aA
Lauras Bielinis Politologas
Dalies socialliberalų perbėgimas į Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos pusę yra visiškai realus. Šitokia situacija susidarė dėl to, kad Naujosios sąjungos (socialliberalų) partija bei rinkimų sąrašas buvo formuojami atsitiktinės atrankos būdu.

Norint patekti į šios partijos Seimo rinkimų sąrašą tereikėjo būti pažįstamam bent su vienu iš Naujosios sąjungos lyderių. Tai reiškia, kad šitie žmonės į bendrą sąrašą suėjo turėdami tik vieną tikslą - patekti į Seimą.

Tačiau, kai jie laimėjo rinkimus ir pribrendo laikas daryti realius sprendimus - o šiuo metu atsiskleidžia kiekvieno politiko asmeninės charakterio savybės bei ideologinės nuostatos - ir prasidėjo nesutarimai frakcijos viduje. Ir pagal savo ideologines nuostatas, ir pagal gyvenimišką patirtį Seimo socialliberalų frakcijos nariai yra labai skirtingi.

Dėl šios priežasties jie gali dažnu atveju nesugebėti susitarti.

Skirtingumas taip pat gali išprovokuoti ir senų ryšių atnaujinimą bei norą bendradarbiauti su tais žmonėmis, su kuriais jų ideologinės nuostatos yra labiau panašios.

Taigi, dalis socialliberalų, tarp kurių nemažai buvusių LDDP narių, gali grįžti pas savo bendraminčius - į Algirdo Brazausko socialdemokratinės koalicijos frakciją Seime. O klausimas dėl žemės ūkio ir yra vienas tų klausimų, kuris gali suardyti valdančiąją koaliciją, geriausiu atveju, dėl šio klausimo atskils dalis socialliberalų nuo savo frakcijos. Skilimas nebūtinai iš karto turi būti formalizuotas.

Nepatenkintieji partijos ir frakcijos lyderių sprendimais socialliberalai galbūt iš karto nebėgs į Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakciją, rytoj, jei bus balsuojama slaptu balsavimu dėl Vyriausybės programos, jie gali susilaikyti arba balsuoti prieš, o po kurio laiko jie, veikiausiai, oficialiai pereis į kitą stovyklą.

Byra valdančioji koalicija

Tai komentuoja:

Dangutė Mikutienė Seimo Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcijos seniūno pavaduotoja

Klemensas Rimšelis Seimo Liberalų sąjungos frakcijos seniūnės pavaduotojas

Gediminas Kirkilas Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos seniūno pavaduotojas informacijai ir propagandai

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0