aA
Artėjant rudenį vyksiantiems Seimo rinkimams valstiečiai liaudininkai ruošia ginklus ir sudėliojo preliminarų sąrašą į daugiamandatę rinkimų apygardą. Kaip ir buvo galima tikėtis, sąrašo priekyje atsidūrė partijos lyderė ir žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė, tačiau iš sudėlioto eiliškumo aiškėja, kad valstiečiai būsimoje kovoje naudos visus turimus resursus – į „kovinį desantą“ įtraukti merai, apskrities viršininkai, Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) valdininkai.
Kazimira Prunskienė
Kazimira Prunskienė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Po partijos lyderės pavardės rikiuojasi ūkio ministras Vytas Navickas, dabartinės valstiečių liaudininkų frakcijos Seime seniūnė Aldona Staponkienė, Panevėžio apskrities viršininkė Gema Umbrasienė, buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Jurgis Jurgelis, Žemės ūkio ministerijos sekretorius Vidmantas Kanopa, parlamentarės Laima Mogenienė, Rima Baškienė, Leokadija Počikovska, o dešimtuką užbaigia Seimo pirmininko pavaduotojas Alfredas Pekeliūnas.

Antrajame dešimtuke vietas rado iš socialliberalų kiek anksčiau pasitraukęs, rinkimų štabo vadovas Artūras Skardžius, po jo pavardės išrikiuoti esami Seimo nariai Skirmantas Pabedinskas, Virginijus Domarkas, buvęs Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius Vytautas Kaminskas bei Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos generalinis direktorius Jonas Sviderskis.

Aktorei Vaivai Mainelytei sąraše atiteko 16-ojo vieta, 17-oji skirta buvusiam Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkui Konstantinui Rameliui, kuris Lietuvoje išgarsėjo sekretorei liepęs sekti kitą teisėją. Sekretorė tuomet atsisakė vykdyti žodinius nurodymus, gavo nuobaudą, tačiau bylą teisme laimėjo.

Toliau sąraše rikiuojasi perbėgėlis iš Naujosios sąjungos, parlamentaras Gediminas Jakavonis, taip pat Veterinarijos akademijos prorektorius Antanas Sederavičius, dar vienas ŽŪM sekretorius Gediminas Radzevičius.

Savo žodį ištesėjo užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, jis sąraše pasiliko paskutinis. Anksčiau ministras yra sakęs, kad nori atsidėkoti partijai, tačiau neketina tapti Seimo nariu. Dėl šios priežasties jo pavardė įrašyta ties 110-uoju numeriu.

Norėdami patekti į Seimą valstiečiai į sąrašą įtraukė ir ilgametį Ignalinos rajono merą Bronį Ropę (28 vieta), Jonavos rajono merą Bronislovą Liutkų (31 vieta), Lazdijų rajono vicemerą Benių Rūtelionį (32) ir Šakių rajono merą Juozą Bertašių (25 vieta).

Trečiadienį taryboje patvirtintą preliminarų sąrašą į daugiamandatę rinkimų apygardą sudaro 110 asmenų. Pasak partijos lyderės K. Prunskienės, pirmasis penkiasdešimtukas kisti nebeturėtų, tačiau kiti kandidatai dar gali keistis.

Paklausta apie galimą koaliciją po Seimo rinkimų, K. Prunskienė paminėjo, jog bendrų sąlyčio taškų valstiečiai liaudininkai turi su Darbo partija, natūraliais partneriais laikomi socialdemokratai bei Naujoji sąjunga, tuo tarpu apie „Tvarką ir teisingumą“ politikė kalba santūriai: „Atrodo, kad jie tikisi būti patys vieni, be kitų“.

K. Prunskienės teigimu, valstiečiai liaudininkai Seime galėtų tikėtis iki 20 vietų, tačiau, pasak jos, tai optimistinis scenarijus.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ duomenimis, liepą valstiečius liaudininkus į Seimą būtų rinkę 6,4 proc. rinkėjų, prieš mėnesį tokių buvo 5,6 proc.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ant ledo – kraujo klanai, butelių šukės ir įsilinksminęs Jasikevičius: penki ritulininkų nuotykiai Lietuvoje

Pasų neturėję ir dėl to diskvalifikuoti konkurentai, dujų nuotėkis per varžybas, žiūrovus...

10 metų pakeltose lysvėse daržininkaujanti Renata Ničajienė pasakė, ką jose auginti, o ko ne

Į svetimą daržą paspoksoti mėgstantys internautai sutiks – Renatos Ničajienės pakeltos...

Tokio savaitgalio laukėme jau seniai: viena diena bus ypač vasariška

Šiandien mūsų šalies orus lems aukšto slėgio sūkurio vakarinė dalis.

Motiejūno vedama „Monaco“ dramatiškai parklupdė Šaro „Fenerbahče“ (1)

„Monaco“ su Donatu Motiejūnu dramatiškai atsitiesė Eurolygos ketvirtfinalio serijoje. Pirmame...

Fausta Marija Leščiauskaitė. Rytinė kava iš Kalabybiškio miesto savivaldybės puodelio, garbės raštai ir 100 tūkstančių šokoladui Seime (8)

„Mes čia jums tokią dovanėlę turime”, – išgirstu žodžius, kurie sukelia dejavu jausmą....

Radinys Argentinoje nustebino paleontologus: tai – čakizauras, iki šiol neregėtas unikalios anatomijos padaras

Argentinos paleontologai skelbia atradę naują vidutinio dydžio žolėdį dinozaurą – šie...