aA
Koalicijose su socialdemokratais ir konservatoriais dirbę liberalcentristai savo rinkimų į Seimą programoje apie šias politines jėgas atsiliepia ne itin draugiškai – anot jų, socdemai ir konservatoriai išpūtė socialinę paramą, išeikvojo rezervus, išaugino valstybės skolą ir pridarė kitų bėdų. Tuo metu liberalcentristai, jeigu bus išrinkti, žada sumažinti PVM nuo 21 proc. iki 19 proc., ketina mažiau apmokestinti darbo jėgą, pritaria dvigubai pilietybei.
A.Valinsko „šoumenus“ priėmusi LiCS: norime, kad Seime dirbtų profesionalūs politikai
© DELFI / Tomas Vinickas

Arūno Valinsko „prisikėlėlius“ į savo gretas priėmusi partija taip pat deklaruoja, kad Seime turi dirbti politikos profesionalai, nors nei televizijos laidų vedėjas A. Valinskas, nei realybės šou išgarsėjęs Antanas Nedzinskas ar eismo įvykį, būdamas neaiškios būsenos, sukėlęs Vincas Babilius politikos profesionalais paprastai nevadinami.

Išpeikė buvusius ir esamus koalicijos partnerius

Kaip žinoma, Liberalų ir centro sąjunga praėjusioje Seimo kadencijoje dirbo socialdemokratų lyderiaujamoje vyriausybėje, šioje kadencijoje – konservatorių. Tačiau, akivaizdu, kad abiejų koalicijų partneriai gero įspūdžio liberalcentristams nepaliko, nes, jų nuomone, socialdemokratų ir konservatorių valdymo metu ekonomika buvo tiesiog marinama.

„Socialdemokratų ir konservatorių valdymo metu dėl jų primestos politikos valstybė neatsakingai išpūtė socialinę paramą, išeikvojo rezervus, išaugino valstybės skolą, nesirūpino investicijomis ir verslo sąlygomis, ignoravo piliečių iniciatyvas, didino mokesčius, apsunkino gyvenamųjų namų renovaciją“, - teigia liberalcentristai.

„Tiek kairieji, tiek dešinieji valdydami pataikavo socialiai remtiniems asmenims, tačiau nieko nedarė, kad padėtų ir skatintų dirbančiuosius ir darbdavius siekti darbo, kurti darbo vietas, nors būtent nuo to priklauso tiek socialiai remtinų, tiek pensijas gaunančių asmenų gerovė“, - priduriama Liberalų ir centro sąjungos programoje.

Šios partijos nuomone, dviejų didžiausių partijų konkurencinė kova Lietuvai naudos neatnešė, todėl rinkėjams siūlo savo paslaugas bei giriasi pasiekę, jog nebūtų įvestas nekilnojamojo turto (NT) mokestis, aiškina sumažinę gyventojų pajamų mokestį (GPM), tikina kovęsi dėl to, kad nebūtų įvestas automobilių mokestis ar padidintos „Sodros“ įmokos.

Beje, liberalcentristai, kaip ir Liberalų sąjūdis, teigia nepritarę konservatorių norui mažinti pervedimus į privačius pensijų fondus. Kaip žinoma, premjero Andriaus. Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė, kurioje dirba ir liberalcentristai, pervedimus į privačius pensijų fondus iš pradžių sumažino nuo 5,5 proc. iki 3 proc. vėliau iki 2 proc., o šiuo metu pervedimai tesiekia 1,5 proc.

Neigiamai liberalcentristai atsiliepė ir apie visokio plauko „gelbėtojus“, kurie esą kaip grybai dygsta po lietaus, tačiau, kaip žinoma, ši partija neatsisakė į savo gretas priimti buvusių „prisikėlėlių“, kurie nors ir nežadėjo sotesnio duonos kąsnio, bet, vietoje rinkimų programos, rinkėjams pateikė Dešimt Dievo įsakymų.

„Negalėdami pagrįsti savo veiklos vertybinėmis nuostatomis, jie („gelbėtojai“ - DELFI) bando patraukti visuomenės dėmesį manipuliuodami skambiais pavadinimais, nerealistiniais pažadais be saiko didinti algas ir pensijas, iliuziniais projektais“, - teigiama LiCS programiniame dokumente.

Liberalcentristai diagnozavo: laimę lemia ne tik ekonominiai veiksniai

Savo programoje liberalcentristai, panašiai kaip ir utilitarizmo pradininkas Jeremy Benthamas, pabrėžia laimės svarbą asmens gyvenime – esą svarbu ne tik ekonominiai veiksniai ar socialinė padėtis, bet ir laimingumo samprata, tai yra gyvenimo tikslo turėjimas, asmens tobulėjimas, aplinkinių pagarba, sveikata.

Kaip liberalcentristai ketina pasiekti, kad Lietuvos piliečiai tobulėtų, turėtų gyvenimo tikslą, pelnytų aplinkinių pagarbą, neatskleidė, bet turėjo pasiūlymų sveikatos apsaugos srityje – nenurodydami lėšų šaltinio siūlo nustatyti konkurencingus medikų atlyginimus, nori į sveikatos apsaugą įtraukti privatų kapitalą: anot jų, Lietuvoje turėtų atsirasti privatūs visuomenės sveikatos biurai, laboratorijos, konsultacijų centrai.

Ši partija, be kita ko, deklaruoja, jog pacientų problemas iš dalies turėtų išspręsti socialiniai darbuotojai bei slaugytojai, tačiau apie jų darbo užmokestį nekalba. Pasak liberalcentristų, slaugos paslaugos galėtų būti teikiamos ne tik ligoninėse, bet ir dienos centruose, šias paslaugas turėtų galėti teikti nevyriausybinės organizacijos ar privačios įmonės.

Ši partija taip pat pageidautų, jog žmonės dažniau privalomuoju sveikatos draudimu draustųsi privačiose draudimo bendrovėse, o darbdavius ir dirbančiuosius investuoti į sveikatą norėtų motyvuoti neapmokestindami papildomo sveikatos draudimo įmokų.

Nori mažinti PVM

Kalbėdami apie konkrečius darbus, kuriuos nuveiktų, jeigu būtų išrinkti, liberalcentristai minėjo mažesnį darbo jėgos apmokestinimą, PVM mažinimą nuo 21 proc. iki 19 proc., studijų įmokų mažinimą bei dalinio studijų krepšelio įvedimą.

Ši partija taip pat žada lengvatinį PVM tarifą šildymui sumažinti nuo dabartinių 9 proc. iki 5 proc., reinvestuojamam pelnui teigia norintys pritaikyti 0 proc. tarifą.

LiCS sako, kad po rinkimų imtųsi sumažinti PVM leidybai, meno ir kultūros veiklai.

Primenama, kad Seimas šių metų pavasarį įteisino lengvatinį 9 proc. PVM tarifą spaudai ir kitiems periodiniams leidiniams.

Liberalcentristai remia ir didesnės minimalios mėnesio algos (MMA) iniciatyvas, bet pageidautų, kad darbo santykiai būtų liberalūs.

Vidutinė senatvės pensija, anot jų, turi sudaryti ne mažiau nei 50 proc. vidutinio atlyginimo, tuo tarpu šiuo metu pensija paprastai siekia apie 40 proc. vidutinio atlyginimo „ant popieriaus“.

Bet, pavyzdžiui, ekonomistas Romas Lazutka laikosi nuomonės, kad senatvės pensija turi siekti ne mažiau nei 70 proc. vidutinio atlyginimo.

Partija, be kita ko, žada atstatyti pervedimus į privačius II-osios pakopos pensijų fondus bei siūlo skatinti senjorus kuo ilgiau likti darbo rinkoje, nors Lietuvoje klesti diskriminacija dėl amžiaus – darbdaviai nepageidauja vyresnio amžiaus darbuotojų.

Remia dvigubą pilietybę

Emigracijos srityje liberalai sako, jog į procesą reikia žvelgti realiai – stiprinti išvykusių lietuvių saitus su Lietuva bei stengtis pasinaudoti užsienyje besimokančių ar dirbančių žmonių gebėjimais. Liberalų ir centro sąjunga mano, kad ryšys su išvykusiais tautiečiais gali būti skatinama sudarius sąlygas įgyti dvigubą pilietybę.

„Būtina garantuoti jų konstitucinį saitą su tėvyne – dvigubos pilietybės galimybę. Jei esame pasaulyje, turime tapti pasaulio Lietuva. Su savo tapatybe, su atvirumu, su pažangesne ir modernesne lietuvybe“, - teigiama programoje.

Kaip žinoma, Konstitucinis Teismas yra nusprendęs, kad, remiantis esama Konstitucija, dviguba pilietybė įmanoma tik išimtiniais atvejais, tad norint įteisinti dvigubą pilietybę tektų keisti Konstituciją.

Nori iš VKEKK atimti kai kurių kainų tvirtinimą

Energetinėje srityje LiCS teigia remianti Visagino atominės elektrinės (VAE) statybas, tačiau norėtų, kad būtų naudojama ir saulės, vėjo bei kitų rūšių „žalioji“ energija. Tačiau tai, bene, vieninteliai žodžiai, skirti energetikai.

Toliau liberalcentristai kalba apie savivaldos reikalus ir primena remiantys tiesioginių merų rinkimų idėją nei norintys, kad savivaldai būtų suteiktos „maksimalios teisės ir atsakomybė komunalinių paslaugų, turizmo, rekreacijos, socialinių ir kitų paslaugų srityse“.

A. Čapliko vadovaujama politinė jėga taip pat siūlo decentralizuoti karšto ir šalto vandens, šilumos, viešojo transporto paslaugų teikimą visas teises šioje srityje paliekant savivaldybėms.

Šiuo metu viršutines karšto, šalto vandens ir šilumos kainas nustato Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), o savivaldybių tarybos negali nepaisyti joms nustatytų ribų.

Viešojo transporto kainas miestuose ir dabar nustato savivaldybių tarybos, o tarpmiestinių – taip pat VKEKK.

Liberalcentristai sako, kad Lietuvoje jau atėjo laikas diskutuoti apie kai kurių mokesčių pavertimą vietos mokesčiais – pavyzdžiui, kai kurie mokesčiai galėtų skirtis Vilniuje ir Šiauliuose.

Atskiras skiltis savo programoje Liberalų ir centro sąjunga skyrė pedagogams, medikams, verslininkams, kultūros darbuotojams ir menininkams, valstybės tarnautojams ir pareigūnams bei žemdirbiams.

Užsienio politikos srityje LiCS pabrėžia santykių su JAV svarbą, iš kitų šalių minimos Lenkija ir Rusija, su kuriomis santykiai turėtų būti grįsti tarpusavio pagarba.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Pravieniškėse kalinys kaip reikiant išgąsdino pareigūnus: jeigu ir vėl nereaguos, pasigailės (6)

Pravieniškių 1-ame kalėjime – neįprastas bausmę dėl įvykdytų nusikaltimų atliekančio...

Vilniuje ant kojų sukeltos tarnybos: užgesinus gaisrą, pranešta apie dujų nuotėkį evakuoti žmonės

Pirmadienį tarnybos gavo pranešimą, kad Vilniuje kilo gaisras – užsiliepsnojo aliejus.

Būdamas 40-ies Žilvinas išgirdo diagnozę, kuri visiškai pakeitė jo gyvenimą: vieną rytą pabudau su puse nutirpusio kūno (1)

Būdamas 40-ies Žilvinas Mišeikis išgirdo diagnozę, kuri akimirksniu pakeitė jo gyvenimą:...

Ukrainos kapitonas pliekė Vilniaus ledą: siaubinga, kitąsyk turbūt reikės glaudžių organizatoriai tvarkėsi per naktį (9)

Sekmadienio vakaras užsitęsė Vilniuje vykstančio pasaulio ledo ritulio čempionato IB diviziono...