aA
Kokia yra makrobiotinės gyvensenos nauda? Tokia mityba gali padėti mums išlaikyti gerą sveikatą ir ilgaamžiškumą. Tokie žmonės kaip Hunza iš Kašmyro, kuris garsus savo puikia sveikata ir ilgaamžiškumu, kaip savo pagrindinį maistą vartoja grūdus ir daržoves. Jie valgo daugiau ar mažiau makrobiotinį maistą, pritaikytą prie jų kalnuotų vietovių ir klimato. Taigi pirmoji nauda iš makrobiotinės mitybos yra fizinė sveikata ir ilgaamžiškumas.
Meditacija
Meditacija
Antroji nauda yra minčių ir proto ramybė. Minčių ramybė ateina iš žinojimo, kad gyvename ir valgome harmonijoje su visata. Mes gyvename harmonijoje su energijos judėjimu. Tai yra vidinės ramybės šaltinis. Mūsų protas ir emocijos labai priklauso nuo to, ką mes valgome. Jei savo vaikui duodate labai daug cukraus, kokios bus jūsų mintys ir emocijos? Vaikai bus per daug aktyvūs arba labai dažnai verks, arba taps perdėm emocionalūs.

Jei valgome daug mėsos, kokios gaminsis mintys ir emocijos? Tapsime agresyvūs arba, kraštutiniu atveju, netgi žiaurūs. Kas bus, jei valgysime daug tokių daržovių kaip pomidorai ir bulvės? Jausimės prislėgti, galime pajusti depresiją. Atsitiktinai šiose daržovėse neseniai buvo atrasta nikotino. Nikotinas yra medžiaga, prie kurios priprantama ir tuo galima paaiškinti, kodėl daugelis žmonių negali sustoti valgyti šių daržovių.

Kai jūsų mintys ir emocijos tampa stabilesnės ir ramesnės, jums natūraliai išsiugdo šeimos ir bendruomenės jausmas. Šiuolaikinės vertybės, tokios kaip konkurencija, įsitikinimas, kad žmogus žmogui - vilkas, kad išgyvena tik stipriausieji, kilo iš mėsėdiškos mitybos. Žmonės, mintantys grūdais, turi visiškai kitokį požiūrį.

Vietoj to, kad matytume nepriteklių, mes suprantame, kad gyvename perteklinėje visumoje. Vietoj to, kad kovotume dėl išteklių, aktualiu klausimu mums tampa rūpestis, kaip pasidalinti gausiomis mūsų planetos gėrybėmis. Mėsėdžiai yra linkę į izoliaciją, panašiai kaip vienišas medžiotojas ar vienišas vilkas, o bendruomenės jausmas jiems netgi svetimas. Tokie medžiotojai kaip liūtai ir hienos pastoviai kovoja tarpusavyje. Žolėdžiai gyvūnai ir žmonės, mintantys augaliniu maistu, išvysto priešingą mąstymo būdą, kuris yra paremtas bendradarbiavimo idėja.

Mėsėdžiai taip pat dažniau gyvena klajoklišką gyvenimo būdą, kuris veda prie nestabilaus gyvenimo. Grūdais besimaitinančių, žemės ūkiu užsiimančių žmonių gyvenimas yra stabilesnis, sėslesnis. Kuris gyvenimo būdas skatina stabilesnį šeimyninį gyvenimą? Kai vyrai medžioja visą sezoną ir tuo metu nebūna namuose arba visas kaimas turi pastoviai keliauti, sunku išlaikyti stabilumą.

Makrobiotinis gyvenimo būdas sustiprina bendruomenės ir šeimos gyvenimą. Žmonės natūraliai trokšta padėti vieni kitiems ir paremti vieni kitus. Makrobiotikos dėka galime visi susidraugauti. Jei ir toliau taip maitinsimės, mūsų supratimas apie šeimą išsiplės ir į jį įeis visos žmonijos supratimas. Mes iš naujo susijungsime su visa žemės žmonija.

Makrobiotinė gyvensena taip pat mums gali suteikti dvasinį supratimą. Ar manote, kad lengva medituoti, jei valgome sumuštinius su dešra arba jei mūsų mintys yra piktos ar liūdnos, arba pastoviai pergyvename stresines situacijas? Arba jei visą laiką valgome cukrų bei geriame Coca Cola ir mūsų mintys yra hiperaktyvios ir nesukoncentruotos, ar iš tiesų tuomet galime stabilizuoti savo energijos centrą? Šiomis sąlygomis tampa labai sudėtinga tyliai, ramiai ir taikiai medituoti. Norint, kad dvasinė energija švelniai tekėtų mumis ir siekiant tą energiją panaudoti, idealiausiai tinka makrobiotinė mityba.

Neturėtume užmiršti, kad visose dvasinėse tradicijose būdavo mitybos disciplina. Rytuose, Budistų ir Taoistų vienuolynų virtuvėse vyravo taip vadinamas shojin ryiori, arba “maisto gaminimas dvasiniam vystymuisi.” Šios tradicijos buvo paremtos supratimu, kad maistas pagreitina mūsų dvasinį sąmoningumą.

Pasirinkdami tinkamą maistą, mes vystome savo dvasinę kokybę. Ar manote, kad šiose tradicijose gyvulinis maistas buvo mitybos dalis? Ne. Jie buvo vegetarai. Tačiau tradiciniais laikais vegetarinė mityba, ypač vėsesniuose klimatuose, reiškė mitybą virtais rudaisiais ryžiais, daržovėmis, pupelių produktais ir t.t., o ne dideliais žalių vaisių ir daržovių kiekiais.

Galiausiai, kai pasiekiame gerą sveikatą, ramybę mintyse, šeimos bei bendruomenės jausmą ir dvasinį supratimą, mes įgauname gebėjimą siekti didelių dalykų ir svajonių šiame gyvenime. Makrobiotika yra paremta pokyčiais arba pertvarkymu. Kitais žodžiais tariant, mes mėginame įgauti gebėjimą pakeisti dalykus priešingais savo laisvos valios dėka.

Taigi, jei patiriame kokius nors sunkumus, naudodamiesi makrobiotiniu supratimu, galime mėginti juos pakeisti į malonumus arba džiaugsmą. Arba, jei jaučiame silpnumą, galime jį transformuoti į sveikatą. Arba jei pasaulis yra karo pavojuje, savo nuotykių, vaidmenų ir iššūkių dėka galime tai pakeisti į taiką.

Jūs netgi galite įgauti gebėjimą bet kokį maistą transformuoti į sveikatą ir gyvybingumą. Kitais žodžiais tariant, jūs pripažįstate savo priešą ir paverčiate jį savo draugu. Kaip pasakė George Ohsawa, galiausiai nėra jokių apribojimų. Visiškos laisvės šioje visatoje suvokimas yra didžiausia makrobiotinės gyvensenos teikiama nauda.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

FNTT visoje Lietuvoje atliko 40 kratų: dėl galimai apgaule įgytų 4 mln. eurų – įtarimai 9 asmenims

Devyni asmenys įtariami apgaule galėję įgyti per 4 mln. eurų Europos Sąjungos ( ES )...

Iš Grybauskaitės – įspėjimas dėl JAV rinkimų baigties papildyta (3)

Artėjant šalies vadovo rinkimams , kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė tikina...

Atamanas po revanšo prieš „Maccabi“ pramušė dugną: noriu, kad į Eurolygą grįžtų Rusijos klubai (10)

Atėnų „Panathinaikos“ pasinaudojo tuo, kad Tel Avivo „Maccabi“ neturėjo savo lyderio Wade'o...

Karas Ukrainoje. Žiniasklaida: JAV ruošia 6 mlrd. vertės karinės pagalbos paketą Ukrainai Ukraina atitraukia iš fronto amerikietiškus tankus „Abrams“

JAV ruošiasi paskelbti vieną didžiausių karinės pagalbos paketų Ukrainos istorijoje. Bendra jo...