Sūriai: nuostabūs skonio atspalviai

Nuo didingo anlgliškojo Stiltono iki saldžiojo Mascarpones – visa plati sūrių skalė kyla iš vieno bendro ingrediento: pieno. Tai kodėl gi tuomet visų sūrių skonis ne vienodas? Tiesa ta, kad skirtingo pieno ir skonis skirtingas. Tačiau nesvarbu, ar naudojamas karvės, ožkos ar avies pienas, tikrasis sūrių gaminimo menas prasideda tuomet, kai pradeda formuotis varškė.
Specializuota sūrio gaminimo technika drauge su gamtos, laiko ir unikalios kultūros pagalba perduodamos iš kartos į kartą. Todėl tarp pagrindinių pasaulio sūrių kategorijų egzistuoja tokie dideli skirtumai.

Tikras mėlynasis skonis

Skiriamieji pelėsiai mėlynajam sūriui suteikia unikalų skonį. Nors daugelis mėlynąjį sūrį įvardina kaip epikūriškąją palaimą, kitus atbaido žaliai mėlyna jo spalva.

Jūs ne visuomet galite suvokti, kad geros kokybės mėlynasis sūris gali būti stebinančiai subtilus, labai švelnus ir įvairių kitų formų, kurios suteikią neapsakomą pasimėgavimo šia sūrių šeima malonumą. Kaip gi ten pakliūna mėlynumas

Priklausomai nuo to, kuri sūrio rūšis yra kuriama, sūrio amatininkai į karvės pieną arba varškę įberia Penicillium Roqueforti arba Penicillium Glaucom. Tuomet, kai sūris pradeda nokti, jame praduriamos skylės orui, kad šis skatintų pelėsio augimą.

Bleu d’Auvergne sūris

Bleu d’Auvergne sūris, kuris kilęs iš Prancūzijos kaimo, gali pasigirti mėlynųjų kraujagyslių gausa ir švelniu, tačiau intensyviu skoniu, kurį taip dievina mėlynojo pelėsio gerbėjai. Nuovokaus skonio asmenys šį gerbiamo vardo sūrį teigia turint dobilų, laukinių gėlių ir laukinių svogūnų, kuriais minta karvės, skonį.

Pusiau švelnus Bleu d’Auvergne gaminamas, pasitelkiant šimtmečių senumo technikas. Dėl dėmesio kokybei negalimi jokie kompromisai. Šis sūris tinka tiek užkandžiams, tiek maisto gaminimui.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Sūris Gorgonzola

Truputį stipresnio skonio Bleu d’Auvergne puikiai tinka įvairiems receptams ir salotoms. Priešingai nei kai kurie kiti mėlynieji sūriai, Bleu d’Auvergne tinka valgyti su saldumynais, šviežiais vaisiais ir desertiniu vynu. Šiuo sūriu galite pašvelninti šviežiai pagaminto acto rūgštumą.

Gorgonzola

Italijos vardo mėlynasis sūris yra puikaus skonio brangenybė, gaminama Lombardy regione, kuris ribojasi su Šveicarija. Pradėdami vakarinio pieno varške, sūrio gamintojai leidžia jam išdžiūti ir tuomet prideda kito ryto melžimo varškės. Taip suformuojami du Gorgonzola sūrio sluoksniai.

Dvi Gorgonzola rūšys – Dolce (saldus) ir Mountain (išlaikytas) savo mėlynąsias gyslas įgyja su rūpestingų sūrio gamintojų pagalba. Nokimo proceso metu jie dažnai varto šiuos 15-22 kg svorio sūrio gabalus ir naudodami varinę vielą jį bado taip padarydami skyles pelėsiams.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Dolce Gorgonzola yra saldus su kreminiu “įdaru” (vidumi) ir lipnia žieve, kuri šį švelnų mėlynąjį sūrį paverčia nuostabiu priedu prie makaronų su šviežiais pomidorais.

Mountain Gorgonzola turi trapią, sausesnę tekstūrą ir stiprų skonį, kuriuo geriausiai galima mėgautis, valgant drauge su slyvomis, vynuogėmis ir saldžiaisiais vynais.

Abi Gorgonzola rūšys puikiai tinka salotoms, nors kai kurie ekspertai rekomenduoja patiekti sūrį atskirai. Taip patirsite visą jo skonio poveikį.

Great Hill Blue: supelijęs su skiriamuoju ženklu

Great Hill Blue – mėlynasis sūris, gaminamas Marion mieste, Masačiūsetso

Sūris Great Hill Blue

valstijoje - gali pasigirti išskirtiniu švelniu, kreminiu skoniu su šiek tiek aštriu kvapu. Great Hill naudojasi tuo pačiu pelėsiu, kuris naudojamas gaminant Roquefort’ą ir jis yra vienintelis nehomogenizuotas sūris, gaminamas JAV. Pagamintas naudojant tradicines technikas ir tuomet šešis mėnesius brandinamas, galutinis produktas yra maždaug 3,5 kilogramų ratilas, kuris sudėtyje neturi baliklių, spalvinių ir kitų dirbtinių priedų.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Great Hill Blue rudeniniams vaisiams, tokiems kaip obuoliai ar kriaušės prideda švelniai aštrų akcentą.

Pasilinksminimų metu patiekite sūrį drauge su vynuogėmis.

Nuostabiai tinka su šviežiomis bandelėmis ar salotomis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Aktualijos

D. Satteras: principiniu klausimu V. Putinas su D. Trumpu niekada nesutars (82)

2017 balandžio mėn. 30 d. 11:04
Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas
DELFI montažas / Scanpix
Vakarų problema santykiuose su Rusija slypi nenore matyti posovietinės Rusijos istorijos realybės vien todėl, kad taip lengviau, mano amerikiečių žurnalistas Davidas Satteras, kuris neseniai Vilniuje pristatė savo knygą „Mažiau žinai, geriau miegi“ („The Less You Know, The Better You Sleep“), rašo ru.DELFI.lt.

Tokio įžūlumo „Maximoje“ nesitikėjo – pardavėja ištuštino sąskaitą (292)

2017 balandžio mėn. 30 d. 00:01
Vilniaus pramogų ir prekybos centre „Akropolis“ esančioje parduotuvėje „Hyper Maxima“ apsilankiusi viena pirkėja tapo čia dirbusios kasininkės pardavėjos auka – išsiblaškiusi moteris kasoje paliko banko mokėjimo kortelę, kurią pardavėja vėliau panaudojo atsiskaitydama už įvairias prekes internetu.

Pagaliau sulaukėme: ateina ilgai laukta šiluma (15)

2017 balandžio mėn. 30 d. 11:15
Ateinančiomis dienomis kritulių sumažės, vėjas aprims, LRT RADIJUI sako sinoptikas Vytautas Sakalauskas. Laukta šiluma į šalį ateis, bet pernelyg neskubėdama.

Į Lietuvą jie važiuoja su džiaugsmu: priežastys, kurios lietuviams nešauna į galvą (405)

2017 balandžio mėn. 30 d. 00:01
Imigrantai Lietuvoje yra ne tik pabėgėliai, kuriuos Lietuva, kaip Europos Sąjungos narė, sutiko priimti. Visgi Lietuvos imigrantai – mažai pažįstama ir matoma grupė, tad kas jie tokie?

Intriguojančioje dvikovoje A. Joshua negailestingais smūgiais nokautavo „senuką“ V. Kličko komentarai (273)

2017 balandžio mėn. 30 d. 00:57
Šeštadienį Londono „Wembley“ stadione, per 90 tūkst. žiūrovų akivaizdoje, 41 metų Vladimiras Kličko triskart stojosi po nokdauno nuo ringo grindų. Po galingų 27 metų brito Anthony Joshua smūgių 11-e raunde ukrainietis neatsigavo ir buvo priverstas pripažinti varžovo pranašumą – pralaimėjo techniniu nokautu.