aA
Raimondas Šukys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, liberalas
Seimo pirmininkas visiškai teisingai interpretavo Seimo Statutą ir suprato jį pažodžiui, kaip yra parašyta. Ponas Paulauskas pirmiausia pasiūlė balsuoti “rankų pakėlimu”. Ir priešingai, nei teigė opozicija, Seimo Statuto 111 straipsnyje nieko nėra sakoma, kokiais atvejais galima balsuoti “rankų pakėlimu”.

Šiame straipsnyje sakoma, jog, posėdžio pirmininko sprendimu, gali būti balsuojama “rankų pakėlimu”.

Tuo tarpu opozicija mėgino savaip interpretuoti šį straipsnį, jie teigė, kad, posėdžio pirmininko sprendimu, balsuoti “rankų pakėlimu” galima tik tais atvejais, kai yra sugedusi elektroninė balsų skaičiavimo sistema. Tačiau šito Seimo Statute nėra parašyta. Žinoma, galbūt jie šitai turėjo mintyje tuo metu, kai rengė ir priiminėjo Seimo Statutą, tačiau gal jie pamiršo įrašyti šitą normą į Statutą, nes tokio teiginio Statute iš tiesų nėra.

Vadinasi, teisiškai liko labai akivaizdi galimybė balsuoti ne elektronine balsų skaičiavimo sistema, o “rankų pakėlimu”. Juolab, kad Seimo pirmininkas A.Paulauskas pastebėjo, jog tris kartus iš eilės registruojantis, nevisi galėjo užsiregistruoti. Taigi, elektroninė sistema tokiais rimtais atvejais nėra visiškai patikima. Todėl Seimo pirmininkas A.Paulauskas dar kartą pasiūlė balsuoti “rankų pakėlimu”.

Konservatoriai teigė, kad balsuojant “rankų pakėlimu” reikštų, kad balsuojama anonimiškai, nes niekur šitai nebus vėliau fiksuojama. Mums atrodė, priešingai, pakeliant ranką labai akivaizdu - kas kaip balsavo. Todėl konservatorių frakcija pasiūlė vardinį balsavimą, pastarąjį pasiūlymą palaikė Seimo socialdemokratinė opozicija. Ir kadangi, remiantis Seimo Statutu, šį siūlymą palaikė daugiau kaip 1/3 parlamentarų, buvo nuspręsta balsuoti vardiniu balsavimu.

Po to prasidėjo procedūra, kokią klausimo formuluotę pateikti balsuoti. Buvo nuspręsta balsuoti už formuluotę: “Pritarti Vyriausybės programai”.

Na, tiesa, kai vyko balsavimas dėl šios formuluotės teiginio, Seimo pirmininkas A.Paulauskas galbūt išties vienu metu neteisingai suformulavo, kad balsavimas už formuluotę, reiškia, jog jau pritarta Vyriausybės programai. Tačiau šitaip negalima sakyti.

Taigi, Seimo pirmininkas pasitaisė, jis patikslino, kad už Vyriausybės programą bus balsuojama vardiniais biuleteniais. Taigi, nematau jokios koalicijos. Tiktai pati procedūra, pagal statutines normas, užtruko ilgiau.

A.Paulauskas susipainiojo Seimo Statute

Tai komentuoja:

Juozas Bernatonis Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos narys

Rasa Juknevičienė Seimo Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) frakcijos narė

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ant ledo – kraujo klanai, butelių šukės ir įsilinksminęs Jasikevičius: penki ritulininkų nuotykiai Lietuvoje

Pasų neturėję ir dėl to diskvalifikuoti konkurentai, dujų nuotėkis per varžybas, žiūrovus...

10 metų pakeltose lysvėse daržininkaujanti Renata Ničajienė pasakė, ką jose auginti, o ko ne

Į svetimą daržą paspoksoti mėgstantys internautai sutiks – Renatos Ničajienės pakeltos...

Tokio savaitgalio laukėme jau seniai: viena diena bus ypač vasariška

Šiandien mūsų šalies orus lems aukšto slėgio sūkurio vakarinė dalis.

Motiejūno vedama „Monaco“ dramatiškai parklupdė Šaro „Fenerbahče“ (2)

„Monaco“ su Donatu Motiejūnu dramatiškai atsitiesė Eurolygos ketvirtfinalio serijoje. Pirmame...

Fausta Marija Leščiauskaitė. Rytinė kava iš Kalabybiškio miesto savivaldybės puodelio, garbės raštai ir 100 tūkstančių šokoladui Seime (10)

„Mes čia jums tokią dovanėlę turime”, – išgirstu žodžius, kurie sukelia dejavu jausmą....

Radinys Argentinoje nustebino paleontologus: tai – čakizauras, iki šiol neregėtas unikalios anatomijos padaras

Argentinos paleontologai skelbia atradę naują vidutinio dydžio žolėdį dinozaurą – šie...