Sūriai: nuostabūs skonio atspalviai

Nuo didingo anlgliškojo Stiltono iki saldžiojo Mascarpones – visa plati sūrių skalė kyla iš vieno bendro ingrediento: pieno. Tai kodėl gi tuomet visų sūrių skonis ne vienodas? Tiesa ta, kad skirtingo pieno ir skonis skirtingas. Tačiau nesvarbu, ar naudojamas karvės, ožkos ar avies pienas, tikrasis sūrių gaminimo menas prasideda tuomet, kai pradeda formuotis varškė.
Specializuota sūrio gaminimo technika drauge su gamtos, laiko ir unikalios kultūros pagalba perduodamos iš kartos į kartą. Todėl tarp pagrindinių pasaulio sūrių kategorijų egzistuoja tokie dideli skirtumai.

Tikras mėlynasis skonis

Skiriamieji pelėsiai mėlynajam sūriui suteikia unikalų skonį. Nors daugelis mėlynąjį sūrį įvardina kaip epikūriškąją palaimą, kitus atbaido žaliai mėlyna jo spalva.

Jūs ne visuomet galite suvokti, kad geros kokybės mėlynasis sūris gali būti stebinančiai subtilus, labai švelnus ir įvairių kitų formų, kurios suteikią neapsakomą pasimėgavimo šia sūrių šeima malonumą. Kaip gi ten pakliūna mėlynumas

Priklausomai nuo to, kuri sūrio rūšis yra kuriama, sūrio amatininkai į karvės pieną arba varškę įberia Penicillium Roqueforti arba Penicillium Glaucom. Tuomet, kai sūris pradeda nokti, jame praduriamos skylės orui, kad šis skatintų pelėsio augimą.

Bleu d’Auvergne sūris

Bleu d’Auvergne sūris, kuris kilęs iš Prancūzijos kaimo, gali pasigirti mėlynųjų kraujagyslių gausa ir švelniu, tačiau intensyviu skoniu, kurį taip dievina mėlynojo pelėsio gerbėjai. Nuovokaus skonio asmenys šį gerbiamo vardo sūrį teigia turint dobilų, laukinių gėlių ir laukinių svogūnų, kuriais minta karvės, skonį.

Pusiau švelnus Bleu d’Auvergne gaminamas, pasitelkiant šimtmečių senumo technikas. Dėl dėmesio kokybei negalimi jokie kompromisai. Šis sūris tinka tiek užkandžiams, tiek maisto gaminimui.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Sūris Gorgonzola

Truputį stipresnio skonio Bleu d’Auvergne puikiai tinka įvairiems receptams ir salotoms. Priešingai nei kai kurie kiti mėlynieji sūriai, Bleu d’Auvergne tinka valgyti su saldumynais, šviežiais vaisiais ir desertiniu vynu. Šiuo sūriu galite pašvelninti šviežiai pagaminto acto rūgštumą.

Gorgonzola

Italijos vardo mėlynasis sūris yra puikaus skonio brangenybė, gaminama Lombardy regione, kuris ribojasi su Šveicarija. Pradėdami vakarinio pieno varške, sūrio gamintojai leidžia jam išdžiūti ir tuomet prideda kito ryto melžimo varškės. Taip suformuojami du Gorgonzola sūrio sluoksniai.

Dvi Gorgonzola rūšys – Dolce (saldus) ir Mountain (išlaikytas) savo mėlynąsias gyslas įgyja su rūpestingų sūrio gamintojų pagalba. Nokimo proceso metu jie dažnai varto šiuos 15-22 kg svorio sūrio gabalus ir naudodami varinę vielą jį bado taip padarydami skyles pelėsiams.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Dolce Gorgonzola yra saldus su kreminiu “įdaru” (vidumi) ir lipnia žieve, kuri šį švelnų mėlynąjį sūrį paverčia nuostabiu priedu prie makaronų su šviežiais pomidorais.

Mountain Gorgonzola turi trapią, sausesnę tekstūrą ir stiprų skonį, kuriuo geriausiai galima mėgautis, valgant drauge su slyvomis, vynuogėmis ir saldžiaisiais vynais.

Abi Gorgonzola rūšys puikiai tinka salotoms, nors kai kurie ekspertai rekomenduoja patiekti sūrį atskirai. Taip patirsite visą jo skonio poveikį.

Great Hill Blue: supelijęs su skiriamuoju ženklu

Great Hill Blue – mėlynasis sūris, gaminamas Marion mieste, Masačiūsetso

Sūris Great Hill Blue

valstijoje - gali pasigirti išskirtiniu švelniu, kreminiu skoniu su šiek tiek aštriu kvapu. Great Hill naudojasi tuo pačiu pelėsiu, kuris naudojamas gaminant Roquefort’ą ir jis yra vienintelis nehomogenizuotas sūris, gaminamas JAV. Pagamintas naudojant tradicines technikas ir tuomet šešis mėnesius brandinamas, galutinis produktas yra maždaug 3,5 kilogramų ratilas, kuris sudėtyje neturi baliklių, spalvinių ir kitų dirbtinių priedų.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Great Hill Blue rudeniniams vaisiams, tokiems kaip obuoliai ar kriaušės prideda švelniai aštrų akcentą.

Pasilinksminimų metu patiekite sūrį drauge su vynuogėmis.

Nuostabiai tinka su šviežiomis bandelėmis ar salotomis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Aktualijos

R. Valatka. Ar išgelbės Karbauskį LVŽS CK organas „Naisių pono teisybė“? (230)

2017 liepos mėn. 23 d. 18:25
Kuo blogiau, tuo geriau, sakydavo Kinijos komunistų pirmininkas Mao. Kuo dažniau užlipsiu ant grėblio, tuo akyse bus daugiau žiežirbų su pergale prieš Gretą suėdusią žiniasklaidą. Paskui pirmininką Mao tvatina sau į kaktą valstiečių pirmininkas Karbauskis. Paleisim savo gazietą, ir tauta sužinos, kiek daug mes, valstiečiai, jai gero padarėm.

Teroristų nuotakos: žaibiškos santuokos su keliais vyrais ir sudužusios viltys grįžti namo (23)

2017 liepos mėn. 23 d. 17:03
Jos pasakoja istorijas, nulėmusias pačius svarbiausius gyvenimo pokyčius ir įstūmusias į dabartinę padėtį. Visos tikina, kad tikrasis „Islamo valstybės“ veidas privertė patirti šoką. Šios moterys – buvusios teroristų grupuotei priklausiusių kovotojų nuotakos, kitados suviliotos gyvenimo vadinamajame kalifate pažadais. Dabar gi visos yra įstrigusios pusiaukelėje tarp teroristams vis mažiau pavaldžių sričių ir vietų, iš kurių atvyko, bet kuriose vargu ar yra tebelaukiamos, rašo CNN.

Vos į pusfinalį prasibrovęs A. Šidlauskas pranoko G. Titenį ir finale kovos dėl medalio (4)

2017 liepos mėn. 23 d. 19:38
Sekmadienį Vengrijos sostinėje Budapešte prasidėjusio pasaulio plaukimo čempionato vyrų 100 m plaukimo krūtine pusfinalyje varžėsi Giedrius Titenis ir Andrius Šidlauskas.

Kaip įveikti genus, jei juose įrašytas vėžys, diabetas ir kitos paveldimos ligos (4)

2017 liepos mėn. 23 d. 19:19
Dukra ir mama
Fotolia
Šeimos ligų istorijos perrašyti neįmanoma, bet paveldimų ligų tikimybę sumažinti galima.

Pasakė, ko važiuoja į Palangą: kainos didelės atrodo net užsieniečiams (155)

2017 liepos mėn. 23 d. 15:45
Savaitgalio vakarais Palanga pilna poilsiautojų. Norėdamas prisėsti lauko kavinėje būsi priverstas gerai pavargti, nes laisvų vietų praktiškai nėra, o linksmai nusiteikę žmonės mėgaujasi įvairiomis kurorto pramogomis.