aA
Seimo ėmogaus teisių komitetas ėmėsi padėti Vyčio kryžiaus ordino kavalieriams, vedamiems Petro Ciziko, ir nusprendė paspartinti žemės sklypų skyrimą Lietuvai nusipelniusiems asmenims Vyčio kryžiaus ordino kavalierius.
Petras Cidzikas
Petras Cidzikas
© "Lietuvos žinios"
  • Skriauda
  • Pažeidimai

    Seimo žmogaus teisių komitetas vakar išnagrinėjo Vyčio kryžiaus ordino kavalierių Petro Ciziko ir Jurijaus Pivoriūno kreipimąsi dėl žmogaus teisių pažeidimo apdovanotiems asmenims skiriant žemės sklypus.

    Įstatymas numato, kad Vyčio kryžiaus ordinu apdovanotiems asmenims, be valstybinio apdovanojimo, nemokamai skiriamas ir žemės sklypas. Ši tvarka galiojo ir tarpukario Lietuvoje.

    Skriauda

    Ordinu apdovanotas P.Cizikas bei dar 44 ordino kavalieriai sklypų negauna jau kelerius metus. Pagal įstatymus priklausančių sklypų Vilniaus apskrityje iki šiol negavo ir 11 Nepriklausomybės Akto signatarų. Drauge su ordinu dovanojamus žemės sklypus Vilniuje jau gavo apie 60 Vyčio kryžiaus ordino kavalierių.

    Į Seimo žmogaus teisių komitetą vieno aukščiausių Lietuvos valstybinių apdovanojimų kavalieriai kreipėsi po daugelio mėginimų organizuoti protesto ir bado akcijas prie šalies valdymo institucijų bei Vilniaus mero kabineto. Dėl pastarosios akcijos P.Cizikui iškelta byla už viešosios tvarkos ir protesto akcijų rengimo tvarkos pažeidimą.

    Seimo komitete, vadovaujamame socialliberalo Gedimino Dalinkevičiaus, diskusijos dėl pagalbos ordinų kavalieriams būdų išsiplėtė iki Valstybinių apdovanojimų įstatymo tikslingumo svarstymų.

    Pasak G.Dalinkevičiaus, žemės sklypų dalybos aukštais apdovanojimais pagerbtiems žmonėms yra dar praėjusio amžiaus atgyvena, kurios vertėtų atsisakyti. P.Ciziko rėmėjai komiteto narius tikino, kad drauge su apdovanojimais skiriami žemės sklypai yra pagrindinis saugiklis, apsaugantis valstybę nuo "ordinų lietaus" masinių aukštų valstybės apdovanojimų dalybų.

    Pažeidimai

    P.Cizikas ir jo bendražygiai Seimo komitetą tikino, kad pažeidžiamos jų žmogaus teisės, nes Vilniaus savivaldybė ir apskrities administracija nevykdo galiojančių įstatymų. Ordino kavalieriai sakė esą diskriminuojami, nes vieni Vyčio kryžiaus nešiotojai sklypus gavo prestižiniuose sostinės mikrorajonuose, kiti miesto pašalėse.

    Žmogaus teisių komitetas bendru sutarimu nusprendė, kad Vyčio kryžiaus ordino kavalierių žmogaus teisės iš tiesų yra pažeidinėjamos. Komiteto nariai nusprendė iš sostinės savivaldybės bei apskrities administracijos pareikalauti griežto žemės atidavimo ordino kavalieriams grafiko ir paraginti šias institucijas nevilkinti sklypų skyrimo procedūros.

    Įvertink šį straipsnį
    Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
    (0 žmonių įvertino)
    0