aA
Britų savaitės proga "Vartų" Galerijoje vyksta angliškų arbatinukų paroda "Time for tea" (Laikas arbatai). Tai puiki proga Lietuvos gyventojams susipažinti su giliomis anglų arbatos gėrimo tradicijomis. Parodoje eksponuojama daugiau nei 80 arbatinukų, pagamintų Didžiojoje Britanijoje dvidešimtame amžiuje.
Arbatinukas
Išsiskiria dvi aiškios praeito šimtmečio britų keramikos tendencijos - tai menininkų studijose atlikti darbai ir pramoniniu būdu pagaminti arbatinukai.
Arbatinukas

Pradžių pradžia

Arbatinukas

1920 m. Bernard Leach kartu su Shoji Hamada įsteigė Leach'o keramikos dirbtuves (Leach Pottery). Dirbtuvėse buvo pastatyta pirmoji Europoje rytietiška deginimo krosnis. Leach'o keramikai siekė gaminti įperkamus dirbinius, išlaikydami aukštus formos, glazūros, dekoravimo ir kokybės standartus.

Arbatinukas

Gaminių paklausa sparčiai augo ir Leach'as pasamdė daugiau mokinių, tarp kurių buvo Michael Cardew ir William Marshall. M.Cardew vėliau įsteigė savo dirbtuves "Winchcombe Pottery", kurias perėmė Cardew mokinys Ray Finch. Pats Cardew 1939 m. įsteigė kitą keramikos dirbtuvę - "Wefrod Bridge Pottery". Šios trys keramikos dirbtuvės ir šiandien gamina daug įvairių indų bei individualių gaminių.

Arbatinukas

Ir dabar...

Arbatinukas

1971 m., siekiant propaguoti amatininkų veiklą, D.Britanijoje buvo įsteigtas patariamasis komitetas (Crafts Advisory Committee), dabar vadinamas Amatų taryba (Crafts Council). Amatų patariamasis komitetas skyrė lėšas jauniems amatininkams dirbtuvėms steigti. Bernard Leach ir jo pasekėjai jau buvo įrodę, kad, rankiniu būdu gaminant indus, yra įmanoma užsidirbti.

Arbatinukas

Jaunąją kartą įkvėpė ir Leach'o kartos keramikų "grįžimo į gamtą" filosofija. Daugelis, pasinaudoję Amatų patariomojo komiteto skirtomis lėšomis, įkūrė savo dirbtuves. Dažniausiai jos buvo kuriamos kaimo vietovėse, kur nekilnojamojo turto ir žemės kaina buvo mažesnė, o žaliava (molis) buvo lengvai pasiekiama.

Arbatinukas

Unikalūs darbai

Arbatinukas

Nors kartais dirbinių forma buvo kartojama, tačiau kiekvienas darbas pasižymi unikaliu dekoru. Šie darbai yra artimi skulptūrai ir tarsi bando atsakyti į klausimus apie formą ir spalvą. Vis dėl to funkcionalumas nėra pagrindinis šių darbų bruožas.

Arbatinukas

Paroda veiks iki kovo 31 d.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Policijos akiratyje – populiarų slaptą kanalą „Telegrame“ sukūręs uteniškis

Slaptą kanalą populiarioje pokalbių programėlėje „Telegram“ sukūręs uteniškis sulaukė...

Šiurpus įvykis Vilniuje – daugiabučio namo kieme aptikta negyva 12-metė mergaitė papildyta

Vėlų penktadienio vakarą Vilniuje mirė nepilnametė . Policija aiškinasi įvykio aplinkybes.

Po JAV paramos Ukrainai – naujas karo eigos vertinimas: laukia įdomus pokytis (15)

Tai nėra pagalbos paketas, kuris Ukrainai padės laimėti karą, jis tik leis kurį laiką...

Ant ledo – kraujo klanai, butelių šukės ir įsilinksminęs Jasikevičius: penki ritulininkų nuotykiai Lietuvoje (1)

Pasų neturėję ir dėl to diskvalifikuoti konkurentai, dujų nuotėkis per varžybas, žiūrovus...

10 metų pakeltose lysvėse daržininkaujanti Renata Ničajienė pasakė, ką jose auginti, o ko ne (8)

Į svetimą daržą paspoksoti mėgstantys internautai sutiks – Renatos Ničajienės pakeltos...