aA
Europos Komisija trečiadienį pareiškė trečiadienį, kad atsižvelgs į Turkijos teismo sprendimą dėl keturių parlamentarų kurdų įkalinimo, kai bus nagrinėjamas klausimas, kada prasidės derybos dėl Turkijos įstojimo į Europos Sąjungą.
1994 metais teismas pripažino keturis kurdų deputatus kaltais padėjus kurdų sukilėliams ir nuteisė juos 15 metų kalėti. Tarp jų buvo ir teisių gynėja, prokurdiškos partijos DEP narėLeyla Zana (Leila Zana). Ji yra gavusi prestižinę Europos Sąjungos Sacharovo premiją ir buvo nominuota Nobelio taikos premijai.

Europos žmogaus teisių teismas ne kartą ragino Turkijos valdžią paleisti į laisvę kurdų deputatus kurdus. Tačiau Turkijos teismas trečiadienį atsisakė jiems sutrumpinti įkalinimo laiką.

"Europos Komisija apgailestauja dėl šiandien priimto Ankaros teismo verdikto, patvirtinančio, kad ponia Leyla Zana turės išbūti laisvės atėmimo vietose visą bausmės laiką", - sakė Europos Komisijos atstovas Jeanas-Christophe'as Filori (Žanas Kristofas Fijoris) spaudos konferencijoje.

Į klausimą apie teismo sprendimo padarinius Turkijos stojimui į Europos Sąjungą J.Ch.Filori atsakė: "Žinoma, mes atsižvelgsime į šią aplinkybę".

Europos Komisija turi šįmet nuspręsti, ar Turkija pasirengusi pradėti derybas dėl narystės ES. Prancūzija ne kartą sakė, kad Ankara kol kas dar neatitinka Europos Sąjungoje priimtų žmogaus teisių laikymosi normų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0