aA
Prašmatnų gyvenimą pamėgusio ekspremjero Gedimino Vagnoriaus turtai kelia smalsuolių susidomėjimą: kaip jam pavyko taip netikėtai praturtėti?
G.Vagnorius su žmona
Daugelis iki šiol dar prisimena kuklutį, vos trečiąjį dešimtmetį perkopusį pliktelėjusį jauną mokslinį bendradarbį, kurį po pirmosios Vyriausybės vadovės Kazimieros Prunskienės atsistatydinimo ir naujojo premjero Alberto Šimėno dingimo kaip galimą Ministrų kabineto vadovą Aukščiausiajai Tarybai pristatė jos pirmininkas Vytautas Landsbergis. Mažai kas iš sėdėjusiųjų salėje galėjo patikėti, kad Gediminas Vagnorius netrukus įgis tiek svorio valstybėje bei jį rėmusios partijos viduje. Šiandien konservatorių pirmininkas V.Landsbergis nebenori net prisiminti savo favorito.

Šie metai ekspremjero G.Vagnoriaus šeimai buvo išties dosnūs ir sėkmingi. Kuklų butą Paribio gatvėje jie iškeitė į prabangų, nekilnojamojo turto ekspertų vertinimais, apie pusę milijono litų kainuojantį būstą su individualiu liftu Sėlių gatvėje prestižiniame Žvėryno mikrorajone. O praėjusią savaitę parlamentaro žmona Nijolė Vagnorienė, daugelį metų dirbusi eiline viešbučio “Lietuva” administratore, įkūrė privatų verslą. N.Vagnorienei Žvėryno mikrorajone, Kęstučio gatvėje, priklauso 120 kvadratinių metrų parduotuvė “Bimbo”, prekiaujanti drabužiais nėščiosioms, kūdikiams ir vaikams.

“Mano karta - sovietinė. Daugelis mano bendraamžių bijo imtis iniciatyvos, peržengti barjerą. Bet gyvenime neverta pernelyg bijoti permainų”, - didžiausiam dienraščiui, su kurio leidėjais bičiuliaujasi ekspremjero šeima, prisipažino verslininke tapusi 46 m. N.Vagnorienė.

Iš prigimties energingą moterį esą jau senokai traukusi aktyvesnė veikla nei vien darbas viešbutyje. Ir kai “Lietuva” buvo uždaryta kapitaliniam remontui, o viešbutį įsigiję užsienio investuotojai išdalijo darbuotojams atleidimo lapelius, N.Vagnorienė, nenorėdama laukti, kol kas jai pasiūlys valdišką darbą, ėmėsi privačios iniciatyvos.

Kaip buvo rašyta spaudoje, steigiant bendrovę “Bimbo Vilnius”, keliasdešimties tūkstančių litų apyvartinį kapitalą N.Vagnorienei pavyko sukaupti “investavus šeimos ir artimųjų santaupas, taip pat šiek tiek pasiskolinus”.

Beje, vieno kvadratinio metro komercinių patalpų nuoma Kęstučio gatvėje, Žvėryno nekilnojamojo turto bei “Domus Optima” agentūrų ekspertų teigimu, per mėnesį kainuoja 40-60 Lt, o ketinant įsigyti, priklausomai nuo praeivių srautų, patalpų būklės, - nuo 2000 iki 4000 Lt. Taigi ambicijos įkurti nuosavą parduotuvę N.Vagnorienei išties turėjo atsieiti nepigiai.

Vis dėlto žmogiškas smalsumas verste verčia žvilgtelti į oficialias Vagnorių šeimos turto ir pajamų deklaracijas. Ir štai kodėl. Ilgą laiką gyvenusi ganėtinai kukliai ir tyliai, politiko šeima pastaraisiais metais ėmė rodyti platesnius užmojus - prabangių kelionių, kostiumų ir tualetų, vakarėlių pomėgį.

1998 m. gruodį premjeras kartu su žmona Nijole bei penketo verslininkų kompanija leidosi į privačią kelionę po Šri Lanką. Remiantis tuo metu galiojusiomis kainomis, ši kelionė Vagnoriams galėjo atsieiti apie 20 tūkst. Lt. Ministro pirmininko žmona ir duktė Reda kostiumėlius bei vakarines sukneles siūdinasi pas garsius dizainerius. Prabangius vakarinius tualetus skandalingai pagarsėjusiai Vienos puotai N.Vagnorienė siūdinosi pas garsią drabužių dizainerę Liviją.

Viešbučio “Lietuva” administratorės, šaltinių teigimu, gaudavo palyginti kuklų atlyginimą - neatskaičius mokesčių po 500-800 Lt.

Taigi pagrindinis Vagnorių šeimos (kurioje, be šiemet į Teisės universitetą įstojusios dukters Redos, dar yra prieš trejetą metų šeimą sukūręs studentas sūnus Tomas) duonpelnys, matyt, yra ekspremjeras. Jo, kaip premjero, atlyginimas (neatskaičius mokesčių) siekė apie 7 tūkst. Lt. Tiesa, kas mėnesį Vyriausybės vadovas dar gaudavo apie 3 tūkst. Lt, skirtų reprezentacinėms išlaidoms. Dabar būdamas tik Seimo nariu G.Vagnorius (neatskaičius mokesčių) gauna apie 4 tūkst. Lt atlyginimą.

Žinant tai įdomu, kaip ekspremjero šeimai pavyksta ne tik prabangiai gyventi iš palyginti kuklių pajamų, bet ir, kaip spaudoje pabrėžė ponia Nijolė, “investuoti šeimos ir artimųjų santaupas” į privatų verslą.

Vartant Gyventojų turto ir pajamų deklaracijų knygą matyti, kad Vyriausybės vadovo G.Vagnoriaus 1997 m. pradžioje turėtas turtas ir piniginės lėšos buvo tik 25 065 Lt. Savo vardu jis neturėjo jokio nekilnojamojo turto ir net nuosavo automobilio, tik AB “Velga” akcijų, kurių vertė siekė 3170 Lt.

Per 1997 m. G.Vagnorius uždirbo 88 307 Lt, iš jų sumokėjo 28 415 Lt mokesčių. Per metus jo turtas padidėjo mažne dukart ir 1998 m. pradžioje jau siekė 54 075 Lt.

Tiesa, žmonos Nijolės vardu 1997 m. pradžioje buvo registruota ne tik akcijų, bet ir nekilnojamojo turto bei lengvasis automobilis. Jos turtas ir piniginės lėšos siekė 157 448 Lt. Vis dėlto jos pajamos per metus ne padidėjo, o sumažėjo. N.Vagnorienė uždirbo 10 791 Lt, iš jų sumokėjo 2244 Lt mokesčių. Ir 1998 m. pradžioje jos turtas siekė jau tik 152 748 Lt.

1999 m. pradžioje G.Vagnorius turto ir piniginių lėšų turėjo tiek pat - 54 075 Lt. Bet per visus 1999 m. jis uždirbo jau 72 634 Lt, iš jų sumokėjo 22 528 Lt mokesčių. Ir 2000 m. pradžioje jis jau turėjo 100 075 Lt.

N.Vagnorienė per 1999 m. vėlgi nedaug teuždirbo. Metų pradžioje jos turtas ir piniginės lėšos siekė 155 510 Lt. Per metus ji gavo 23 078 Lt pajamų ir sumokėjo 2414 Lt mokesčių. 2000 m. pradžioje N.Vagnorienės turtas ir piniginės lėšos sudarė 156 010 Lt.

Pernai metais G.Vagnorius gavo 41 211Lt pajamų ir sumokėjo 13 858 Lt mokesčių. Šių metų pradžioje jo turtas ir piniginė lėšos siekė 117 075 Lt.

N.Vagnorienė pernai gavo pajamų keliolika kartų daugiau nei ankstesniais metais - iš viso 433 116 Lt, mokesčių sumokėjo menkai - 1651 Lt. Tad šių metų pradžioje kukli viešbučio “Lietuva” administratorė tapo “milijoniere” - jos turtas ir piniginės lėšos siekė 448 357 Lt.

Vis dėlto nejučia prisimeni lietuvių liaudies patarlę: “Taupydamas nepritaupysi”, jei uždirbi kukliai. Bet, pasirodo, įmanoma.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0