aA
Seimo rinkimuose dalyvaujančios partijos ir kandidatai ketvirtadienį Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) privalo pateikti pradines politinės kampanijos finansavimo ataskaitas.
Pagal Lietuvos Respublikos politinių kampanijų finansavimo kontrolės įstatymą, rinkimuose dalyvaujančios partijos ir kandidatai pradines ataskaitas turi pateikti, likus 10 dienų iki balsavimo.

Seimo rinkimai įvyks spalio 8 dieną.

Ataskaitose partijos ir kandidatai privalo nurodyti visas politinės kampanijos metu gautas pajamas - dovanas, aukas, paties kandidato ar partijos skirtas lėšas bei kitas pajamas, o taip pat aukotojų, kurie paaukojo daugiau kaip 100 litų, pavardes ir adresus.

Ataskaita apima politinės kampanijos laikotarpį, kuris prasideda nuo rinkimų datos paskelbimo. Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus Seimo rinkimų datą paskelbė šių metų balandžio 28 dieną.

Įstatymas draudžia priimti didesnes kaip 100 litų aukas ar brangesnes kaip 100 litų dovanas, jeigu jų aukotojai nesutinka, kad jų pavardės bei paaukotos sumos būtų paskelbtos.

Jeigu tokių aukų yra gauta, partijos ir kandidatai turi pervesti jas į valstybės biudžetą.

Taip pat rinkimų dalyviams draudžiama priimti dovanas ir aukas iš valstybės ir savivaldybės įstaigų ir organizacijų bei iš valstybės ir savivaldybės įmonių, o taip pat įmonių, kurių daugiau kaip 50 procentų akcijų valdo valstybė arba savivaldybė.

Partijoms ir kandidatams draudžiama priimti aukas ir dovanas iš kitų valstybių juridinių ir fizinių asmenų, išskyrus lietuvių kilmės asmenis arba visuomeninės ar politinės organizacijos skyrius, įkurtus lietuvių bendruomenėse užsienyje.

Ne vėliau kaip per 25 dienas po rinkimų pabaigos partijos ir kandidatai VRK privalės pateikti galutines ataskaitas.

VRK pateiktas galutines ataskaitas patikrins Mokesčių inspekcija. Kartu su Mokesčių inspekcijos išvadomis ataskaitos turės būti paskelbtos ne vėliau kaip per tris mėnesius po rinkimų rezultatų paskelbimo.

Su politinės kampanijos finansavimo ataskaitomis gali susipažinti kiekvienas Lietuvos pilietis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0