aA
Apie krepšinį žinau mažai, tad apie jį ir nerašysiu.
„Lietuvos Ryto“ ir „Neptūno“ krepšinio klubų dalyvavimas VTB Vieningoje krepšinio lygoje ir jų sąsaja su VTB banku liūdina. Tačiau VTB banko sąsaja su gražiu krepšinio reginiu liūdino. VTB bankas yra Vieningos krepšinio lygos pagrindinis rėmėjas. Dar VTB bankas yra netinkamo valdymo, abejotinų verslo sandorių, tiesiogiai Kremliaus valdoma finansinė institucija.
Renaldas Vaisbrodas
Renaldas Vaisbrodas
© DELFI / Valdas Kopūstas

VTB bankas atsirado perimdamas valstybino „Gosbank“ padalinio „Vneštorgbank“ turtą ir įsipareigojimus. Bankas veikia Rusijoje ir tarptautinėse rinkose, turi atstovybes visoje NVS, Europoje, Azijoje ir Afrikoje.

2011 m. VTB Bankas pranešė apie rekordinį grynąjį pelną – 2 milijardus eurų, o jo turtas per vos dešimt metų padidėjo nuo 137 milijonų eurų iki įspūdingų 170 milijardų eurų. Banke dirba beveik 70 tūkstančių žmonių, 19 šalių, VTB yra 67 pagal dydį bankas pasaulyje. VTB didžiausias akcininkas yra Rusijos vyriausybė, kuri valdo 75,5 proc. VTB grupės akcijų. Todėl dažnai banko sprendimai turi politinę potekstę ir atitinka asmeninius Rusijos prezidento Vladimiro Putino poreikius.

Aleksejaus Navalno, Kovos prieš korupciją fondas (FBK) prieš keletą metų išaiškino skirtingas VTB finansines machinacijas, kurios buvo paviešintos Rusijoje ir už jos ribų.

Vienas toks atvejis tai VTB grupės pirminis viešas pasiūlymas (IPO) akcijų biržose. 2007 metų gegužės mėnesį VTB pagrindinis akcininkas – Rusijos vyriausybė – viešai paragino Rusijos piliečius tapti smulkiaisiais VTB akcininkais. Akcijų pardavimas buvo Vladimiro Putino pramintas „Liaudies IPO“, o banko akcijos neva „stabili investicija“. Akcijos pirminė vertė buvo 13 kapeikų, bet mažiau nei po metų ji pasiekė 2 kapeikų ribą. Nuo pat akcijų viešo platinimo dienos jos niekada neviršijo pirminės kainos. 2012 m. vasario mėnesį, kuomet Rusiją krėtė viešos pilietinės demonstracijos, VTB buvo liepta išpirkti smulkiųjų akcininkų dalį, siūlant pirminę akcijų kainą 13 kapeikų už akciją. Tokiu būdu Vladimiras Vladimirovičius užsitikrino dar didesnę Rusijos vyriausybės kontrolę banke ir turėjo galimybę parodyti rinkėjams, kad jų pinigai nepražuvo.

VTB Vieninga krepšinio lyga, kurioje žaidžia Lietuvos krepšinio elitas, yra remiama banko, kuris Rusijoje vadinamas Putino banku, ir vadovaujama Andrejaus Kostino, kuris yra pramintas Putino buhalteriu. Tad tik tiek. Krepšinis lieka krepšiniu, o politika lieka politika.
Renaldas Vaisbrodas

Ko gero, įdomiausias Aleksejaus Navalno ištirtas atvejis yra susijęs su VTB lizingo bendrovės sandoriu, įvykdytu 2007 m. liepos mėnesį. VTB lizingas įsigijo 30 vienetų naftos gręžimo įrenginių. Įranga buvo pagaminta Kinijos, bet VTB lizingas ją pirko iš bendrovės tarpininkės Kipre. Visa sandorio vertė, įskaitant transportavimą bei muitus, sudarė 456 milijonus JAV dolerių.

FBK pavyko gauti duomenų patvirtinančių, kad Kipro bendrovė iš Kinijos įmonės įrenginius įsigijo už 300 milijonų JAV dolerių. Sumanieji Kipro tarpininkai sudarė sąlygas VTB lizingui sumokėti 156 milijonais JAV dolerių daugiau nei įrenginiai būtų kainavę juos įsigijus tiesiogiai Kinijoje.

Brutali korupcija, galiausiai dar papuošiama tuo faktu, kad pristačius užsakytą įrangą į naftos telkinius Rusijos šiaurės rytuose paaiškėjo, kad jie neatitinka techninių reikalavimų atlikti reikalingus gręžimo darbus sunkiomis klimatinėmis sąlygomis.

VTB lizingas savo ruožtu negavo jokių reikiamų garantijų iš pardavėjo, kurios būtų apsaugojusi bendrovę nuo situacijos kuomet įrenginiai tiesiog nenaudojami ir dabar rūdija Rusijos sandėliuose. VTB tuo tarpu neturi jokių galimybių susigrąžinti patirtus nuostolius.

Tad lieka klausimas, kas gi tas apsukrusis Kipro verslininkas nusinešęs 156 milijonus JAV dolerių VTB lizingo žioplumo dėka. Tai Kipre registruota įmonė „Clusseter Limited“. FBK išsiaiškino, kad įmonė buvo sukurta tik šio sandorio tikslais. „Clusseter Limited“ turėjo sąskaitą Kipro banke nuo 2007 iki 2010 metų pabaigos. Jokių svarbių sandorių įmonė nevykdė be gręžimo įrenginių pardavimo sandorio su VTB lizingu. Tad galima pagrįstai įtarti, kad pirminė šios įmonės paskirtis buvo perskirstyti turtą, įgytą iš minėto sandorio.

Aleksejus Navalnas išsiaiškino, kad „Clusseter“ nuosavybės teisėmis priklauso kitai Kipre registruotai įmonei „Chelco“. O „Chelco“ savo ruožtu savininkai yra Sankt Peterburgo verslininkų šeima Šota Boterašvili ir Viktorija Šamlikašvilli. Boterašvili save viešumoje yra įvardinęs kaip VTB banko prezidento Andrejaus Kostino vyriausiu patarėju. O pats VTB banko prezidentas Andrejus Kostinas be savo užimamų pareigų banke yra „Jedinaja Rosija“ partijos aukščiausios tarybos narys.

Ką keičia šie faktai ir kuo dėtas čia krepšinis? Niekuo.

Tik VTB Vieninga krepšinio lyga, kurioje žaidžia Lietuvos krepšinio elitas, yra remiama banko, kuris Rusijoje vadinamas Putino banku, ir vadovaujama Andrejaus Kostino, kuris yra pramintas Putino buhalteriu. Tad tik tiek. Krepšinis lieka krepšiniu, o politika lieka politika.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Mokslininkai išrado naują būdą diagnozuoti tris pavojingiausias vėžio formas – užteks tik vieno kraujo lašo

Naujausių tyrimų metu paaiškėjo, kad netrukus bus galima tiksliai ir itin greitai nustatyti tris...

Rūta dirbo kineziterapeute net penkerius metus, kol nusprendė kardinaliai pakeisti savo kelią – nieko nedaryčiau kitaip

Rūta Tamošauskaitė-Zubienė, IT įmonės „ Cognizant “ jaunesnioji testuotoja, prieš ateinant...