Ingredientai

Prieš šaldant cukinijas būtina žinoti kelias gudrybes, kad daržovės neprarastų skonio ir išvaizdos.

Gaminimo eiga

Supjaustykite cukinijas kąsnio dydžio gabalėliais. Pjaustydami cukinijas pagalvokite, kaip vėliau jas naudosite. Sriuboms arba troškiniams geriausia pjaustyti jas nedideliais gabalėliais.
Užvirkite didelį puodą vandens. Pripilkite didelį dubenį ledinio šaltumo vandens, įdėkite į jį kiaurasamtį ir pasidėkite šalia viryklės.

Apvirkite cukinijas nuo 45 iki 60 sekundžių. Ištrauktos iš vandens cukinijos turėtų būti traškios, švelnios ir nepervirtos.

Taip, galite cukinijas supjaustyti ir užšaldyti bet kaip, tačiau tikrai verta jas prieš tai apvirti arba nuplikyti (dažnai šeimininkės šį veiksmą vadina blanširavimu). Apvirimas – greitas cukinijų pamerkimas į verdantį vandenį – deaktyvuoja fermentus, kurie priešingu atveju pavers cukinijas koše ir jos praras spalvą. Nors sušaldytų cukinijų tekstūra nėra visiškai tokia pat kaip šviežių, tačiau apvirimas leis joms išlikti užtektinai tvirtomis.

Neplikykite cukinijų pernelyg ilgai – pakanka vos minutės verdančiame vandenyje. Jeigu laikysite ilgiau, cukinijos pervirs ir taps koše, kad ir ką bedarytumėte.

1. Sumeskite apvirtas cukinijas į ledinį vandenį. Išsemkite cukinijas iš vandens ir perkelkite į ledinį vandenį, kad jos atvėstų.

2. Sudėkite cukinijų gabaliukus vienu sluoksniu ant kepimo skardelės, išklotos silikoniniu kepimo kilimėliu. Cukinijų paviršių nusausinkite švariu sausu virtuviniu rankšluosčiu. Visiškai nusausinti jų nepavyks, tačiau net ir nedidelis nusausinimas leis sumažinti jų sušalimą tarpusavyje ir ledo kristalų susiformavimą.

3. Šaldykite, kol visiškai sukietės. Cukinijas su visa kepimo skardele įdėkite į šaldiklį ir palikite nakčiai.

4. Sudėkite sušalusias cukinijas į šaldymo maišelius ar indelius. Pakelkite kepimo kilimėlio kampus, kad gabaliukai atšoktų, tada sudėkite juos į specialius maišelius ar indelius.

5. Ant šaldymo talpų uždėkite etiketes su užšaldymo data trims mėnesiams. Nors techniškai cukinijas laikyti galima ilgiau nei tris mėnesius, tačiau šaldiklis pamažu silpnina cukinijų skonį ir tekstūrą.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai