aA
“Baltijos tyrimų” apklausos liudija, kad net 63,3 proc. suaugusių Lietuvos moterų nuo tada, kai joms suėjo 16 metų, bent kartą patyrė vyrų fizinį, seksualinį smurtą arba joms buvo grasinta. 71,4 proc. Lietuvos moterų teigia patyrusios nepažįstamų vyrų, o 43,8 proc. - pažįstamų vyrų seksualinį priekabiavimą.
Nesutarimai tarp vyro ir moters
Nesutarimai tarp vyro ir moters
Tačiau policijai apie patirtą smurtą pranešė tik 10,6 proc. visų nukentėjusiųjų. Pasaulinė statistika skelbia, kad vyrų smurto aukomis bent kartą gyvenime tampa nuo 20 iki 50 proc. moterų. Paaiškėjo, kad smurtas prieš silpnosios lyties atstoves išsivysčiusiose pramoninėse valstybėse yra lygiai tiek pat išplitęs, kiek ir trečiojo pasaulio šalyse.

Vien tik JAV kas devynias sekundes nuo sutuoktinio arba partnerio nukenčia viena moteris. O Didžiojoje Britanijoje kiekvieną minutę užregistruojamas smurto šeimoje atvejis.

Kasmet pasaulyje miršta 60 milijonų mergaičių. Jas nužudo arba likimo valiai palieka tėvai. 130 milijonų moterų ir mergaičių yra sužaloti lytiniai organai. JTO apžvalgininkė Noeleen Heyzer atkreipia dėmesį, kad "moterys visame pasaulyje kasdien gyvena pavojuje, kad gali tapti fizinio smurto aukomis. Vyrai nieko panašaus nepatiria".

Džono Hopkinso universitetinės visuomeninės sveikatos mokyklos mokslininkai nustatė, jog smurto aukoms gresia didesnis pavojus susirgti, joms būdingi chroniški skausmai, piktnaudžiavimas narkotikais ir alkoholiu, depresija, mėginimai nusižudyti. Pranešimas pagrįstas duomenimis, surinktais iš daugiau kaip 500 nepriklausomų tyrimų, atliktų įvairiose pasaulio šalyse.

Tyrimais buvo aprėptos šalys nuo trečiojo pasaulio valstybių - tokių, kaip Zimbabvė ir Kambodža - iki turtingųjų - kaip Jungtinės Amerikos Valstijos. Pasirodė, kad moterų smurto patirtis visur labai panaši. JAV ir Kanadoje beveik 30 procentų moterų sakė buvusios fiziškai puolamos intymių partnerių. Tokių moterų skaičius Nikaragvoje ir Papua Naujojoje Gvinėjoje siekė 65 procentus.

Mokslininkai tvirtina, kad smurtinį vyrų elgesį su moterimis sąlygoja daug faktorių - skurdas, dominuojanti vyrų kultūra bei prietarai, kad agresyvumas ir vyriškumas yra vieno medžio vaisiai. Daugelyje šalių žmonės mano, kad žmonos mušimas yra pateisinamas - esą vyrui priklauso "pamokyti klystančią žmoną", - teigia mokslininkė Lori Heise.

Moterų smurto patyrimas (proc.)

Emocinis smurtas 77,7 Fizinis 64,5 - iš tėvo pusės 17,5 - iš sutuoktinio pusės 35,5 Seksualinis 23,7 Nepatyrė jokios smurto 13,6

Kas atsakingas už smurto šeimoje problemos sprendimą?

Pati šeima 37 proc. Vyriausybė 25 proc. Policija 16 proc. Visuomeninės organizacijos 11 proc. Bažnyčia 6 proc. Žiniasklaida 3 proc. Kiti 2 proc.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ant ledo – kraujo klanai, butelių šukės ir įsilinksminęs Jasikevičius: penki ritulininkų nuotykiai Lietuvoje

Pasų neturėję ir dėl to diskvalifikuoti konkurentai, dujų nuotėkis per varžybas, žiūrovus...

10 metų pakeltose lysvėse daržininkaujanti Renata Ničajienė pasakė, ką jose auginti, o ko ne

Į svetimą daržą paspoksoti mėgstantys internautai sutiks – Renatos Ničajienės pakeltos...

Tokio savaitgalio laukėme jau seniai: viena diena bus ypač vasariška

Šiandien mūsų šalies orus lems aukšto slėgio sūkurio vakarinė dalis.

Motiejūno vedama „Monaco“ dramatiškai parklupdė Šaro „Fenerbahče“ (1)

„Monaco“ su Donatu Motiejūnu dramatiškai atsitiesė Eurolygos ketvirtfinalio serijoje. Pirmame...

Fausta Marija Leščiauskaitė. Rytinė kava iš Kalabybiškio miesto savivaldybės puodelio, garbės raštai ir 100 tūkstančių šokoladui Seime (8)

„Mes čia jums tokią dovanėlę turime”, – išgirstu žodžius, kurie sukelia dejavu jausmą....

Radinys Argentinoje nustebino paleontologus: tai – čakizauras, iki šiol neregėtas unikalios anatomijos padaras

Argentinos paleontologai skelbia atradę naują vidutinio dydžio žolėdį dinozaurą – šie...