Savo gerbėjams aseksualumo ambasadrė „Instagram“ paskyroje pateikia daugybę provokuojančių, seksualių vaizdų, kuriuose ji pati yra įsiamžinusi. Neretai mergina pozuoja pikantiškose apatinio trikotažo fotosesijose.

Jos paskyrą peržiūrėti galite čia: YASMIN BENOIT INSTAGRAM.

Jungtinėje Karalystėje Y. Benoit ėmėsi aseksualų teisių iniciatyvos – projekto „Stonewall x Yasmin Benoit Ace Project“.

Į Lietuvą atvykstanti Y. Benoit progreso ir inovacijų konferencijoje „LOGIN 2024“, kuri vyks jau gegužės 30–31 dienomis, skaitys pranešimą apie aseksualumą, aseksualumo bendruomenes ir jų veiklą.

Tad kas gi tas aseksualumas ir ar jis susijęs su seksualumu?

Kaip rašo „The Conversation“, nors pasaulyje ir pastebimas stiprėjantis socialinis judėjimas už aseksualumo pripažinimą, daugeliui tai kol kas yra nesuprantama.

Apibendrintai sakant, aseksualumas reiškia mažą seksualinį potraukį arba jo nebuvimą. Tačiau tai nereiškia, kad visi žmonės, kurie save identifikuoja aseksualiais (angliškai asexual, arba „ace“), niekada nepatiria seksualinio potraukio arba niekada neturi lytinių santykių.

Be to, aseksualiais save įvardijantys žmonės gali jausti stiprų romantinį potraukį kam nors, bet ne seksualinę (noro mylėtis su tam tikru asmeniu) trauką. Tuo tarpu kitiems aseksualiems asmenims seksas gali būti malonus, tačiau nejausti jokio potraukio asmeniui, su kuriuo turi seksualinius santykius.

Beje, vieni aseksualūs žmonės romantiškus ar seksualinius santykius palaiko, tačiau jiems seksas nėra svarbi jų gyvenimo dalis. Kitaip sakant, aseksualumas – tai judėjimas, kuomet seksas, seksualiniai santykiai, seksualumas iš esmės nėra visuotinai priimtinas ir būtinas kokybiško gyvenimo siekis.

Aseksualumas nesiejama su kokia nors vienintele seksualine ar lytine tapatybe, t. y. aseksualūs žmonės gali būti bet kokios lyties ir seksualinės orientacijos asmenys.

Remiantis 2004 metais Didžiosios Britanijos gyventojų apklausos duomenis nustatyta, kad 1 proc. apklaustųjų pripažino, jog „niekas niekada jų seksualiai netraukė“. Tačiau šis tyrimas gali būti ir netikslus, kadangi nemažai aseksualių žmonių nesutiktų su teiginiu, kad „niekada“ nejautė jokios seksualinės traukos.

2019 metais Australijoje atlikta didelė LGBTQIA+ bendruomenių apklausa parodė, kad 3,2 proc. apklaustųjų save priskirtų aseksualams.

Kaip rašo „The Conversation“, aseksualumas, kaip tapatybė, yra greta heteroseksualumo, homoseksualumo ar biseksualumo, kaip savęs apibūdinimas, kurį lemia žmogaus potraukio forma.

Vis tik aseksualumo kaip „tapatybės“ apibrėžimo reikšmė dažnai gali būti klaidingai suprasta, kadangi daugelis žmonių tam tikru gyvenimo laikotarpiu patiria sumažėjusi arba visiškai dingusį lytinį potraukį.

Kaip rašo phys.org, daugelis aseksualių žmonių neatitinka tradicinių visuomenės lūkesčių, susijusių su seksu, santykiais ir santuoka. Šeimos ir bendruomenės dažnai nepriima ar nesupranta aseksualumo.

Tai pagrindžiama tuo, kad seksualiniai santykiai yra kone svarbiausias lūkestis, kurį tradiciškai visuomenės nariai kelia sau ir kitiems, siekdami „gero“ gyvenimo. Seksas ir geismas (arba geidžiamumas), jau nekalbant apie santuoką ir vaikų gimdymą, visuomenėje yra išaukštinti ir vertinami. Tuo tarpu aseksualūs arba sekso netrokštantys žmonės yra atstumiami visuomenės, siunčiant jiems žinią, kad jie yra „nevykę“ ir „niekam tinkami“.

Vis dėlto, tam tikrais atvejais seksualinio potraukio neturėjimas gali būti paaiškinamas medicininiais ir/ar psichologiniais apibrėžimais, kai mažas lytinis potraukis yra problema, kurią žmogus pageidauja išspręsti. Hipoaktyvaus lytinio potraukio sutrikimas yra įtrauktas į Psichikos sutrikimų diagnostikos ir statistikos vadovą.

Tuo tarpu aseksualumo, kaip teisėtos seksualinės tapatybės, supratimo ugdymas – tai pasipriešinimas požiūriui, kad lytinio, seksualinio potraukio neturėjimas yra trūkumas.

Aseksualumo judėjimas anaiptol nėra nukreiptas prieš seksą. Tai pozicija, kuria siekiama išplėsti seksualinės įvairovės suvokimą.

Yasmin Benoit. VidaPress/Scanpix/Shutterstock nuotr.

Ir būtent apie tai progreso ir inovacijų konferencijoje „LOGIN 2024“, kuri vyks gegužės 30-31 dienomis Vilniuje, Litexpo parodų rūmuose, kalbės Aseksualumo ambasadorė Yasmin Benoit.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)