtų su gamta, ne tik su žmonėmis“, – apie retas išvykas į sodybą prasitaria V. Tomaševskio žmona.

Nors pati teigia nemėgstanti ir vengianti viešumos, V. Tomaševskio įvaizdis viešumoje – žmonos nuopelnas. Ji jam pataria šviesesnį ar tamsesnį kostiumą rengtis, kokius marškinius derinti. Žmonos V. Tomaševskis teiraujasi ir apie politiką.

Nika Puteikienė kartu su vyru pasišovė šturmuoti rūmus S. Daukanto aikštėje tiesiogine prasme. Iš Klaipėdos, kur šiuo metu gyvena su vaikais ji su vyru svajoja kraustytis į pačią Prezidentūrą.

Nika Aukštaitytė-Puteikienė
Nika Aukštaitytė-Puteikienė
© N.Jankausko nuotr.

„Jei JAV prezidentas įsikuria Baltuosiuose rūmuose, tai kam mūsų prezidentams rezervatas Turniškėse, ar rūmai Daukanto aikštėje nepakankamai dideli, kad jame gyventų Prezidento šeima“, – sako N. Puteikienė.

Savo vyro politinę karjerą N. Puteikienė teigia palaikiusi nuo pat jos pradžios. Šį kartą aktyviai rinko parašus, anksčiau netikėtai prisidėjo prie neplanuotos viešųjų ryšių kampanijos.

Moteris prisimena Seimo rinkimus, kai per šokius kaimiškoje vietovėje kilo gandai, kad N. Puteikis šoka su ilgakoje nepažįstamąja. Tai išspausdinęs vietos laikraštis kitą dieną turėjo spausdinti paneigimą, kad į kairę N. Puteikis nenusuko – šokdino savo žmoną, ir tai tapo nemokama rinkimine agitacija.

Ignalinos mero Bronio Ropės žmona Danutė Ropienė – vyro bendradarbė. Ji vadovauja savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriui. Anot D. Ropienės, šeima bendro laisvalaikio niekada neturėjo. Žmona nesikiša ir į vyro politinius reikalus.

„Tikriausiai esu ne visai gera žmona – prie parašų rinkimo neprisidėjau ir aš tą kampaniją stebiu iš šalies“, – „Info dienai“ sakė D. Ropienė.

Tačiau vyro užmojai pakeitė B. Ropės žmonos kasdienybę – dėl darbų gausos hobius teko atidėti. D. Ropienė pasakoja, kad kažkada mėgo megzti, o šiuo metu virbalai guli be darbo.

Paklausta, ar norėtų Ignaliną iškeisti į gyvenimą Vilniuje, D. Ropienė sako, kad spręsti per anksti. Kol nėra rezultato, anot pirmosios Ignalinos ponios, fantazuoti prasmės nėra.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Mokslininkai išrado naują būdą diagnozuoti tris pavojingiausias vėžio formas – užteks tik vieno kraujo lašo

Naujausių tyrimų metu paaiškėjo, kad netrukus bus galima tiksliai ir itin greitai nustatyti tris...

Rūta dirbo kineziterapeute net penkerius metus, kol nusprendė kardinaliai pakeisti savo kelią – nieko nedaryčiau kitaip

Rūta Tamošauskaitė-Zubienė, IT įmonės „ Cognizant “ jaunesnioji testuotoja, prieš ateinant...