aA
Kai liberalcentristų valdyba nubalsavo už savo partijos vicepirmininko Kęstučio Glavecko pašalinimą iš partijos už institucinių sprendimų nevykdymą, partijos pirmininkas Artūras Zuokas pareiškė: grįžtu vadovauti partijai.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© AFP/Scanpix
Apsisprendė jis ne dėl to, kad, kaip jis pats interviu pareiškė, Vytautas Bogušis (!) pašalino centristus pas liberalus atvedusį ir amžinai kažkuo nepatenkintą Glavecką, o dėl to, kad valdyboje susiformavo jį remianti dauguma. Su ja galima pabandyti sutelkti daugumą taryboje, o tada ir partijoje.

Bet svarbiausia Zuoko apsisprendimo priežastis netgi ne tai. Visiškai naują prasmę jam teikė tai, kad neseniai paskelbtais visuomenės nuomonės duomenimis, net 82 procentai žmonių buvo už tai, kad prezidento pasitikėjimą praradęs politikas turi pasitraukti, o šalies prezidentas buvo dar kartą patvirtinęs savo politinį nepasitikėjimą Zuoku.

Sugrįžimas prie partijos vairo buvo apsisprendimas priešintis ir valstybės vadovui, ir visuomenei. Daug kas bandė aiškinti, kad jis mėgina išaugoti postą, įtaką, savivaldybės pinigų kontrolę. Tačiau Zuoko apsisprendimas priešintis buvo konceptualus: neseniai jis buvo paskelbęs savąjį amoralios politikos memorandumą, o dabar ėmė veikti jį vykdydamas. Kadangi prezidentas ir savo metiniame pranešime, ir politinių metų pabaigtuvių proga surengtoje spaudos konferencijoje buvo išdėstęs visiškai priešingą - moralios politikos būtinumo - poziciją, Zuoko apsisprendimas priešintis reiškė, jog jis telkia jėgas mūšiui su moralios politikos gynėjais. Lietuva atsidūrė jau nebe žodinės, principinės, o visiškai konkrečios kovos situacijoje, ir nuo to, kas - prezidento ar mero pozicija - nugalės, dabar priklauso, ar Lietuva išsaugojo galimybę bent jau siekti moralumo politikoje, ar su pasitenkinimu grius į moralinio cinizmo liūną, guosdamasi, kad politika visada nešvari.

Taigi priešprieša prasidėjo. Šeštadienį liberalcentristų šeimų stovykla Aukštadvaryje patvirtino, nors ir braškėdama, nors ir netekdama rinkėjų pasitikėjimo, kad partija yra linkusi paremti savo pirmininko poziciją.

Dar daugiau: prezidento pareikštą kritiką Seimui, Vyriausybei, teismams šių institucijų vadovai įvertino kaip nepagrįstą ir nelabai rimtą. Tai - solidarizavimosi su Vilniaus meru (nors ir nelabai ryški) pradžia?

Kas tada turėtų įvykti šį rudenį ir per naujuosius - 2005-2006 politinius metus? Akivaizdžiausią politinę šalies krizę, atsiradusią dėl visuotinės korupcijos, ir vėl bus bandoma pridengti kokiu nors aukščiausio lygio politiniu skandalu?

Per vėlu. Nebepavyks.

Prezidentas irgi padarė keletą žingsnių, kurie oponentų nors ir suniekinti yra reikšmingi ir turi perspektyvą.

Pirmiausia jis dar kartą kreipėsi asmeniškai į žiniasklaidos žmones, kviesdamas asmeniškai prisiimti atsakomybės naštos dalį dėl vasltybės likimo. Išmintingas žingsnis.

Po to jis susitiko su keletu neparlamentinių partijų, kurios be jokios abejonės turi teisę vadintis veikiančiomis, ir ne bet kokiu, o aiškiu ideologiniu bei moralumo pagrindu. Kad ir visokeriopai blokuojamos, jos jau sukaupė pakankamai ir idėjinio, ir politinio potencialo ir atstovauja tam tikroms rinkėjų grupėms. Prezidentas be žodžių pasakė: tai rezervas su perspektyva.

Pagaliau prezidentas pademonstravo svarbiausia: dvasia jis nepalūžęs ir lūžti nemano. O tokia galimybė buvo: Viktorui Uspaskichui pasitraukus, Zuokas pasufleravo, ką turi daryti prezidentas - paskelbti jį moraliu.

Prezidentas nepakluso.

Ir tapo nuosekliausiai valstybę nuo griūties ginančiu valstybės pareigūnu.

Vėlokai, žinoma. Tačiau geriau vėliau negu niekada.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Nuskambėjo antrasis „Eurovizijos“ pusfinalis: paaiškėjo, su kuo Silvester Belt kausis finale (3)

Ketvirtadienio vakarą ištikimiausi „Eurovizijos“ gerbėjai ir vėl rinkosi į Malmėje...

Ant „Eurovizijos“ scenos užlipusi Izraelio atstovė sulaukė ne tik palaikymo: kai kurie žiūrovai nušvilpė (5)

Ketvirtadienio vakarą vyksta antrasis „Eurovizijos“ pusfinalis, kurio metu į sceną žengė ir...

„Eurovizijos“ veteranui pritrūko ryškumo: Edmundas Kučinskas pasidalijo nuomone apie dainą „Luktelk“

Ketvirtadienio vakarą „Eurovizijos“ gerbėjai ruošiasi stebėti antrojo konkurso pusfinalio....

Olandijai „Eurovizijai“ atstovaujančio Joost Klein pasirodymo pabaigoje – širdį verianti žinutė tėvams (2)

Ketvirtadienį dėl dešimties likusių bilietų į didįjį „Eurovizijos“ finalą varžosi 16...

Prieš savaitgalį – džiugesnės žinios: pranešama apie sausesnius ir lėtai šiltėjančius orus

Praslinks gana aktyvus šaltasis atmosferos frontas, kuris atvers kelią dar vienam sausesnio, tačiau...

Favoritu laikomas šveicaras „Eurovizijos“ gerbėjams surengė nepamirštamą šou: scenoje – akrobatiniai judesiai (5)

Didžiulį gerbėjų būrį turintis šveicarų atstovas Nemo antrojo pusfinalio metu įrodė, kad...