aA
Senų daugiabučių gyventojai sausio mėnesį turėtų suprasti, kad jiems reikia ryžtis būsto renovacijai – 40-50 proc. didesnės sąskaitos už šildymą juos išgąsdins. Tačiau Vyriausybė jau šiandien neturi ko pasiūlyti tokiems žmonėms, nes renovacijos procesas yra įstrigęs, o ES parama skiriama kitiems, ne tokiems būtiniems dalykams.
Kęstutis Daukšys
Kęstutis Daukšys
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
“Valstybė Europos Sąjungos paramą skiria ne patiems svarbiausiems dalykams”, - įsitikinęs Seimo narys. Jis kritikavo sprendimą skirti kone pusę milijardo ES paramos geriamojo vandens trasoms tiesti į vietoves, kur išplitę šuliniai.

“Žinoma, svarbu, kad gyventojai vartotų vamzdžiais tiekiamą vandenį, tačiau dabar yra aktualesnė būsto atnaujinimo problema, nes lėšas, kurias mokame už šildymą, paleidžiame vėjais.”, - kalbėjo K.Daukšys.

Jei valstybė ES paramą pakreiptų būsto renovacijos link, savo dalį pažadėtų skirti Vyriausybė bei namų gyventojai, susidarytų 3 - 4 mlrd. litų.

“Už tokią sumą būsto renovaciją įmanoma padaryti masine ne tik Vilniuje, bet ir rajonų centruose. Kitu atveju jau netrukus, sausį ar vasarį, rinkoje pasirodys daug gerų pigių butų, kurių vyresnio amžiaus gyventojai nepajėgs išlaikyti”, - įsitikinęs politikas.

Šalies rajonų centruose, jo nuomone, ši problema yra dar aštresnė, nes ten būsto atnaujinimo idėjos beveik nepasiekia vietos gyventojų, o šildymo kainos provincijoje bus didesnės nei vilniečių, kai pajamos – mažesnės.

Kodėl renovacija iki šiol netapo masiniu projektu, o atvirkščiai – užstrigo? Buvęs Ūkio ministras įsitikinęs, kad sąlyginai pigi šiluma tiek valdžios, tiek gyventojų dar neprivertė skubiai mąstyti apie renovaciją, kad sąskaitos už šildymą būtų mažesnės.

“Valstybė į tai visai nekreipia dėmesio, o gyventojams niekas populiariai neaiškina būtinybės. Todėl tai ir netapo masiniu reiškiniu. Jei Vilniuje dar matyti keli sektini pavyzdžiai, tai rajonuose apie tai mažai kas kalba”, - sakė K.Daukšys.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Perrinktas Nausėda pergalės kalboje pasiuntė žinutę politikams ir pažadą rinkėjams (27)

Perrinktas prezidentas Gitanas Nausėda vėlų sekmadienio vakarą savo rinkiminiame štabe sakė...

Prezidento rinkimai 2024. Suskaičiuoti visi rinkėjų balsai: laimėjo Gitanas Nausėda speciali „Delfi“ laida rezultatams aptarti; pildoma (313)

Ingrida Šimonytė ar Gitanas Nausėda – Lietuva sekmadienį taria lemiamą žodį , kas bus...

Pavasaris pasibaigs lietumi, perkūnijomis ir vasarišku karščiu

Šiandien, pirmadienį, mūsų šalies orus lems anticiklono pietvakarinė dalis. Pietvakarinėje...

Šimonytė: kadencija nepridėjo lengvumo pasveikino Nausėdą su perrinkimu; papildyta (7)

Sekmadienį kiek po 22 val. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatė...

Malinauskas: susidaro įspūdis, kad Nausėda pradeda jaustis aukščiau įstatymo papildyta  (21)

Tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas sako, kad jam susidaro įspūdis, jog prezidentu...

Karas Ukrainoje. Zelenskis prašo leidimo panaudoti ginklus atakoms Rusijos teritorijoje, ne visos šalys sutinka

Po paskutinių Rusijos smūgių, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dar kartą ragino...