Porcijos: 4


Chačiapuris - tai žymusis pyragas su sūriu, kurio tėvynė – Kaukazo regionas. Žodis „khachapuri“ gruzinų kalba susideda iš dviejų žodžių, reiškiančių duoną ir sūrį. Chačapuriai būna skirtingos formos: kvadratiniai, apvalūs, maži ir dideli, trikampiai ar net laivelio formos.

Gaminimo eiga

Chačiapuriai būna skirtingi – jų receptas priklauso ne tik nuo regiono, kuriame jie gaminami, bet taip pat ir nuo to, kas juos gamina.

Siūlome pasigaminti paprastus chačiapurius iš nesluoksniuotos bemielės tešlos.

Gauti tikro rūgpienio, tokio, kokį naudoja Kaukazo regione, beveik neįmanoma. Na, o jogurto paruošimui reikia pieno, mielių bei tam tikrų temperatūrinių sąlygų. Gaminimo technologija paprasta. Kiti chačiapurių gaminimui naudoja per pusę su grietine sumaišytą jugurtą.

Sumaišykite 3 arbatinius šaukštelius cukraus, 0,5 arbatinio šaukštelio smulkios druskos ir 0,5 arbatinio šaukštelio sodos. Suberkite mišinį į pieną, atsargiai išmaišykite, kol visiškai ištirps. Įpilkite 3-4 šaukštus aliejaus. Dar kartą viską išmaišykite. Tada maišydami po truputį suberkite miltus. Iš anksto sudėtinga numatyti, kiek tiksliai prireiks miltų. Berkite miltus tol, kol gausis minkšta ir elastinga tešla, ji turi būti minkštesnė nei ravioliams. Tešla turi būti šiek tiek lipni.

Iš tešlos suformuokite kamuoliuką ir padėkite jį į dubenį. Jį uždenkite švariu audeklu ir įdėkite į šaldytuvą bent valandai. Geriausia tešlą šaldytuve palikti nakčiai tam, kad ji taptų vienalytė ir minkšta.

Toliau ruoškite įdarą.

Sutrinkite sūrį rankomis arba per sietelį. Įmuškite kiaušinį ir įberkite druskos. Kruopščiai sutrinkite masę šakute kol pasidarys tolygi. Tuomet įdėkite 1-2 šaukštus minkšto šviesto. Masę dar kartą kruopščiai sutrinkite šakute kol taps tolygi. Įdaras paruoštas.

Idealiuoju atveju tešlos ir įdaro kiekis turėtų būti vienodas.
Išmikite tešlą iš šaldytuvo, padalinkite ją į nedidelio obuolio dydžio dalis.

Miltais apibarstytu kočėlu ant stalo iškočiokite kiekvieną tešlos gabalėlį. Iškočiotų paplotėlių storis neturėtų viršyti 0,5 cm.
Į paplotėlio vidurį dėkite įdarą. Paskirstykite jį taip, kad dengtų visą paplotėlio vidurį. Iš tešlos formuokite vokelius, paplotėlio kraštais uždengdami įdarą.

Formuokite tokius chačiapurius, kokių norite. Galite formuoti kvadratinius chačiapurius, galite apvalius – viskas priklauso tik nuo jūsų fantazijos.

Dar kartą iškočiokite sulankstytus chaičapurius, pabarstykite juos miltais ir sudėkite į lėkštę.

Chačiapurius galima kepti orkaitėje, tačiau greičiau ir paprasčiau tai daryti keptuvėje.

Chačapurius galima kepti keptuvėje be aliejaus, tačiau geriau į keptuvę vis dėlto įdėti šiek tiek sviesto.

Kai sviestas ištirps, į keptuvę dėkite chačiapurį ir ant vidutinės ugnies kepinkite kol paruduos. Tada jį apverskite, sumažinkite ugnį ir dar pakepinkite, kol bus visiškai iškepęs. Kadangi chačiapurių tešla plona, kepti jų ilgai nereikia – apie 10-12 minučių.

Iškeptus chačiapurius dėkite į didelę lėkštę, dar ant kaštų dėkite po nedidelį minkšto sviesto gabalėlį.

Išėmę iš keptuvės jau iškepusį chačiapurį galite iš karto dėti kitą.

Iškeptus chačiapurius dėkite vienas ant į kito, nepamirškite sutepti kiekvieną sviestu.

Iškepusius chačiapurius iškart tiekite ant stalo.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai