aA
Pastaruoju metu padaugėjo įvairių politikų straipsnių bei viešų pasisakymų dėl ypač blogų lietuvių – lenkų santykių. Nežinau, kam tai naudinga, bet tikrai ne paprastiems rajono gyventojams. Pati jau 10 metų gyvenu Vilniaus rajone ir drąsiai galiu teigti jog tarp čia gyvenančių lenkų, rusų, baltarusių, ukrainiečių ir kitų tautybių žmonių nėra jokios nesantaikos. Puikiai sutariame, drauge gyvename ir bandome kartu pagerinti savo gyvenimo sąlygas, rengiame renginius aktyviai visi juose dalyvaujame.
Alina Lavris
Alina Lavris
© Asmeninio archyvo nuotr.

Tačiau kai tenka reikalus tvarkyti Seniūnijoje ar Savivaldybėje tada ir pajunti skirstymą į dvi stovyklas (mūsiškis-Lietuvos Lenkų Rinkimų Akcija (LLRA) ir nemūsisškis, kuris nepriklauso LLRA, yra ir kitokių pažiūrų). Turėčiau paminėti, jog LLRA yra vienintelė partija Lietuvoje įkurta tautiniu pagrindu, paminant bet kokias kitas pažiūras. Taip pat būčiau neteisi, nepaminėdama, kad ir tarp LLRA narių yra visiškai kitaip mąstančių žmonių, tiesiog kurie bijodami galimai prarasti darbą - tyli ir bijo išreikšti savo nuomonę. Norėtųsi paklausti, ar rajono gyventojai turi teisę į gerą darbą ar geresnį gyvenimą tik tapę tautiniu pagrindu sukurtos partijos nariu?

Daugybę metų žaidžiama nacionaliniais jausmais: lenkiški rašmenys, bei kaimų, gatvių užrašai lenkų kalba. Gatvių pavadinimai, kai kuriuose kaimuose yra senai lenkiškai parašyti, o ir Vilniaus rajono autobusų parkas važinėja su lenkiškais užrašais, pažeidžiant Lietuvos Respublikos įstatymą, pamirštant ar ignoruojant, kad gyvename Lietuvoje. Traktuojama, jog ne visi supranta lietuviškai. Bet vėl noriu paklausti, kaip tas tariamas asmuo, nesuprasdamas lietuviškai, orientuojasi Vilniaus mieste? Kaip jis randa, ko jam reikia ir kaip nuvyksta iš taško A į tašką B? Ar čia vėl sąmoningai patys LLRA laiko nemokšomis ir kvailiais savo tautiečius? Ar paaiškinta kiekvienam, paprastam rajono gyventojui kiek jam kainuos lenkiškų rašmenų asmens dokumentuose pakeitimas? Kodėl Vilniaus rajoną bandoma paversti mažąja Lenkija? Kam tai naudinga, vėl klausiu?

Kodėl žmonės turi gyventi baimėje, jei mąsto kitaip? Skaudu, kai iš viršaus nuleista neteisinga kelėtos asmenų politika skaudžiai paliečia kiekvieną rajono gyventoją. Šiuo metu yra daug aktualesnių ir svarbesnių problemų rajone, bet tai kažkodėl nustumta į antrą ar net trečią vietą. Kodėl nesirūpinama rajono gyventojų dabartimi: infrastruktūra, darbo vietų kūrimu, susisiekimo tarp kaimo ir miesto gerinimo, kelių tvarkymu. kuris yra daugiau negu tragiškas daugelyje rajono kaimuose.

Kai kurie sunkiai pravažiuojami ne tik žiemą bet ir vasaros metu. Kur infrastruktūros kūrimas, pagalba soc. remtiniems asmenims ne tik įstatymiškai bet ir kitais būdais? Bendradarbiaujant su bendruomenėmis, rengiant įvairias akcijas galėtų tai inicijuoti ir Savivaldybė, ir Seniūnija, ar bent paremti ir pritarti kitoms iniciatyvoms? Bet kaip minėjau, svarbiausi dalykai nustumiami į šešėlį.

Kodėl artėjant rinkimams paprasti rajono gyventojai laukia jų su nerimu? Kodėl verčiami žmonės balsuoti už LLRA? Kodėl, atrodo, išdrįsęs pareikšti savo nuomonę ir mąstantys kitaip ar net stebėtojais rinkimuose kitai partijai sutikę būti ne partiniai žmonės galimai netenka darbo? Ar čia ne panašu į diktatūrą? Kodėl į rinkimus organizuotai yra vežami tik palankiai nusiteikę LLRA partijai asmenys? Klausiu, kieno čia teisės pažeidžiamos? Ar taip ginamos mažumų teisės, pažeidžiant kitų teises? Savivaldybė privalo organizuoti transportą rinkimams atokiuose kaimuose gyvenantiems, pagal įstatymą nepaisant politinių pažiūrų, o juo labiau tautybės. Bet čia negalioja Lygių galimybių įstatymas.

Gerbiamieji, drąsiai kreipiuosi į jus ir sakau, kad nereikia nieko bijoti! Yra daugybę teisinių būdų apsiginti nuo tokių dalykų! Jei parama jums priklauso įstatymiškai, niekas jos neturi teisės atimti. Nebijokit nieko, drąsiai reikškit savo nuomonę rinkimuose, nepaisant visokių gąsdinimų. Ateikit ir drąsiai balsuokit. Baugina paprastai silpnieji, nes įbaugintus žmones paprasta ir lengva valdyti. Paklauskite savęs ar jūs to norite? Gal pagaliau išdrįskime garsiai pasakyti, kad Lietuvoje visiems vienodai turi būti gera gyventi!

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Karas Ukrainoje. Zelenskis pasmerkė Rusijos atakas prieš dujų infrastruktūrą

JAV Karo studijų instituto (ISW) teigimu, artimiausiomis savaitėmis, Ukrainai laukiant, kol į...

ISW: artimiausiais mėnesiais Ukraina stabilizuos fronto linijas, Rusija šią vasarą ir toliau naudosis mase (1)

Artimiausiomis savaitėmis, Ukrainai laukiant JAV saugumo pagalbos fronte, Rusijos pajėgos...

Dubajus praranda savo žavesį turtingų rusų akyse (1)

Prieš dvejus metus, kai prezidentas Vladimiras Putinas pradėjo invaziją į Ukrainą, Dubajus tapo...

Staiga pasikeitęs kredito reitingas sukėlė klausimų: skolas grąžino, tačiau situacija pablogėjo (9)

Ilgą laiką puikus buvęs kredito reitingas staiga pasikeitė, pasakoja vilnietis Mindaugas. Pasak...

Maxas spaudžia maksimaliai, bet Schumio rekordai laikosi: ar dar ilgai?

Šiais laikais rasti intrigą arba net jos užuominų „Formulės-1“ čempionate nėra paprasta –...