PAO krepšininkai finale panaikino 14 taškų deficitą ir 95:80 (25:36, 24:18, 15:7, 31:19) patiesė Madrido „Real“, kuriam visi nuo pirmųjų sezono rungtynių kabino nugalėtojų laurus.

„Kas galėjo pagalvoti, galvojau tai niekada neateis. Labai jautru ir smagu būti palaimintu būti vienu iš nedaugelio. Kokios mintys galvoje? Kad reikia šampano būtinai, greičiau čia pakalbėti ir eiti švęsti“, – šypsojosi 30-metis krepšininkas.

Tai jam buvo pirmasis Eurolygos finalo ketvertas, kuris iš karto pasibaigė čempiono titulu. M. Grigonis tapo septintuoju Lietuvos krepšininku, tapusiu Eurolygos čempionu su užsienio klubu – modernios lygos istorijoje tą padarė Šarūnas Jasikevičius, Jonas Mačiulis, Ramūnas Šiškauskas, Robertas Javtokas ir Martynas Gecevičius, o kiek anksčiau – Arvydas Sabonis.

M. Grigonis daug laiko pasireikšti finale negavo – per kiek mažiau nei septynias minutes taškų nepelnė, pramesdamas vienintelį dvitaškį, atkovojo kamuolį ir surinko -3 naudingumo balus.

Rungtynės PAO neprasidėjo taip, kad būtų galima užuosti titulo kvapą – „Real“ treneris Chusas Mateo į starto penketą metė 19-metį Eli Ndiay, kuris sezono metu sužaidė tik kiek daugiau nei pusę mačų ir per 11 minučių rinko 2,6 taško. Vis tik šis ėjimas pasiteisino – jaunuolis finalą pradėjo dviem tritaškiais ir dvitaškiu, surinkdamas pirmus aštuonis karališkojo klubo taškus.

Nuostabus „Real“ startas tęsėsi – per pirmą kėlinį sukratyti net 36 taškai, o antrame susikrautas 14 taškų pranašumas. Bet PAO sugrįžo, kai Ch. Mateo į aikštę metė veteranus – pranašumas ėmė tirpti.

Skirtumą vis karpęs „Panathinaikos“ pirmą kartą į priekį išsiveržė sužaidus 24 minutes – 58:56.

Nuo šio momento PAO kontroliavo situaciją. „Real“ arti išlaikė du Sergio Llullo tritaškiai, bet į tai graikai turėjo atsakymą – dviem tolimais metimais atsakė Kostas Sloukas, Kendrickas Nunnas pelnė keturis taškus iš eilės ir Graikijos grandas triumfavo.

M. Grigonio tokia varžovų pradžia neįbaugino.

„Kaip tik buvo ramu, nes žinojome, kad taip visada nepataikys ir tą akcentavome. Daug neprisidėjau prie to, bet komandos draugai patraukė kaip reikia. Ačiū jiems, kad išpildė mano svajonę.

Sunku, kai nežaidi, nes kai žaidi, viską padedi nuošalyje“, – pripažino jis.

Po finalinio švilpuko gynėjas apsijuosė Lietuvos vėliava ir jausmingai apsikabino žmoną, kuri Berlyne varžybas stebėjo su vaikais ir Mariaus tėčiu.

„Mama negalėjo, nes su bilietais kaip visada Eurolyga suorganizavo puikiai. Myliu šeimą ir smagu, kad ji buvo šalia ir pamatė.

Gali sapnuoti, gali svajoti apie tokias akimirkas. Smagu. Ačiū dievui, kad turiu tokią šeimą, kuri palaiko ir visada būna su manimi. Sunkiais momentais, gerais, tikrai daug praėjome. Ačiū visiems komandos draugams, tam pačiam treneriui, kuris, nežinau, ką daro, bet kuria stebuklus. Įspūdinga. Visi nurašė mus. Užtikrintai laimėjome, galima sakyti, kad nuo antro kėlinio kažkurios minutės dominavome“, – emocijomis dalinosi krepšininkas.

„Panathinaikos“ komandai tai septintasis titulas klubo istorijoje ir pirmasis nuo 2011 m. Turkijos treneriui Erginui Atamanui tai trečias čempiono titulas per ketverius metus.

„Jis daro stebuklus. Tai ne mano galvai, aš per durnas, kad suprasčiau. Jis eina ir laimi titulus“, – turko sėkmės paaiškinti negalėjo M. Grigonis.

Madrido komanda nesugebėjo nutraukti prakeiksmo – kol kas turnyro nė karto nelaimėjo komanda, reguliariame sezone užėmusi pirmą vietą.

„Pirma komanda negali laimėti ir tai eilę metų įrodyta. Šitas prakeiksmas egzistuoja, todėl mes ir likome antri (reguliariame sezone, – aut. past.)“, – juokavo M. Grigonis.

Praėjusį sezoną PAO liko vos septyniolikta, vasarą pakeitė praktiškai visą komandą ir pasikvietę E. Atamaną užkopė į viršūnę, kurią jau buvo pamiršę.

Po šios pergalė M. Grigonis žada švęsti labai audringai, kaip ir priklauso linksmybių ir laisvės miestui Berlynui.

Super kelionė, super komanda, visi su kontraktais, bandysime eiti toliau ir pakartoti. Šiandien reikia eiti švęsti ir visiškai sunaikinti savo sveikatą, o tada žaisti Graikijos lygoje.

Reikia džiaugtis ir atsiminti kiekvieną momentą, nes nežinai, kad vėl ateis jis“, – kalbėjo lietuvis.

Jis dar prieš pusfinalį minėjo, kad svajonė – tapti čempionu. Ši užsipildė, o kokia kita svajonė?

„Didžiausia svajonė – kažką laimėti su rinktine, o tai yra dar sunkiau padaryti. Imu šitą svajonę“, – sakė gynėjas, šią vasarą padėsiantis rinktinei siekti olimpinio kelialapio.

„Real“ organizacija nepasinaudojo šansu antrus metus iš eilės nuskinti dvigubos karūnos – Eurolygos jaunimo turnyre triumfavo jų atstovai.

Primename, kad kovoje dėl trečios vietos Š.Jasikevičiaus treniruojama Stambulo „Fenerbahče“ 84:87 (16:24, 21:24, 25:18, 22:21) nusileido Pirėjo „Olympiakos“ klubui.