Liutauro Čepracko receptas.

Gaminimo eiga

Šiam patiekalui naudosime bulvių odeles, o vidurį panaudosime bulvių košei, kurios gamyba skirsis nuo mums įprastos iš vandenyje virtų bulvių.

Pirmas receptas bus traškios bulvių odelės, įdarytos kumpiu, sūriu ir grietine, na o bulvių centrą mes panaudosime orkaitėje keptų bulvių košei. Vienas iš esminių dalykų, gaminant bulvių košę, yra kuo mažesnis vandens kiekis joje.

Prancūzai jas verda su lupenomis, tada dar karštas nulupa, taip išgarindami vandens perteklių. Deja, bet visiems mums įprastas būdas virti bulves supjaustytas mažais gabaliukais (kad greičiau išvirtų) yra pats netinkamiausias, gaminant gerą bulvių košę.

Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Bulves gerai nuplauname, nušveisdami šepetėliu visus nešvarumus, ištriname aliejumi ir dedame į orkaitę. Kepame apie valandą, kol bulvės gerai iškepa: paspaudus jos turi būti minkštos.

Išimame iš orkaitės, atvėsiname iki tokios temperatūros, kad jau galėtume paimti į rankas (negalima visiškai atšaldyti). Tada perpjauname horizontaliai į dvi dalis, šaukštu išskobiame minkštimą tiek, kad liktų apytiksliai 5 mm sienelės. Orkaitės temperatūrą padidiname iki 220 laipsnių.

Bulvių odeles iš abiejų pusių teptuku ištepame aliejumi, pabarstome druska ir šauname atgal į orkaitę. Kepame apytiksliai 10 min iš vienos pusės ir tiek pat iš kitos.

Išimame iš orkaitės, į vidų įtarkuojame juodųjų pipirų, tada dedame sūrį, sumaišytą su smulkiai pjaustytu kumpiu. Vėl šauname į orkaitę ir kepame kelias minutes, kol sūris ims lydytis. Ištraukiame iš orkaitės, šiek tiek atvėsiname, tada dedame šaukštą grietinės, pabarstome pjaustytais svogūnų laiškais. Patiekiame šiltas.

Bulvių košei skirtą masę pertriname per sietelį, pieną užkaitiname puodelyje, tada sudedame pertrintas bulves ir maišydami su plakimo šluotele įkaitiname. Tuomet nukeliame nuo ugnies ir energingai maišydami įplakame mažais kubeliais supjaustytą sviestą, įdedame druskos ir patiekiame.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai