aA
Skolose skęstančios aukštosios mokyklos sugeba sutaupyti šimtus tūkstančių šventinėms premijoms R.Pavilionis - už šventines aukštųjų mokyklų dėstytojų premijas.
Rolandas Pavilionis
Rolandas Pavilionis
© "Lietuvos žinios"
Šią savaitę Seimo patvirtintame biudžete mokslui bei studijoms teks 1,35 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), tačiau aukštųjų mokyklų rektoriai įsitikinę, kad lėšų skiriama itin mažai. Šiuo metu aukštųjų mokyklų skolos už šildymą, elektrą ir telefono paslaugas siekia apie 18 mln. litų.

Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas Aloyzas Sakalas vakar pareiškė, jog šios kadencijos Seimą galima vadinti "aukštojo mokslo ir švietimo duobkasiu".

Taupumas

Vis dėlto nepaisant tokių radikalų pareiškimų, kai kurie universitetai artėjančių švenčių proga savo darbuotojus apdalijo dovanomis. Vilniaus pedagoginis universitetas dėstytojams išmokėjo pinigines premijas, o studentams padidintas stipendijas.

Šios aukštosios mokyklos rektorius Antanas Pakerys neslepia, kad "kalėdinės" išlaidos siekė 130 tūkst. litų, kuriuos universitetas sutaupė iš nebiudžetinių lėšų.

Remia

Seimo ivietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Rolandas Pavilionis LŽ sakė nematantis tame nieko bloga.

"Juk patys žinote, kaip šiandien dėstytojai gyvena. Jų atlyginimai, deja, neprilygsta net Seimo nario padėjėjo, kuris neturi aukštojo išsilavinimo, algai. Tad jeigu Kalėdų proga sugebėjo sutaupyti pinigų, manau, nėra didelė tragedija", teigė R.Pavilionis. Pasak jo, tragedija - ne piniginės dovanos, bet netikęs požiūris į aukštąjį mokslą Lietuvoje.

Prieš Seimo rinkimus R.Pavilionis pats buvo Vilniaus universiteto rektorius, o kiekvienas fakultetas iš savo sutaupytų lėšų taip pat išmokėdavo premijas.

"Tokia tvarka gyvuoja turbūt šešerius metus: visos lėšos, kurias gauname iš biudžeto, išdalijamos fakultetams ir jie patys sprendžia, kur tuos pinigus dėti. Pačių sutaupytas ar uždirbtas nebiudžetines lėšas fakultetai gali naudoti kaip nori", - dėstė R.Pavilionis.

Anot parlamentaro, būtų amoralu kištis ir reguliuoti sutaupytas nebiudžetines lėšas - liepti, pavyzdžiui, atiduoti jas komunalininkams už paslaugas.

R.Pavilionis teigė, kad aukštųjų mokyklų skolos už paslaugas - valdžios problema, nes ši laiku nepervedė pinigų. Prieš kelias savaites Seimas atidėjo R.Pavilionio siūlymą perduoti aukštųjų mokyklų įsiskolinimus už komunalines paslaugas Vyriausybei.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0