aA
Jeigu jūs naudojate kraują skystinančius vaistus, negerkite vitamino E be daktaro leidimo, nes jis gali padidinti šio preparato veikimą ir iššaukti kraujavimą. Tas pats pasakytina ir apie priemones nuo padidinto kraujospūdžio ir aspiriną. Jeigu jūs ruošiatės operacijai, nustokite vartoti vitaminą E prieš keturias savaites iki jos.
Migdolai
Visais kitais atvejais didelės vitamino E dozės yra praktiškai nepavojingos. Jeigu yra per didelis vitaminų A ir D kiekis jūsų kepenyse ir gali siekti kritinį sveikatai lygį, tai per didelis vitamino E kiekis yra visiškai nepavojingas. Sveikam žmogui reikėtų atsiminti vieną taisyklę - vartoti ne daugiau 1000 TV šio antioksidanto per dieną.
Riešutai
Riešutai

Suvalgykite savo vitaminų dozę

Stengiantis sumažinti riebalų vartojimą, daugelis žmonių atsisako maisto, kuriame taip pat gausu ir vitamino E. Pateikiame sąrašą naudingų sveikatai produktų, į kurių sudėtį įeina šis antioksidantas ir kiekvienos dienos nepavojingą jų suvartojimo normą:

Produktas vitamino E dozė (TV) kviečių želmenų aliejus,2 šaukštai 58 saulėgrąžų aliejus, 2 šaukštai 18 migdolai, 30 g 12 rugių gemalai, 30 g 9 alyvuogių aliejus, 2 šaukštai 8 sojos pupelės, 100 g 7 žemės riešutai, 30 g 5 avokadas, 100 g 4 pistacijų riešutai, 30 g 3

Verta atminti:

Kaip teisingai išsirinkti vitaminą E

Mūsų organizmas neskiria gamtinių ir dirbtinai susintetintų vitaminų formų, išskyrus vitaminą E. Jo natūralias formas organizmas įsisavina du kartus geriau, nei dirbtinius.

Ką reikia žinoti apie vitaminą E, prieš jį perkant?

Įdėmiai skaitykite etiketes! D-alfa-tokoferolis - yra natūrali, o dl-alfa-tokoferolis - dirbtinė vitamino E forma.

Vartokite tokoferolio mišinį

Kas dieną vartokite po 200 TV d-alfa-tokoferolio ir 200 TV tokotrienolio mišinio. Gamtinis vitaminas E savo sudėtyje turi tokoferolio mišinį ir tokotrienolių, kurių nėra d-alfa-tokoferolyje. Tuo tarpu gydytojai tvirtina, kad vitaminas E atneš daugiau naudos, jei vartosite visus šios grupės komponentus vartotumėte kompleksiškai.

Optimali dozė

Gydytojai tradiciškai rekomenduoja kas dieną suvartoti ne mažiau kaip 100 TV

Žemės riešutai
Žemės riešutai

vitamino E. Tačiau daugelis specialistų mano, kad maksimalią naudą jūsų organizmas gaus tuo atveju, jei suvartosite mažiausiai 400 TV vitamino E.

Ar gali vitaminas E padėti išvengti širdies ligų?

Kalbant bendrai, vitamino E tipo antioksidantai gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Tačiau viskas ne taip jau paprasta. Bet kuris gydytojas jums pasakys, kad vaisiai, daržovės ir grūdiniai produktai, kuriuose yra didelis vitamino E kiekis, yra naudingi širdžiai ir kraujagyslėms. Tačiau kalbant apie vitaminų preparatus, tokios vienybės tarp gydytojų nuomonės nėra.

Kokie tik tyrimai nebuvo atlikti, norint patvirtinti arba paneigti nuomonę apie vitamino E preparatų naudą širdžiai ir kraujagyslėms. Pavyzdžiui, 85 tūkstančiai medicinos seserų aštuonerius metus kas dieną vartojo skirtingas šio vitamino dozes. Per šį laiką tai moterų grupei, kuri į savo racioną įtraukdavo didelį antioksidantų kiekį (ne mažiau 100 TV), 43 procentais sumažėjo širdies smūgio rizika.

Analogiškame tyrime, kuris truko ketverius metus, dalyvavo 39 tūkstančiai gydytojų. Rezultatai pasirodė esantys teigiami - širdies ligų rizika sumažėjo 40 procentų tiems, kurie vartojo ne mažiau kaip 100 TV šio antioksidanto per dieną.

Migdolai
Migdolai

O kiek ginčų dėl įvairių vitamino E dozių efektyvumo širdies ligų profilaktikai! Kai kurie mokslininkai primygtinai teigia, kad žmogui naudinga vartoti kuo mažiau vitamino E. Tokie paradoksalūs tvirtinimai neatsirado iš niekur nieko. Pacientėms, per dieną suvartojusioms 400 TV šio antioksidanto, širdies smūgio tikimybė sumažėjo 77 procentais, o toms, kurios vartojo dvigubai daugiau, širdies smūgio tikimybė sumažėjo tik 47 procentais.

Nemaža ir tokių gydytojų, kurie mano, kad vitamino E vartojimas iš viso neturi jokios įtakos širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai. Apibendrinant ginčus apie vitaminą E, galima pasakyti, kad gydytojai nėra įsitikinę, kad vitaminas E geba gydyti jau esančias širdies ir kraujagyslių ligas, tačiau vienbalsiai rekomenduoja vitamino E preparatų ilgalaikį profilaktinį vartojimą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Jeglinskas šmėžavo Baltarusijos propagandinėje žiniasklaidoje: nuoširdžiai nemalonu „Meduzos“ vyr. redaktorius neigia politiko žodžius (10)

Kandidatas į Lietuvos prezidento postą Giedrimas Jeglinskas tvirtino, kad pateko į Baltarusijos...

Nupiešė kandidatų prezidento rinkimuose portretus: vienas turi „prakeiksmą“, kitas kvailina rinkėjus (62)

Lietuva jau pradėjo rinkti šalies vadovą naujai penkerių metų kadencijai – iki ketvirtadienio...

Šaras triumfuoja: nepaisant puikaus Motiejūno į finalo ketvertą keliauja „Fenerbahče“ (2)

Šarūnas Jasikevičius ir Donatas Motiejūnas bičiuliškai apsikabino prieš lemiamas Eurolygos...

Vytautas Bikus prakalbo apie pagrindinę Lietuvos problemą „Eurovizijoje“: tai išsprendus pasirodymas pakiltų į kitą lygį (4)

Po pirmojo „Eurovizijos“ pusfinalio kompozitorius Vytautas Bikus , svečiuodamasis laidoje...

Sostinės gatvės stilius: pažiūrėkite, kaip šį pavasarį atrodo vilniečiai

Orai Lietuvoje šį pavasarį labai nepastovūs. Vieną dieną – saulėta vasara, kai galima į...

Motina Teresė. Šventąja paskelbta šaltaširdė verslininkė, dangsčiusi šiurpiausius Bažnyčios nusikaltimus? (3)

Motina Teresė . Šventoji, kaip paskelbė popiežius Pranciškus 2016-aisiais. Nobelio taikos...

Naujausiomis technologijomis patobulintas net Brailio raštas: tiflotyrininkė Ugnė paaiškino, kas pasikeitė – jį perskaityti jau gali visi

Statistika rodo, kad maždaug dešimtadalis Lietuvos gyventojų negali skaityti įprasto spausdinto...