aA
Niekada nesutiksiu su tais, kurie Kauną vadina „sustojusių laikrodžių“, „sustojusio laiko“ miestu, ironiškai šypteli, kad „Kaunas yra didžiausia degalinė tarp Vilniaus ir Klaipėdos“. Nesutiksiu ir su tais, kurie atkartodami žiniasklaidos sukurtą stereotipą, piešia šį miestą, kaip nusikaltėlių kontroliuojamą autonomiją – esą „aptverk Kauną ir jis toliau klestės“.
Žilvinas Šilgalis
Žilvinas Šilgalis
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Kaunas man - išskirtinis miestas – lietuviškumo simbolis. Tokiu buvo ir anuomet, Nepriklausomoje Lietuvoje, ir tuomet, kai apie Nepriklausomybę dažniausiai būtent Kaune ir buvo kalbama. Turbūt dėl to nesuklysiu teigdamas, kad Kaune gyvena laisviausi Lietuvos žmonės visomis prasmėmis – tiek siekiais dėl Nepriklausomos Lietuvos, tiek dėl laisvos rinkos pamatų visos Lietuvos verslui paklojimo.

Nacionalinės valdžios požiūris į Kauną ilgai buvo neteisingas, tai lėmė ilgalaikės Valstybės strategijos nebuvimas. Jei ji būtų buvusi, tai seniai būtų aišku, kad būtent Kaune ar šalia jo reikia kurti pagrindinį nacionalinį oro uostą, nes būtent į Kauną atvykti ir iš jo išvykti yra patogiausia visos Lietuvos žmonėms. Nereikėjo numarinti intensyvios laivybos didžiausia Lietuvos upe – Nemunu, plačia vaga nuo Kauno tekančiu į Kuršmares.

Pamąstykite, kiek Jūsų pažįstamų, giminaičių, skridusių aplankyti savo artimųjų į Europos didmiesčius, savo kelionę pradėjo nuo Kauno oro uosto? Todėl didžiuojuosi tuo, kad šiuose Seimo rinkimuose dalyvauju komandoje, kurios lyderis Artūras Zuokas kartu su kolega buvusiu Kauno meru padarė viską, kad būtent Kaune veiklą pradėtų pasaulinio garso pigių skrydžių bendrovės, atvėrusios vartus į Europą ne tik kauniečiams, bet ir kitiems Lietuvos žmonėms.

Jeigu Lietuvos nacionalinė valdžia būtų turėjusi ilgalaikę Valstybės strategiją, būtų aišku ir tai, kad Kaune reikia sparčiai kurti žinių ekonomikos zonas, nes miestas visada turėjo ir turi mokslo tradicijas bei gabius, išsilavinusius žmones. Vėlgi galiu didžiuotis, kad būtent Liberalų ir centro sąjungai atstovaujantys buvę Vilniaus ir Kauno merai pasiūlė dvimiesčio idėją, ir Kaunas su Vilniumi buvo pripažinti Europos ateities regionu. Tai pavyzdys liudijantis, kad padaryti galima daug, kai žinome, ko norime ir žinome, kuria kryptimi reikia judėti.

Mūsų kryptis – Geresnė Lietuva. Todėl dabar reikia kalbėti apie tai, ką reikia daryti, o ne apie tai, ko nepadarėme. Noriu įsiklausyti ir išgirsti Kauno žmones. Kokį jie mato savo miestą Lietuvoje ir pasaulyje, ir ką turi padaryti nacionalinė valdžia, kad jų svajonės pildytusi?

Lietuvai reikia rimtos diskusijos apie ateitį, esminių pokyčių ir naujo požiūrio. Reikia rimtų permainų ir novatoriškų XXI amžiaus Lietuvos vertų sprendimų, kurie Lietuvą padarytų geresne. Tikiu, kad Kaune gali gimti dauguma Valstybės ateičiai svarbių sprendimų.

Esu Kaune gimęs, kurį laiką augęs, čia studijavau. Sakoma, kad kauniečiu gimęs, kauniečiu ir liksi. Ir tuo didžiuojuosi, nes daug kauniečių gyvena ir daro nuostabius dalykus kituose Lietuvos miestuose (turbūt galima būtų nesustojant vardinti garsias pavardes kauniečių mokslininkų, verslininkų, kultūros veikėjų). Manau, atėjo laikas aktyviai kituose Lietuvos miestuose dirbantiems kauniečiams atiduoti skolą gimtajam miestui – sugrįžti į Kauną ir padaryti nors vieną gerą darbą gimtajam miestui. Jei visi išvykę kauniečiai taip pasielgs, turėsime klestintį Lietuvos centrą.

Aš tai ruošiuosi padaryti Kauno interesus ir kauniečių idėjas gindamas Seime bei Vyriausybėje ir ten patekęs pirmas mėginsiu pakviesti Lietuvos kauniečius padovanoti po vieną gerą darbą – idėją, verslo planą ar pan. – savo miestui.

Matau Kauną, kaip ateities Lietuvos idėjų kūrimo centrą, matau miestą, kurio centrinėje gatvėje kuriasi stambių tarptautinių bendrovių būstinės. Matau Kauną, kurį Europa ir pasaulis atranda kaip galimybių miestą. Matau Kauną, kuriame ne tik laimi geriausia Lietuvos krepšinio komanda, bet ir posėdžiauja Europos krepšinio turnyrų organizatoriai.

Matau Kauną geresnėje Lietuvoje, ir esu tikras, kad į tokį miestą sugrįš visi, kuriuos geresnio gyvenimo paieškos išviliojo į kitus Lietuvos miestus ar net kitas šalis.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Perrinktas Nausėda pergalės kalboje pasiuntė žinutę politikams ir pažadą rinkėjams (31)

Perrinktas prezidentas Gitanas Nausėda vėlų sekmadienio vakarą savo rinkiminiame štabe sakė...

Prezidento rinkimai 2024. Suskaičiuoti visi rinkėjų balsai: laimėjo Gitanas Nausėda speciali „Delfi“ laida rezultatams aptarti; pildoma (313)

Ingrida Šimonytė ar Gitanas Nausėda – Lietuva sekmadienį taria lemiamą žodį , kas bus...

Pavasaris pasibaigs lietumi, perkūnijomis ir vasarišku karščiu

Šiandien, pirmadienį, mūsų šalies orus lems anticiklono pietvakarinė dalis. Pietvakarinėje...

Šimonytė: kadencija nepridėjo lengvumo pasveikino Nausėdą su perrinkimu; papildyta (7)

Sekmadienį kiek po 22 val. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatė...

Malinauskas: susidaro įspūdis, kad Nausėda pradeda jaustis aukščiau įstatymo papildyta  (22)

Tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas sako, kad jam susidaro įspūdis, jog prezidentu...

Karas Ukrainoje. Zelenskis prašo leidimo panaudoti ginklus atakoms Rusijos teritorijoje, ne visos šalys sutinka

Po paskutinių Rusijos smūgių, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dar kartą ragino...