aA
Kaip manote, kur keliauja ką tik iš ligoninės išėjęs tuberkulioze sergantis asocialus asmuo? Delne spausdamas receptą, skirtą vaistams nuo tuberkuliozės įsigyti, jis keliauja tikrai ne į vaistinę. Kodėl? Juk liga, nutraukus gydymą, plinta! Atsakymas paprastas – į vaistinę jis neužsuka dėl to, kad vaistams jis paprasčiausiai neturi pinigų.
Joana Tamkevičiūtė
Joana Tamkevičiūtė
© Asmeninio archyvo nuotr.

Nors šiandien visi labai džiaugiasi, kad vaistai nuo tuberkuliozės kompensuojami 100 procentų, tačiau užmiršta vieną detalę – kompensuojama tik bazinė vaisto kaina. Taip, asocialiam, dažniausiai valkataujančiam ir girtaujančiam asmeniui savo kišenėje reikia paieškoti kokių 3 eurų (priklausomai nuo paskirtų vaistų), kad galėtų vaistinėje susimokėti priemoką ir įsigyti vaistus nuo šiandien Lietuvoje niekaip nesukontroliuojamos ligos.

Žinoma, kad išėjęs su receptu iš ligoninės jis nepasuks takeliu link vaistinės ne tik todėl, kad jis neturi pinigų, bet ir todėl, kad šis asmuo greičiausiai – priklausomas nuo alkoholio. Kaip priklausomybe sergantis žmogus gali galvoti apie visuomenės sveikatą ir gerovę, kai pats turi didesnių norų nei išsigydyti?

Lietuvoje atliktos studijos duomenimis, 86 proc. asmenų, sergančių tuberkulioze nurodė, kad negeria vaistų, skirtų šios ligos gydymui, nes girtuokliauja ir toliau nori gauti socialinę pašalpą.

Kas nutiks su šiuo valstybės „pavėjui“ paleistu asmeniu? Jis per metus užkrės iki 30 sveikų asmenų, kurie dirba, moka mokesčius, augina vaikus. Jie turi teisę į jų sveikatai nepavojingą aplinką. Tuberkuliozė nebėra socialinė liga ir aišku, kodėl – vis dažniau ja serga eiliniai dirbantys žmonės, nes piktybiškai vengiantys gydymo asocialūs asmenys platina užkratą.

Ir tai dar nėra blogiausia. Tas žmogus, savo kišenėje neradęs 3 eurų vaistų priemokai, nebaigia pilno jam paskirto gydymo kurso. Jo organizme išsivysto vaistams atspari arba itin atspari tuberkuliozės bakterija, kurios gydymui turime vos kelis vaistus. Pasaulyje antibiotikų rezervas sparčiai senka, o remiantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenis, Lietuva pagal tuberkuliozės bakterijos atsparumą vaistams yra gėdinga pirmūnė. Vaistams atsparios tuberkuliozės bakterijų plitimas stabdomas, jei kiekvienais metais tokių tuberkuliozės atvejų sumažėja ne mažiau, kaip 5 proc. Lietuvoje sumažėjimas siekia vos apie 1 proc. Reikia suprasti, kad nauji antibiotikai per vieną dieną nesukuriami, todėl negalime sau leisti, kad liga progresuotų iki tokio lygio.

Ir tai – dar ne viskas. Kalbant apie materialinę šios ligos išraišką, tas „pavėjui“ paleistas asmuo valstybei kainuos kur kas daugiau nei būtų kainavęs iki tol. Užleistos, atsparios vaistams tuberkuliozės gydymas kainuoja tūkstančius kartų daugiau negu pirmąkart susirgusiųjų šia liga gydymas. Į šią sąskaitą taip pat reikia įskaičiuoti ir nesigydančio asocialaus asmens užkrėstų asmenų gydymą.

Ar nebūtų geriau surasti tuos kelis eurus kiekvienam tuberkulioze sergančiam asmeniui, panaikinti priemoką už vaistus, padaryti šios ligos gydymą išties nemokama, taip tausojant mūsų visų sveikatą, antituberkuliozinius vaistus, biudžeto lėšas, skiriamas brangiam užleistos ligos gydymui ir galiausiai patį sergantį? Ar nebūtų geriau piktybiškai vengiantį gydymo asmenį išleisti iš ligoninės tik tada, kai jis baigs pilną gydymo kursą ir taip nepalikti jam galimybės neišgerti vaistų? Jei dabar tam sunku rasti pinigų, ar bus lengviau, kai liga bus užleista?

Ne visiems asmenims sergantiems tuberkulioze sąlygos gydytis - vienodos. Pavyzdžiui, ligoniams, gyvenantiems Šiaulių miesto savivaldybėje, taikoma kompensacija už vaistų priemoką. Mieste yra vykdoma skatinimo gydytis programa, kuriai praėjusiais metais buvo skirta apie 13 tūkst. litų.

Gyvenantiems Vilniuje sąlygos kitos – kompensacijos už vaistų priemoką jie negauna. Kuo nusikalto didžiausiame Lietuvos mieste gyvenantys asmenys, kad jiems savivaldybė neapmoka priemokos už vaistus?

Akivaizdu, kad geriausias sprendimas būtų tuos asmenis, kurie nevartoja vaistų dėl to, kad vartoją alkoholį ir bijo prarasti socialinę pašalpą, priverstinai izoliuoti ir gydyti, o tiems, kurie negeria vaistų, nes neturi pinigų priemokai už vaistus – suteikti galimybę įsigyti vaistus be priemokos.

Lietuvoje atliktos studijos duomenimis, dažniausios priežastys, dėl kurių pacientai neateina išgerti vaistų, buvo alkoholio vartojimas ir baimė prarasti neįgalumo pašalpą (85,8 proc.). Kitos priežastys, dėl kurių sergantys tuberkulioze nesigydo: lėšų priemokai už vaistus neturėjimas arba apklaustieji pažymėjo, kad gerai jaučiasi ir netiki, kad serga (28,6 proc.). Beveik 13 proc. sergančiųjų nesilaiko higienos taisyklių ir atkosėtus skreplius spjauna, kur papuola.

Praėjusių metų kovo pabaigoje Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas Linas Balsys Seime įregistravo Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisą, kuriose vienas iš siūlymų – panaikinti priemoką už vaistą. Pateikimo stadijoje įstatymui pritarta vienbalsiai, tačiau dar reikia politinės valios šį įstatymą priimti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0