aA
Besibaigiant išankstiniam balsavimui antrajame prezidento rinkimų ture ir Europos parlamento rinkimuose, Vilniaus savivaldybėje buvo susidariusios eilės, žmonės balsavo ir po 20 val.
Antrąją išankstinio balsavimo dieną Vilniuje sulaukta didesnio aktyvumo
© DELFI / Tomas Vinickas

Vilniaus savivaldybės rinkimų komisijos atstovų teigimu, rinkėjų aktyvumas išankstiniame balsavime Vilniaus mieste ir buvo didesnis, nei per pirmąjį prezidento rinkimų turą, bet po 20 val. Vilniaus savivaldybės pastate buvo likę tik keliasdešimt žmonių.

Kaip BNS sakė Vilniaus miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Lijana Kairienė, šįkart susidarė mažesnės eilės, nes dirbo daugiau rinkimų komisijos narių.

Pirmąją išankstinio balsavimo dieną trečiadienį Vilniaus savivaldybėje balsavo 9900 rinkėjų. L.Kairienės teigimu, galutiniai aktyvumo rezultatai paaiškės vėlų ketvirtadienio vakarą, tačiau preliminariais duomenimis, jis bus didesnis, nei pirmąją dieną.

Lietuvoje pirmąją išankstinio balsavimo dieną balsavo 31,5 tūkst. rinkėjų.

Europos Parlamento rinkimuose dalyvauja devynios partijos ir viena dviejų partijų koalicija. Lietuva į Europos Parlamentą renka 11 europarlamentarų.

Prezidento rinkimų antrajame ture rungiasi du pirmajame daugiausiai balsų surinkę kandidatai - socialdemokratas europarlamentaras Zigmantas Balčytis ir antros kadencijos siekianti dabartinė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.

Balsuojantieji iš anksto teigia, kad EP rinkimai yra tokie pat svarbūs kaip ir Prezidento

Vilniečiai eitų balsuoti į Europos Parlamento (EP) rinkimus net ir tokiu atveju, jei kartu nevyktų antrasis Prezidento rinkimų turas.

Į išankstinį balsavimą atėjęs Liberalų sąjūdžio kandidatas, vienas partijos rinkimų favoritų Antanas Guoga teigė, jog rinkimų aktyvumą gali pakoreguoti geros oro sąlygos ir žmonės neturės noro ir galimybių išreikšti savo nuomonės. Tačiau jis tikisi, kad aktyvumas vis tiek bus neblogas.

Paklaustas, kodėl pats nelaukė sekmadienio, A. Guoga sakė, jog taip nusprendė iš praktinių paskatų.

"Geriau šiandien padaryti šį darbą ir nereikės išgyventi. Sunku balsuoti, kai yra didžiulės eilės. Šiandien yra maloniau ir lengviau", - sakė jis.

Jis skatino visus jaunus žmones atlikti savo pilietinę pareigą.

Paklaustas, kokių rezultatų tikisi savo partijai ir sau pačiam, A. Guoga nebuvo konkretus ir sakė, kad svarbiausia yra pasirodyti kuo geriau.

"Be abejo, tikiuosi laimėti. Yra įdėta daug darbo, padaryta viskas, kas įmanoma, bet tu negali kontroliuoti rezultato", - sakė jis.

Jis prognozavo, kad balsuoti iš viso ateis apie 45 proc. visų rinkėjų.

"Siūlyčiau Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) sekmadienį pratęsti balsavimą iki 22 valandos. Išvažiuos daug žmonių. Dėl oro sąlygų ne visi žmonės turės galimybę balsuoti", - sakė jis.

Kiti į Vilniaus miesto savivaldybę ketvirtadienį balsuoti iš anksto atėję žmonės sakė suprantantys savo pilietinę pareigą ir jai neturėtų trukdyti nei karšti orai, nei kitos sąlygos.

"Neturiu galimybės parvykti namo sekmadienį, todėl atėjau balsuoti anksčiau. Eilės nėra didelės, per Seimo rinkimus jos buvo didesnės. Sugaišti valandą ir atlikti pilietinę pareigą nėra problema", - sakė 27-erių metų Aurimas.

Paklaustas, ar ateitų balsuoti, jei nebūtų antrojo Prezidento rinkimų turo, o būtų tik EP rinkimai, pašnekovas sakė, kad išreikšti savo nuomonę yra būtina.

"Į valdžią turi patekti kuo mažiau populistų, o tik tie, kurie to nusipelnė", - teigė jis.

34 metų Giedrius sakė, kad Lietuvos rinkėjai yra subrendę tam, kad suprastų rinkimų esmę bei svarbą.

"Čia yra idėjų kova. Lietuviai yra pakankamai subrendę, kad rinktųsi pagal idėją, o ne tada, kai jiems yra patogu ateiti pasirinkti. Neabejotinai ateičiau į EP rinkimus, jei nebūtų Prezidento rinkimų antrojo turo. Manau, kad mes jau užaugę padėti Europai. Svarbu, kad politikai ir kandidatai taip pat būtų tokie ir turėtų tvirtą nuomonę", - teigė jis.

Į išankstinį balsavimą atėjusi Beatričė kalbėjo, jog pilietiški žmonės tikrai ateis balsuoti, tačiau dalis rinkėjų pasiduos gerų orų pagundai ir savaitgalį neis prie balsadėžių, o vyks ilsėtis.

"Tie, kurie yra pilietiški, supranta rinkimų svarbą ir jie arba atėjo iš anksto, arba pasistengs tai padaryti sekmadienį. Bet dalis tikrai išvažiuos. Manau, kad aktyvumas bus didesnis nei pirmajame Prezidento rinkimų ture. Tikrai ateičiau balsuoti vien EP rinkimuose, bet manau, kad tokiu atveju žmonių būtų gerokai mažiau", - teigė ji.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Pravieniškėse kalinys kaip reikiant išgąsdino pareigūnus: jeigu ir vėl nereaguos, pasigailės (4)

Pravieniškių 1-ame kalėjime – neįprastas bausmę dėl įvykdytų nusikaltimų atliekančio...

Būdamas 40-ies Žilvinas išgirdo diagnozę, kuri visiškai pakeitė jo gyvenimą: vieną rytą pabudau su puse nutirpusio kūno (1)

Būdamas 40-ies Žilvinas Mišeikis išgirdo diagnozę, kuri akimirksniu pakeitė jo gyvenimą:...

Vilniuje dėl užsiliepsnojusio aliejaus kilo gaisras: bute buvęs 14-metis išsigelbėjo pabėgdamas pas kaimynus

Pirmadienį tarnybos gavo pranešimą, kad Vilniuje kilo gaisras – užsiliepsnojo aliejus.

Ukrainos kapitonas pliekė Vilniaus ledą: siaubinga, kitąsyk turbūt reikės glaudžių organizatoriai tvarkėsi per naktį (9)

Sekmadienio vakaras užsitęsė Vilniuje vykstančio pasaulio ledo ritulio čempionato IB diviziono...