aA
Paskutinysis veikiantis pirmosios kartos kompiuteris pasaulyje, 50 metų suskaičiavęs visą kambarį užimantis plieninis gigantas, pilna vakuuminių vamzdžių, pasiekė paskutiniosios kelionės tikslą. Už apsauginio stiklo besiilsintis CSIRAC dabar bus pagrindinis Melburno skaitmeninių technologijų istorijos parodos eksponatas.
Seniausias kompiuteris
Šis senelis yra toks senas, kad jame netgi nėra tranzistorių. Pirmieji tranzistoriai buvo pagaminti 1958 metais, o pirmosios mikroschemos atsirado tik 1971 metais.

Davidas Demantas, prižiūrintis “Digital.au” ekspoziciją, teigė, kad kiti panašūs kompiuteriai buvo gaminami JAV ar D.Britanijoje, tačiau jie su laiku tobulėjo, kai kurios jų dalys buvo keičiamos, kai kurios – pašalinamos. Bet CSIRAC išliko, nes iš pirmosios darbo vietos – Sidnėjaus skaičiavimų centro CSIRO buvo perkeltas į Melburno universitetą.

Ši 2000 kilogramų seniena, prisimenanti skaitmeninių technologijų aušrą, sugebanti mažiau, nei šiuolaikinis kišeninis skaičiuotuvas, dabar pastatytas su dinozaurų kambariu susisiekiančioje patalpoje. Tačiau savo laikais jis buvo vienas sudėtingiausių ir našiausių kompiuterių pasaulyje, teikęs jo savininkams daug pranašumų prieš kitas valstybes.

Nors kompiuterio atmintyje galėjo tilpti tik 2000 bitų informacijos, jis jau galėjo skaičiuoti 1000 kartų greičiau, nei žmogus su sudėties mašina ir logaritmine liniuote.

Bet kuris šiuolaikinis kompiuteris per 30 sekundžių gali apdoroti daugiau duomenų, nei CSIRAC padarydavo per 15 metų.

Nuo 1949 metų, kai jos buvo pagamintas, iki pat 1956 metų CSIRAC buvo vienintelis Australijos kompiuteris.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

FNTT visoje Lietuvoje atliko 40 kratų: dėl galimai apgaule įgytų 4 mln. eurų – įtarimai 9 asmenims

Devyni asmenys įtariami apgaule galėję įgyti per 4 mln. eurų Europos Sąjungos (ES)...

Iš Grybauskaitės – įspėjimas dėl JAV rinkimų baigties papildyta (2)

Artėjant šalies vadovo rinkimams , kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė tikina...

Atamanas po revanšo prieš „Maccabi“ pramušė dugną: noriu, kad į Eurolygą grįžtų Rusijos klubai (6)

Atėnų „Panathinaikos“ pasinaudojo tuo, kad Tel Avivo „Maccabi“ neturėjo savo lyderio Wade'o...

Karas Ukrainoje. Žiniasklaida: JAV ruošia 6 mlrd. vertės karinės pagalbos paketą Ukrainai Ukraina atitraukia iš fronto amerikietiškus tankus „Abrams“

JAV ruošiasi paskelbti vieną didžiausių karinės pagalbos paketų Ukrainos istorijoje. Bendra jo...