aA
Lietuva bei dar devynios pakviestos valstybės trečiadienį Atėnuose pasirašė stojimo į ES sutartį, išplečiančią bloką iki didžiausios šiuolaikiniame pasaulyje 25 šalių sąjungos. Stojimo į ES sutartį Lietuvos vardu pasirašė premjeras Algirdas Brazauskas ir užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, ceremoniją stebėjo prezidentas Rolandas Paksas.
A.Brazauskas ir A.Valionis pasirašo Lietuvos stojimo į ES sutartį
A.Brazauskas ir A.Valionis pasirašo Lietuvos stojimo į ES sutartį
© ELTA
Lietuva prašymą priimti ją į ES pareiškė 1995 metais. 1999-aisiais šalis gavo oficialių kvietimą pradėti derybas dėl narystės, kurias realiai pradėjo 2000-ųjų metų vasarį. Pernai gruodį kartu su Latvija, Estija, Čekija, Kipru, Vengrija, Malta, Lenkija, Slovėnija ir Slovakija Lietuva sėkmingai derybas baigė.

Kalbėdamas prieš pasirašymą, prezidentas sakė, kad sutartis ypač svarbi Europos vienijimuisi ir atverčia naują Europos istorijos puslapį.

R.Paksas 25 Europos valstybių atstovų pasirašytą ES teisės ir politikos aktą pavadino "Europos vienybės aktu".

  • ES valstybių narių vadovai sveikino naujokes
  • Deklaracijoje išbraukta frazė apie karą Irake
  • Sutartyje - 9 Lietuvai aktualios deklaracijos

    "Šios dienos sutartis yra įrodymas, kad universalių Europos vertybių negalima užgniaužti prievarta, o demokratija ir pagarba žmogaus teisėms visada triumfuoja ten, kur branginama laisvė. Tautų gerovė gali būti kuriama tik darniai ir vieningai", - kalbėjo R.Paksas.

    Rolandas Paksas ir Constantinos Stephanopolous
    © ELTA

    Kartu jis išreiškė viltį, kad gegužės 10-11 dienomis vyksiančiame referendume dėl stojimo į ES Lietuva išreikš ryžtingą apsisprendimą būti "klestinčios, vieningos ir saugios Europos dalimi", kaip tai jau padarė Maltos, Slovėnijos ir Vengrijos tautos.

    "Esu tikras, kad Lietuva bus aktyvi, atsakinga ir kurianti Sąjungos narė. Mūsų kūrybiškumas prisidės prie vieningos Europos klestėjimo (...). Tikiu, kad Baltijos jūros regionas taps vienu dinamiškiausių ir sparčiausiai besiplėtojančių Europos regionų. Mūsų "nauji seni" kaimynai Rytuose tikrai netrukus patirs išsiplėtusios Sąjungos privalumus", - kalbėjo Lietuvos vadovas.

    Stojimo sutartis pasirašė visų 15-kos ES valstybių narių ir 10 pakviestųjų šalių ir vyriausybių vadovai abėcėlės tvarka.

    ES valstybių narių vadovai sveikino naujokes

    ES valstybių narių vadovai prieš pasirašydami sutartį sveikino naujas nares, prisijungusias prie demokratinės Europos valstybių bendrijos.

    Šį pusmetį ES pirmininkaujančios Graikijos prezidentas Constantinos Stephanopolous (Konstantinas Stefanopulas) sutaries pasirašymo dieną vadino "istorine", pridurdamas, kad išsiplėtusi Europa turi tapti solidarumo pavyzdžiu kitoms tautoms. Jis taip pat pabrėžė, kad Europos ateitis priklauso tik "nuo mūsų"

    Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Šrėderis) sakė, kad Vokietijai tai istorinė diena ir istorinė galimybė ištaisyti praeities klaidas.

    T. Blair, D. de Villepin, J. Chirac
    © EPA-ELTA

    Didžiosios Britanijos premjeras Tony’is Blairas (Tonis Bleiras) savo kalboje pažymėjo, kad narystė Europos Sąjungoje - tai ne tik bendra gerovė, bet ir bendros vertybės - laisvė, demokratija, žmogaus teisės, socialinė atsakomybė.

    Pasak T.Blairo, tai ne tik ES, bet ir visų pasaulio žmonių vertybės, todėl jungdamasi į didelę šeimą Europa duoda pavyzdį visam pasauliui.

    Prancūzijos prezidentas Jacques’as Chiracas (Žakas Širakas) tvirtino, kad šiandieniniai įvykiai - "didžiausias integracinis projektas". Tačiau jis kartu pažymėjo, kad Europos statyba turi būti tęsiama ir ateityje.

    ES gretas papildžius dešimčiai naujų narių, jos teritorija 2004 metais padidės 23 proc. - iki 3,93 mln. kvadratinių kilometrų, gyventojų skaičius pasieks 453,5 mln., o oficialių kalbų skaičius išaugs nuo 11 iki 20.

    Sutarties pasirašymo ceremonijoje dalyvavo ir kitų kandidačių - Bulgarijos, Rumunijos ir Turkijos - atstovai. Šios trys šalys yra įvardintos kandidatėmis į ES, o Bulgarija ir Rumunija šiuo metu derasi dėl stojimo į ES.

    Graikijos UR ministras George’as A. Papandreou trečiadienį vykusiuose susitikimuose yra išreiškęs viltį, kad šios valstybės bus pakviestos prisijungti prie ES 2007 metais.

    Deklaracijoje išbraukta frazė apie karą Irake

    Ginkluoti irakiečiai
    © EPA-ELTA

    Europos Sąjungos lyderiai trečiadienį pasveikino šio turtingo Vakarų bloko plėtrą kaip istorinę galimybę užtikrinti tolesnį saugumo, taikos ir gerovės augimą visame žemyne. Tačiau deklaracijoje, skirtoje pažymėti 10 naujų narių priėmimo sutarties pasirašymą, buvo išbraukta frazė apie karą Irake, buvusi ankstesniame deklaracijos projekte.

    Dėl šio konflikto Europos Sąjungoje kilo dideli nesutarimai tarp dabartinių ir būsimųjų jos narių.

    "Ši Sąjunga simbolizuoja mūsų bendrą ryžtą užbaigti konfliktų šimtmečius ir peržengti buvusius mūsų žemyno padalijimus", - rašoma deklaracijos projekte, kurį parengė šiuo metu ES pirmininkaujanti Graikija.

    "Plėtra yra nauja sutartis tarp mūsų tautų, o ne tik sutartis tarp valstybių", - rašoma dokumente.

    Dauguma priėmimo sutartį pasirašiusių naujų valstybių išreiškė paramą Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos karinei kampanijai, kuria buvo siekiama nuversti Irako lyderį Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną). Už šią paramą šalys kandidatės sulaukė griežtos pagrindinio karo Irake priešininko, Prancūzijos prezidento Jacques'o Chiraco (Žako Širako) kritikos.

    Ankstesniame deklaracijos projekte buvo tik trumpai užsiminta apie Irako krizę, tačiau ir ši frazė buvo išbraukta.

    "Mes esame įsipareigoję rimčiau žiūrėti į savo globalines pareigas. Mes remsime konfliktų prevenciją, skatinsime teisingumą, padėsime užtikrinti taiką ir saugoti stabilumą pasaulyje", - rašoma deklaracijoje.

    Sutartyje - 9 Lietuvai aktualios deklaracijos

    Ignalinos AE
    © ELTA

    Sutartyje, kurią sudaro daugiau kaip 5 tūkst. puslapių, atspindimas visas derybų su ES turinys, finansinės narystės ES sąlygos, konkrečios finansinės paramos sumos infrastruktūros ir regionų plėtrai, žemės ūkiui, išmokos žemdirbiams, žemės ūkio gamybos kvotos, pinigai Ignalinos uždarymo pasekmių įveikimui, pereinamieji laikotarpiai ir kita.

    Be to, į tekstą yra įtrauktos 9 Lietuvai aktualios deklaracijos: ES paskelbė deklaraciją dėl greitesnio nei 7 metai darbo rinkų atvėrimo Lietuvai, taip pat dėl Bendrijos paramos, siekiant, kad Lietuva įsijungtų į Šengeno erdvę kartu su pirmąją prisijungsiančiųjų šalių grupe bei kitos. Sutartyje taip pat specialiu Protokolu yra įteisintas Ignalinos atominės elektrinės uždarymo pasekmių finansavimas.

    Sutartis įsigalios, kai ją ratifikuos ES narių ir kandidačių parlamentai.

    Lietuva ketina tapti visateise organizacijos nare 2004-ųjų metų gegužės 1 dieną. Sociologiniai tyrimai rodo, kad šalies narystę ES palaiko du trečdaliai gyventojų.

  • BNS
    Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
    Įvertink šį straipsnį
    Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
    (0 žmonių įvertino)
    0