aA
R.Pakso skrydis po tiltu
R.Pakso skrydis po tiltu
© BNS foto
Akrobatinio skraidymo meistrai R.Paksas, Robertas Noreika bei Leonas Jonys sportiniais lėktuvais "Jak-50" pakilo iš Kyviškių aeroklubo netoli Vilniaus. Apie 16 valandą trys lėktuvai pasirodė apsiniaukusioje padangėje prie Verkšnionių tilto.

Pirmasis po tiltu praskrido R.Pakso lėktuvas, po to jis nėrė po tiltu su vienu iš savo kolegų, ir, galiausiai, po tiltu praskrido greta išsirikiavę trys lėktuvai.

Pilotažininkų triuką lydėjo džiaugsmingi maždaug šimto žiūrovų šūksniai. Dauguma susirinkusiųjų buvo R.Pakso Liberalų demokratų partijos kolegos, atvykę partijos atributika papuoštais automobiliais.

Prie tilto budėjo keli policijos ir vienas ugniagesių automobilis, danguje sklendė oro balionas su liberaldemokratų atributika.

Rekordiniam skrydžiui buvo gauti Lietuvos civilinės aviacijos administracijos ir Valstybinės automobilių kelių direkcijos leidimai, tiltas buvo apdraustas 2 milijonų litų suma.

Verkšnionių tilto ilgis - 139 metrai. Atstumas tarp tilto atramų yra 60,5 metro, atstumas tarp vandens ir tilto konstrukcijų - 7 metrai.

Pilotų užduotį palengvino tai, kad Neris yra smarkiai nusekusi, ir atstumas tarp vandens ir tilto šiuo metu yra maždaug 8,5 metro.

Pilotai skrido sovietinės gamybos akrobatiniais lėktuvais "Jak-50", kurių sparnų ilgis (mostas) siekia 9,5 metro.

Skrydį, kuris neturi precedento nei sportinės aviacijos, nei prezidento rinkimų kampanijų istorijoje, ir pretendavo į Gineso rekordų knygą, stebėjo ir Lietuvos rekordų agentūros "Factum" atstovai.

R.Paksas yra buvęs Sovietų Sąjungos akrobatinio skraidymo rinktinės, Lietuvos aukštojo pilotažo rinktinės narys, daugkartinis Lietuvos akrobatinio skraidymo čempionas.

R.Paksas, R.Noreika ir L.Jonys jau seniai kartu atlieka grupinius akrobatinius skrydžius. Akrobatinis skraidymas laikomas viena pavojingiausių aviacijos sporto šakų.

R.Paksas ketvirtadienio rytą Vyriausiojoje rinkimų komisijoje atliko formalumus jį remiančių parašų rinkimų blankams gauti. BNS korespondento paklaustas, koks jo skrydžio tikslas, R.Paksas sakė: "Aš galvoju, kad man tapus prezidentu, man nebeleis skraidyti kaip aš noriu. Todėl noriu suspėti prieš".

2000-ųjų metų rugsėjį daugkartinis Europos ir pasaulio akrobatinio skraidymo čempionas Jurgis Kairys aukštyn ratais praskriejo po Karaliaus Mindaugo tiltu Kaune. 1999 metais J.Kairys Vilniuje parodė įspūdingą renginį - per pusę valandos praskrido po visais dešimt Vilniaus tiltų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Nuskambėjo antrasis „Eurovizijos“ pusfinalis: paaiškėjo, su kuo Silvester Belt kausis finale (3)

Ketvirtadienio vakarą ištikimiausi „Eurovizijos“ gerbėjai ir vėl rinkosi į Malmėje...

Ant „Eurovizijos“ scenos užlipusi Izraelio atstovė sulaukė ne tik palaikymo: kai kurie žiūrovai nušvilpė (4)

Ketvirtadienio vakarą vyksta antrasis „Eurovizijos“ pusfinalis, kurio metu į sceną žengė ir...

„Eurovizijos“ veteranui pritrūko ryškumo: Edmundas Kučinskas pasidalijo nuomone apie dainą „Luktelk“

Ketvirtadienio vakarą „Eurovizijos“ gerbėjai ruošiasi stebėti antrojo konkurso pusfinalio....

Olandijai „Eurovizijai“ atstovaujančio Joost Klein pasirodymo pabaigoje – širdį verianti žinutė tėvams (1)

Ketvirtadienį dėl dešimties likusių bilietų į didįjį „Eurovizijos“ finalą varžosi 16...

Prieš savaitgalį – džiugesnės žinios: pranešama apie sausesnius ir lėtai šiltėjančius orus

Praslinks gana aktyvus šaltasis atmosferos frontas, kuris atvers kelią dar vienam sausesnio, tačiau...

Favoritu laikomas šveicaras „Eurovizijos“ gerbėjams surengė nepamirštamą šou: scenoje – akrobatiniai judesiai (5)

Didžiulį gerbėjų būrį turintis šveicarų atstovas Nemo antrojo pusfinalio metu įrodė, kad...