aA
Ilgus metus tarp Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Darbo partijos vyravęs šaltukas prieš rinkimus nyksta: konservatorių pirmininko pavaduotoja ir krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė bei „darbiečių“ vedlys Viktoras Uspaskichas nesako „ne“ galimam bendradarbiavimui po Seimo rinkimų.
Viktoras Uspaskichas ir Rasa Juknevičienė
Viktoras Uspaskichas ir Rasa Juknevičienė
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Kaip rinkėjai nuspręs, kokios politinės jėgos gaus pakankamą vietų skaičių, kad galėtų dalyvauti formuojant Vyriausybę, tada apie tai ir pakalbėsime. Aš labai sąžiningai pasakau, kad šiandieninių partijų, kurios yra opozicijoje neskirstau į geresnes ir blogesnes, manau, kad visos turi savo tikslus, savo politiką, ją vykdo ir tai yra jų teisė“, - DELFI surengtoje diskusijoje „Kas geriau?“ sakė R. Juknevičienė.

„Šiandien mes matome, kad nėra aiškaus lyderio rinkimuose ir kaip sudėlios rinkimų metu ir po rinkimų visa situacija, sunku pasakyti. Ne programa gali nulemti, o oras, nuotaika, kita emocija. Blogas oras, žmonės nenorės eiti į rinkimus, tiesiog patingės. Konservatoriams pasisekė, jie turi vienokį elektoratą, mes turime kitokį. Todėl šitoje vietoje aš nelikęs konkretizuoti, bet galiu pasakyti, kad Darbo partija niekada neužsibrėžia, kad su tais nedirbsim, o su tais dirbsime. Mes vis tiek vertinsime programą. Tai vertins turbūt ir kolegė, vertins kiti. Vis tiek tikslas yra programa. Jeigu programa sutampa, paskui daug geriau viską sudėlioti“, - aiškino „darbiečių“ pirmininkas V. Uspaskichas.

R.Juknevičienė Darbo partijos Rusijos projektu nevadina

Diskusijoje krašto apsaugos ministrė išsisuko nuo klausimo, ar įsivaizduoja V. Uspaskichą premjeru, pasakydama, kad geriausiai šioje pozicijoje įsivaizduoja Andrių Kubilių. Paklausta, ką mano apie teiginius, jog Darbo partija yra Rusijos projektas Lietuvoje, R. Juknevičienė sakė turinti tokią patirtį, kad šiuo metu mano, jog tokių projektų Lietuvoje yra ne vienas.

Pasiteiravus, ar jos nuomone, Darbo partijai buvo už ką kelti bylą, R. Juknevičienė aiškino nesanti susipažinusi su situacija.

„Aš nesu susipažinusi. Matote, iš laikraščių aš atpratau spręsti apie dalykus, aš turiu matyti bylą, matyti esminius dalykus. Iš to kad teisėsaugos institucijos iškėlė bylą, kad procesas vyksta, kad byla nuėjo iki teismo, tai turbūt yra rimtų argumentų“, - teigė konservatorių vicepirmininkė, paraginusi nekurti sąmokslo teorijų dėl įstatymų leidžiamosios ar vykdomosios valdžios įtakos Darbo partijos bylai.

Politikė taip pat sakė nežinanti apie jokius galimus priešrinkiminius Darbo partijos ir konservatorių susitarimus bendradarbiauti po rinkimų. „Nežinau apie jokius pažadus, nedalyvavau niekada, nors esu partijos pirmininko pavaduotoja“, - teigė R. Juknevičienė.

Į klausimą, ar puse lupų išsakomi teiginiai, neva Darbo partija yra Kremliaus projektas, gali būti vertinami kaip sąmokslas, konservatorė aiškino, jog tokiais atvejais riekia vertinti visumą.

„Na, reikia vertinti visumą įvairių faktų. Tai, kad jie turi kitokį požiūrį į kai kuriuos procesus vykstančius už sienos, tai yra tiesa, taip. Buvo kai kurių faktų, sakykime Viktoro kelionė į Maskvą, jo klegų kelionė į Maskvą. Tai tokie dalykai duoda pagrindo įvairioms spėlionėms“, - teigė ministrė.

V.Uspaskichas apie išvykimą į Maskvą 2006-aisiais: manęs niekas neieškojo

Pats V. Uspaskichas savo kelionę į Maskvą 2006-aisiais, kai jam buvo pateikti įtarimai dėl apgaulingo partijos buhalterijos organizavimo, aiškina paprasta šeimos nelaime. Jis taip pat sako niekada nepateikęs jokio teisės akto projekto, kuris kenktų Lietuvos interesams. Pasak V. Uspaskicho, tik jo pastangomis buvo ratifikuota Lietuvos ir Rusijos sutartis dėl valstybinės sienos.

„Tik asmeniškai mano dėka (Algirdas Brazauskas prašė, kad reikia kažką daryti) buvo rasta galimybė, kad Dūmoje būtų ištrauktas šitas susitarimas ir ratifikuotas. V. Uspaskichas nuvažiavo, išgėrė po stikliuką degtinės, paprašė – mūsų ambasadorius buvo liudininkas. Paprašiau, kad tai padarytų ir po dešimt dienų susitarimas buvo ratifikuotas. Tai vat jums V. Uspaskichas rusas!“, - sakė Darbo partijos pirmininkas.

Išvykimą į Rusiją V. Uspaskichas apibūdina taip:

„Jūs žinote dėl ko aš ten nuvažiavau – dėl šeimos tragedijos. Sudegė namas ir mano brolis. Aš ten nuvažiavau ir tris mėnesius manęs niekas neieškojo, aš gyvenau ten“, - teigė V. Uspaskichas, nors Generalinė prokuratūra buvo išdavusi Europos arešto orderį.

DELFI primena, kad 2006-aisiais Darbo partiją užgriuvo nemalonumai: partijai pateikti įtarimai neįtraukus į buhalterinę apskaitą daugiau kaip 24 mln. Lt pajamų, apie 23 mln. Lt išlaidų bei nesumokėjusi apie 4 mln. Lt mokesčių. Įtariamuoju byloje tapo ir partijos lyderis V. Uspaskichas, kuris tais pačiais metais išvyko į Rusiją, o 2006 m. rugsėjo 15 d. pasiprašė politinio prieglobsčio.

2007 m. rugsėjo mėnesį V. Uspaskichas Maskvoje surengė spaudos konferenciją, kurioje kaltino Lietuvos teisėsaugą pažeidinėjant žmogaus teises, tačiau tą patį mėnesį grįžo į Lietuvą, buvo suimtas, vėliau jam pritaikytas namų areštas. Šiuo metu byla yra atsidūrusi teisme.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0