aA
Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras "Vilmorus" bei bendroji Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanija "Baltijos tyrimai", rugsėjį beveik vienu metu atlikę rinkėjų apklausą, už kurią šalies politinę partiją jie balsuotų per Seimo rinkimus, gavo skirtingus rezultatus.
Pagal "Baltijos tyrimus", lyderio pozicijas užima A.Brazausko socialdemokratinė koalicija, o pagal "Vilmorus" - Naujoji sąjunga (socialliberalai).

Bet labiausiai skiriasi apklausų duomenys dėl Centro sąjungos perspektyvų - net 4,5 procento.

"Baltijos tyrimų" direktorė Rasa Ališauskienė mano, kad tokį apklausos rezultatų skirtumą galėjo lemti jų įterptas papildomas klausimas, mėginant išsiaiškinti, už ką gali balsuoti tie, kurie dar nėra apsisprendę.

Šiuo metu dalyvauti rinkimuose ketina apie 60 procentų balso teisę turinčių žmonių. 11 procentų iš jų dar nežino, už kurią partiją balsuos.

"Kai jų paklausėme, kokia partija, jų nuomone, surinks daugiausia balsų, paaiškėjo, kad pirmauja Naujoji sąjunga, nors per mėnesį labiau padidėjo parama socialdemokratinei koalicijai. Todėl yra tikimybė, kad didesnė dalis šiuo metu dar neapsisprendusių rinkėjų gali balsuoti už socialliberalus", - sakė R.Ališauskienė.

Pasak sociologės, prieš 1992 ir 1996 metų Seimo rinkimus "Baltijos tyrimų" atliktų apklausų patirtis parodė, kad tie rinkėjai, kurie apsisprendžia paskutinėmis dienomis, yra linkę savo balsais paremti tą partiją, kuri, jų nuomone, turi daugiau galimybių pasirodyti sėkmingai.

"Vilmorus" vadovas Vladas Gaidys neįžvelgia didelių tyrimų metodikos skirtumų, kurie turėtų esminės įtakos apklausų rezultatams.

Vertinant pirmąsias pozicijas užimančias partijas, dar negalima pasakyti, kuri iš jų yra tvirta lyderė. Anot V.Gaidžio, rinkėjų nuomonių skirtumas yra nedidelis, todėl susidaro psichologinis pirmumo įspūdis.

"Vilmorus" direktorius pripažino, kad apklausose dėl Centro sąjungos perspektyvų atsiskleidė pernelyg didelis nuomonių neatitikimas: "Viena iš firmų akivaizdžiai klysta. Po kelių dienų paaiškės, kuri buvo tikslesnė".

Lietuvos rytas
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Atamanas po revanšo prieš „Maccabi“ pramušė dugną: noriu, kad į Eurolygą grįžtų Rusijos klubai

Atėnų „Panathinaikos“ pasinaudojo tuo, kad Tel Avivo „Maccabi“ neturėjo savo lyderio Wade'o...

Karas Ukrainoje. Žiniasklaida: JAV ruošia 6 mlrd. vertės karinės pagalbos paketą Ukrainai Ukraina atitraukia iš fronto amerikietiškus tankus „Abrams“

JAV ruošiasi paskelbti vieną didžiausių karinės pagalbos paketų Ukrainos istorijoje. Bendra jo...

Iš Grybauskaitės – įspėjimas dėl JAV rinkimų baigties papildyta

Artėjant šalies vadovo rinkimams , kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė tikina...

Pomėgį pavertė sėkmingu verslu – per dieną sulaukia 300 klientų: turi gudrų planą ateičiai (2)

Nors Lietuvoje neturime kalnų ir uolų, užsiimti laipiojimo sportu gali kiekvienas. „Bonobo...