aA
Darbo partija bando plautis mundurą ir atsiriboja nuo kaltinimų, kad politinė organizacija organizavo balsų pirkimą pirmojo Seimo rinkimų turo metu. Kaip to įrodymą Darbo partijos taryba penktadienį nutarė sustabdyti trijų savo narių – Viačeslavo Ždanovičiaus, Eugenijaus Maciulevičiaus ir Rimvydo Podolskio narystę partijoje, tačiau šalinti iš partijos jų neketina tol, kol teisėsaugos institucijos neįrodys balsų pirkimo.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

DELFI jau rašė apie vaizdo įrašą, kuriame Vilniaus vicemero Jono Pinskaus visuomeninis padėjėjas E. Maciulevičius, vadinamas tiesiog Ženia, Darbo partijos narys V. Ždanovičius ir šios partijos rinkimų stebėtoja Lilija Davidovič tarėsi papirkti rinkėjus, esančius laisvės atėmimo vietose Vilniuje. Jie svarstė, kaip rinkimuose suteikti kuo aukštesnį reitingo balą J. Pinskaus žmonai Živilei Pinskuvienei, Jolantai Gaudutienei, Sergejui Ursul, Vytautui Griciui ir V. Ždanovičiui.

R. Podolskis įtariamas pirkęs rinkėjų balsu Zarasų-Visagino rinkimų apygardoje, kurioje kartu su „tvarkiečiu" Algimantu Dumbrava iškopė į antrą turą.

„Darbo partijos taryba priėmė griežtą sprendimą atsiriboti nuo bet kokių pačios partijos dalyvavimo balsų pirkime, griežtai atsiriboja, tai yra didžiulė dėmė, faktiškai sukelta mūsų partijai ir galiu pasakyti, kad mes priėmėm sprendimą (niekas prieš nebalsavo) sustabdyti partijos narius V. Ždanovič, E. Maciulevičiaus, R. Podolskio narystę partijoje iki oficialios institucijos oficialaus sprendimo, išvados. Jeigu pasitvirtins, bus keliamas klausimas dėl jų šalinimo iš partijos“, - žurnalistams po tarybos posėdžio sakė partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

Klausiamas, ar yra tikras, kad Vilniaus vicemeras J. Pinskus, kuris pats bei jo žmona Ž. Pinskuvienė minimi DELFI turimame vaizdo įraše, neprisidėjo prie balsų pirkimo, partijos pirmininkas V. Uspaskichas sakė to iš tikrųjų nežinąs.

„Aš nežinau, reikia palaukti. Jis sako, kad ne. Šitoj vietoje negaliu sakyti. Kol kas ten apie jį kalba kaip apie trečią žmogų“, - sakė „darbiečių“ vedlys.

„Matosi, kad nei J. Pinskus, nei Ž. Pinskuvienė nėra prareitinguoti, kur lyg bandomi pirkti balsai. Bet, matyt, išprovokavo, kažkas pasiūlė, kažkas susigundė, kažkas pasirašė pradėti kalbėti...“, - svarstė V. Uspaskichas.

Per rinkimus Ž. Pinskuvienė gavo 6690 reitingo balsų, J. Pinskus - 2486. Palyginimui, V. Uspaskichą reitingavo 64 259 rinkėjai.

„Darbiečių“ vedlys teigė, kad partijos taryba nenagrinėjo galimo vienų partijos narių veikimo prieš kitus narius, nors jeigu dalis „darbiečių“ atstovų siekė nesąžiningai suteikti reitingo balsų konkretiems asmenims, tai dėl to nukentėjo ir pačios Darbo partijos atstovai – pavyzdžiui, buvęs socialliberalas Artūras Paulauskas, apie kurį kalbama kaip apie išmestą, už kurį niekas nebalsuoja.

Pasak V. Uspaskicho, visais atvejais bus laukiama teisėsaugos institucijų išvadų.

Tiesa, „darbiečių“ vedlys skundžiasi ir provokacijomis: „Pavyzdžiui, šiandien su policija užfiksuota, kad Ukmergėje trys vyrai siūlydami vienai močiutei 50 litų prašė padėti parašą, kad iš jos buvo nupirkti balsai Darbo partijos naudai. Maža to, Virginija Baltraitienė pasakė, kad rinkimų metu siūlė 100 litų vienai moteriškei, kad ji ateitų ir pasakytų garsiai, kad jai buvo pasiūlyta iš jos nupirkti balsą. Tokių provokacijų buvo, tik mes nefiksavome, nes pas mus nėra nei KGB'istų, nei komunistų, mes tuo neužsiiminėjame“.

V. Uspaskichas guodėsi, kad Darbo partija nežino, kaip fiksuoti įvairias provokacijas, o paklaustas, ar Darbo partijos nariai ir stebėtojai nemoka filmuoti ar fotografuoti telefonu, teigė pasakęs partijos nariams, kad šie taip ir elgtųsi.

Darbo partijos vedlys mano, kad provokacijomis bei pažeidimų eskalavimu tikriausiai užsiima tradicinės partijos, o balsų pirkimą Darbo partijos vardu vadino  „šūdeliavimu“.

„Tradicinės partijos. Nu, žinot, vis tiek, jie karaliauja politinėje padangėje ir jiems reikia tai daryti. Net vien mintis sukviesti Valstybės gynimo tarybą (VGT) diskredituoja pačią valstybę, gerbiamieji. Reikia visų pirma paskaičiuoti, kas ten yra – Seimo pirmininkė, konservatorė, Vyriausybės vadovas, konservatorius, krašto pasaugos vadovas, konservatorius, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, konservatorius. Gerbiamieji, tai konservatoriai rinkimų metu svarstys savo oponentus?“ - piktinosi V. Uspaskichas.

„Mes būtume ir be ažiotažo, jeigu yra tokie dalykai, pasmerkę savus. Jūs kaip matot, kai kur prašo, kad Darbo partijos pirmininko nereitinguotų, kažkas dėl savęs tvarkėsi, šūdeliavo, taip sakant“, - pridūrė Darbo partijos vedlys.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Gynybos pramonė Lietuvoje: vardina dideles perspektyvas, bet pasigenda svarbių valstybės žingsnių

Pastaraisiais metais Lietuvos gynybos pramonė tobulėja ir plečiasi itin sparčiai. Karas Ukrainoje...

Pomėgį pavertė sėkmingu verslu – per dieną sulaukia 300 klientų: turi gudrų planą ateičiai (1)

Nors Lietuvoje neturime kalnų ir uolų, užsiimti laipiojimo sportu gali kiekvienas. „Bonobo...

Karas Ukrainoje. Žiniasklaida: JAV ruošia 6 mlrd. vertės karinės pagalbos paketą Ukrainai Ukraina atitraukia iš fronto amerikietiškus tankus „Abrams“

JAV ruošiasi paskelbti vieną didžiausių karinės pagalbos paketų Ukrainos istorijoje. Bendra jo...

Mokslininkai apskaičiavo, kaip ir kodėl atsirado Mėnulis, – dėmesį patraukė objektas asteroidų žiede

Mėnulis atsirado, kai į pirmykštę Žemę trenkėsi Marso dydžio kūnas Tėja. Kad Tėja...