aA
Neatsakingi politikai ir neaiškios reputacijos ekspertai viešojoje erdvėje dalina populistinius pažadus ir pasiūlymus, kurie neįgyvendinami ir, apskritai, gali baigtis katastrofa valstybei. Vieną tokį skambų lozungą neseniai paneigė Rusija, kai buvo išjungta 330 kV elektros linija į Latviją ir iškilo pavojus destabilizuoti visą Baltijos šalių elektros sistemą.
Kęstutis Masiulis
Kęstutis Masiulis
© DELFI (R.Achmedovo nuotr.)

Elektrėnai – kaip naktinis sargas

Elektrėnų įrenginiai yra seni, todėl juose gaminti elektrą neapsimoka. Šiandien biržoje galima nusipirkti pigesnės rusiškos elektros. Tačiau Lietuvos elektrinė visgi veikia minimaliu režimu ir gamina truputį elektros, o jos didesnę kainą kompensuoja visi elektros vartotojai, mokėdami specialų VIAP (viešuosius interesus atitinkančių paslaugų) mokestį. Į marias neracionaliai išmetama perteklinė šiluma, bet elektrinė statyta sovietmečiu, kai efektyvumas nebuvo pats svarbiausias dalykas.. Lietuvos elektrinė yra kaip naktinis sargas, kol viskas ramu ir stabilu jos nematyti, tačiau jeigu ištinka ekstremali situacijos arba kaina staigiai šauna į viršų, įsijungia Elektrėnai. 

Elektros gamyba yra momentinė, tai reiškia, kad pagaminti elektros reikia tiek, kiek jos reikia būtent tuo metu. Elektros negalima sandėliuoti ar prikaupti. Kai Rusija be perspėjimo staigiai išjungė elektros liniją į Latviją, reikėjo imtis skubių veiksmų stabilizuoti sistemą. Labai gerai, kad mūsų valstybė turi Kruonio hidroakumuliacinę ir Elektrėnų jėgaines, kitaip galbūt pusė Lietuvos negalėtų skaityti šio straipsnio, nes neturėtų elektros internetui...

Elektrėnų jėgainė Lietuvą saugo ne tik nuo ekstremalių situacijų, bet ir nuo nežabotų elektros kainų. Uždarius Ignalinos AE, Lietuva elektrą importuoja iš monopolininkės Rusijos. O monopolininkai kainą nusistato patys, jeigu jų niekas neriboja. Tą matome su dujomis. Tačiau Rusija visgi negali kelti elektros kainų iki beprotiškų aukštumų, nes budi Elektrėnai, kurie visgi gali pagaminti elektros, tačiau brangiau negu ją dabar perkame iš Rusijos.

Manipuliacijos šildymo kainų tema

Kai kurie politikai ir ekspertai dar neseniai aiškino, kad Lietuvos elektrinė Elektrėnuose yra pasenusi, nereikalinga, ją geriausia išvis uždaryti ir užkalti.

Jeigu neveiktų Elektrėnai, atsilaisvintų VIAP lėšos, kurias galima būtų paskirti kaip kompensaciją Vilniaus ir Kauno termofikacinėms elektrinėms, kurios gamina ne tik elektrą, tačiau ir šilumą. Šiek tiek sumažėtų šilumos kaina. O šilumos kainos juk yra skaudi tema visai Lietuvai. 

Jau ir dabar Elektrėnai įprastomis sąlygomis dirba minimaliu režimu. Tai reiškia, kad yra sukomplektuotas personalas, o ugnelė vos vos kūrenasi, tačiau reikalui esant gali įsiplieksti visu pajėgumu. Toks reikalas ištiko rugpjūčio 20 d. naktį, kai Rusija išjungė elektros liniją į Latviją.
Kitas klausimas dėl VIAP. Jeigu uždarome Elektrėnus, ar reikalingas papildomas elektros mokestis, kad būtų kompensuojama šiluma? Nes sekant tokia logika, galima pridėti kelis centus prie duonos ir dešros, kad atpigintume šildymą.

Ko siekė Rusija, neperspėjusi atjungdama elektros liniją? Jie aiškina jau mums girdėtu „remonto“ terminu. Atsimenate „Družba“? Tikrosios priežastys lieka neaiškios. Galbūt buvo siekiama realiai patikrinti kiek „pribaltų“ elektros sistema išties stabili. Galbūt net stumtelti rinkimų rezultatus (Elektrėnų gaminama elektra yra brangi ir ilgai gaminant tektų branginti elektrą vartotojams). Racionaliam žmogui matant tokias rusiškas išdaigas, atsakymas yra vienintelis. Ne pataikavimas ir maldavimas pono V. Putino elgtis europietiškai, bet Energetinė nepriklausomybė, VAE ir Prisijungimas prie Europos elektros tinklų.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Lemtingai dienai artėjant: ant svarstyklių renkantis gula dvi pagrindinės temos (16)

Sekmadienį Lietuva rinks prezidentą ir referendumu spręs dėl pilietybės išsaugojimo. Ant...

Pašalinus Olandijos atstovą iš „Eurovizijos“ finalo keičiasi žiūrovų balsavimo tvarka ir žiuri komisijos balai (1)

Prieš pat „Eurovizijos“ finalą paaiškėjus, kad atstovas Olandijai diskvalifikuojamas iš...

Po EBU sprendimo prabilo Nyderlandų delegacija: esame šokiruoti (14)

Šių metų „Eurovizijos“ dainų konkursas pažėrė netikėtumų. Vienas jų – į skandalą...

Navickienė: tarpiniai mokinių patikrinimai praėjo sklandžiai, galutiniai rezultatai bus žinomi gegužės 15 d.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrą pavaduojanti socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika...

Irūnos ir Inetos Puzaraičių šeimoje – skaudi netektis: turėsim dar vieną angelą

Ineta ir Irūna Puzaraitės pasidalino skaudžia žinia – mirė jųdviejų senelis.