aA
Liberalės Dalios Teišerskytės vadovaujama Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) parlamentaro VŠustausko antisemitinius pareiškimus Švedijos televizijos laidai pripažino prasilenkiančiais su Seimo nariui deramu tonu.
  • Neigs
  • Automėgėjai

    Pasmerkusi Kauno politiką komisija ketina protestuoti ir prieš švedų žurnalistus, tariamai skleidusius tikrovės neatitinkančias žinias. EPK įsitikinusi, kad tikrovės neatitinkantys faktai buvo transliuojami toje pačioje laidoje apie antisemitizmą Lietuvoje, kur nuskambėjo ir didelį rezonansą sukėlę V.Šustausko žodžiai.

    Neigs

    EPK nustatė, jog V.Šustauskas kaip Seimo narys pasielgė neetiškai švedų žurnalistui pareiškęs: "Jei ne vokiečiai, tai gal būčiau žydams valęs batus Laisvės alėjoje". D.Teišerskytė pažymėjo, kad tai, kas dera gatvės politiko leksikai, ne visada yra suderinama su valstybei atstovaujančio parlamentaro tonu.

    Tačiau V.Paulauską pasmerkusi komisija rado ir švedų žurnalistų darbo broko. Pasak komisijos pirmininkės, Seimas per Užsienio reikalų ministeriją ketina kreiptis į ivedijos atstovus su pastabomis dėl tikrovės neatitinkančių žinių paskelbimo.

    D.Teišerskytė sakė, kad norima paneigti švedų žurnalistų reportaže kelis kartus pabrėžiamą mintį, esą "vienas iš nedaugelio žydiškos kilmės parlamentarų Emanuelis Zingeris atsistatydino dėl to, kad šalies vadovybė griežčiau nepasmerkė antisemitinių pareiškimų". E.Zingeris neatsistatydino, o tiesiog nebuvo išrinktas naujai kadencijai.

    Automėgėjai

    Vakarykščiame EPK posėdyje taip pat svarstyta keliolikos parlamentarų, išsimokėtinai įsigijusių naujus automobilius, etika.

    D.Teišerskytė pranešė komisiją išsiaiškinus, kad didesnė dalis automobilius pirkusių parlamentarų, tarp jų ir kai kurie EPK nariai, juos įsigijo be nuolaidų arba su nuolaidomis, taikomomis visiems pirkėjams. Tai, pasak komisijos pirmininkės, nurodė automobiliais išsimokėtinai prekiaujančios firmos, siūliusios savos paslaugas Seimo nariams.

    EPK taip pat nustatė, kad keturi parlamentarai, išsimokėtinai įsigiję automobilius "Mitsubishi", pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo nuostatą, draudžiančią pareigūnams naudotis pareigomis asmeninei naudai gauti. Minėtiems keturiems parlamentarams naujus automobilius pardavusi firma prisipažino taikiusi išskirtinę 37 proc. nuolaidą.

    Bausmė D.Teišerskytė prisipažino, kad nei automobilius pardavusi firma, nei Seimo buhalterija, per kurią parlamentarai atsiskaito už automobilius, nesutiko nurodyti su etika prasilenkusių parlamentarų pavardžių. EPK tyrimo medžiaga ir išvados perduotos Seimo valdybai, kuri turės teisę iš buhalterijos gauti politikų pavardes.

    Komisijos pirmininkė užsiminė, kad Seimo valdyba turės spręsti, kaip nubausti prasikaltusius parlamentarus. Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkas Vytautas Andriulis anksčiau yra siūlęs apskaičiuoti parlamentarams taikytos nuolaidos ir automobilių kainų skirtumą. Jį, anot V.Andriulio, Seimo nariai turėtų deklaruoti kaip dovaną.

    Įstatymas parlamentarams leidžia gauti ne didesnes kaip 500 litų dovanas, todėl likusią sumą politikams tektų sumokėti valstybei.

    Įvertink šį straipsnį
    Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
    (0 žmonių įvertino)
    0

    Top naujienos

    Ant ledo – kraujo klanai, butelių šukės ir įsilinksminęs Jasikevičius: penki ritulininkų nuotykiai Lietuvoje

    Pasų neturėję ir dėl to diskvalifikuoti konkurentai, dujų nuotėkis per varžybas, žiūrovus...

    10 metų pakeltose lysvėse daržininkaujanti Renata Ničajienė pasakė, ką jose auginti, o ko ne

    Į svetimą daržą paspoksoti mėgstantys internautai sutiks – Renatos Ničajienės pakeltos...

    Tokio savaitgalio laukėme jau seniai: viena diena bus ypač vasariška

    Šiandien mūsų šalies orus lems aukšto slėgio sūkurio vakarinė dalis.

    Motiejūno vedama „Monaco“ dramatiškai parklupdė Šaro „Fenerbahče“ (1)

    „Monaco“ su Donatu Motiejūnu dramatiškai atsitiesė Eurolygos ketvirtfinalio serijoje. Pirmame...

    Fausta Marija Leščiauskaitė. Rytinė kava iš Kalabybiškio miesto savivaldybės puodelio, garbės raštai ir 100 tūkstančių šokoladui Seime (8)

    „Mes čia jums tokią dovanėlę turime”, – išgirstu žodžius, kurie sukelia dejavu jausmą....

    Radinys Argentinoje nustebino paleontologus: tai – čakizauras, iki šiol neregėtas unikalios anatomijos padaras

    Argentinos paleontologai skelbia atradę naują vidutinio dydžio žolėdį dinozaurą – šie...