aA
Ministras pirmininkas ir valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Andrius Kubilius teigia remiąs II pakopos pensijų kaupimo sistemą, tačiau ilguoju laikotarpiu norėtų ją pertvarkyti pagal formulę „2+2+2”. Tai reiškia, kad 2 proc. į privačius fondus pervestų „Sodra“, 2 proc. - pats asmuo bei 2 proc. subsidijuotų valstybė.
Andrius Kubilius ir Algirdas Butkevičius
Andrius Kubilius ir Algirdas Butkevičius
© DELFI / Valdas Kopūstas

Socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius taip pat neprieštarauja privačių II pakopos pensijų fondų egzistavimui, tačiau, jo nuomone, žmones reikėtų tinkamai šviesti, kad jie žinotų, jog neverta pasirašyti šios pakopos pensijų kaupimo sutarčių, jei asmuo gauna mažą atlyginimą (iki 1500 Lt „į rankas“) arba jei iki pensijos jam liko apie 10 metų ir mažiau.

Apie tai politikai diskutavo DELFI surengtoje diskusijoje „Kas geriau?“

„Aš esu už tai, kad privatūs pensijų fondai Lietuvoje būtų. Tačiau mūsų visuomenėje buvo sukurtas didžiulis bumas, sukeltos emocijos, kad visi pultų ir tuose pensijų fonduose dalyvautų. Būdamas Seimo Biudžeto ir finansų komiteto nariu aiškinau, kad esu puikiai susipažinęs su tų fondų administravimu Čilėje ir kitose šalyse – kur subankrutavo, kur sėkminga veikla. Taigi tie žmonės, kurie gauna mažą darbo užmokestį, pavyzdžiui iki 1500 Lt į rankas, neturėtų dalyvauti tuose fonduose. To nereikėtų daryti ir tiems žmonėms, kuriems iki pensijos liko 10 metų“, - aiškino A. Butkevičius.

Maža to, socialdemokratų lyderio nuomone, žmonės turėtų galėti laisvai pasitraukti iš panašių pensijų fondų.

Šiuo metu tokios galimybės iš viso nėra, tačiau konservatoriai planavo, kad pertvarkant visą pensijų sistemą žmonės vieną kartą dar turėtų galimybę apgalvoti – nori jie dalyvauti II pakopos pensijų kaupime, ar ne.

„Yra numatyta, kad įgyvendinant pertvarką, vieną kartą žmogus turės galimybę apispręsti", - teigė konservatorių lyderis.

Anot A. Kubiliaus, valdančioji dauguma yra parengusi pensijų sistemos reformą, tačiau ji užtruko dėl siūlymų gausos.

„Aš noriu priminti, kad jeigu kalbame apie privačios pensijų kaupimo sistemos reformą, tai įstatymas dar nėra priimtas, jis dar svarstomas Seime. Buvo Vyriausybės išvada, ilgos diskusijos, yra pasiūlyta modifikuota privataus kaupimo formulė „2+2+2”, kai iš „Sodros“ pervedami 2 proc., žmogus turės galimybę pats sumokėti 2 proc. nuo savo gautų pajamų ir tada valstybė dar subsidijuos 2 proc“, - teigė A. Kubilius.

Anot premjero, manoma, kad po tokios reformos ilguoju laikotarpiu „Sodros“ išmokama pensijų pakeitimo norma sieks 28 proc., o apie 12 proc. pakeitimo normos sudarys privačioji dalis.

Pensijos pakeitimo norma yra skaičius, liudijantis kokią dalį vidutinio atlyginimo sudaro vidutinė senatvės pensija.

„Kodėl mes siūlome nenutolti nuo privataus kaupimo sistemos ir nesukurti joje tokių dalykų, kurie būtų jai pavojingi? Todėl, kad demografinę situaciją visi gerai žinome: gyventojų skaičius kol kas neauga, gyvenimo trukmė ilgėja. Skaičiavimai Lietuvoje ir visoje Europoje rodo, kad jeigu nieko nedarysime, tai dabartinė „Sodros“ sistema nebesugebės užtikrinti 39-40 proc. vidutinės pensijos pakeitimo normos lyginant su vidutiniu atlyginimu“, - teigė konservatorius.

„Tik sutvarkytu, subalansuotu privačiu kaupimu mes galime garantuoti, kad mažėjant „Sodros“ išmokamų pensijų pakeitimo normai iki 28 proc., atsirastų ta privačioji dalis, kuri leistų išlaikyti bendrą pensijos normą ties 40 proc.“, - reziumavo TS-LKD lyderis.

DELFI primena, kad per ketverius konservatorių kadencijos metus pervedimai į privačius II pakopos pensijų fondus buvo sumažinti nuo 5,5 proc. iki 1,5 proc. Pervedimai privatiems fondams yra mokami iš „Sodros“ - kadangi per krizę smarkia smuko Lietuvos ūkis, buvo mažinamos senatvės pensijos, atlyginimai ir įvairios išmokos, pervedimų sumažinimas pasitarnavo kai papildomas lėšų šaltinis, kad pensijos nebūtų mažinamos dar stipriau.

2002 m. buvo priimtas Pensijų sistemos reformos įstatymas, tačiau galimybė kaupti lėšas II pakopos pensijų fonduose atsirado nuo 2004 m. 

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

„Euroviziją“ laimėjo su sijonu scenoje pasirodęs šveicaras Nemo, paaiškėjo, kelintą vietą užėmė Silvester Belt (71)

Šeštadienio vakarą Malmės arenoje pasirodė 25 šalių atstovai, kurie kovojo dėl pergalės...

Grįžus po „Eurovizijos“ finalo Silvester Belt laukė jautrus susitikimas: į viešbutį atvyko vienas artimiausių žmonių

14-ąją vietą „Eurovizijoje“ pelnęs Silvester Belt džiugiai pasitiktas viešbutyje, kuriame...

Prezidento rinkimai 2024. VRK skelbia apie pradėjusias formuotis eilutes Iki 8 val. jau balsavo 12,51 proc. rinkėjų (13)

Sekmadienį Lietuva renka prezidentą ir referendumu sprendžia dėl pilietybės išsaugojimo.

Po nebinarinės tapatybės Nemo pergalės „Eurovizijoje“ – audros soc. tinkluose: siūlo atmatymo paslaugas, giria Lietuvos savivertę

Šeštadienio naktį paskelbtas naujasis „ Eurovizijos “ laimėtojas – juo tapo šveicaras Nemo,...

Po vis dar vėsaus sekmadienio sinoptikai turi gerų žinių kitai savaitei

Lietuvos orus užvaldė aukšto atmosferos slėgio sūkurys. Šis anticiklonas iš mūsų šalies...

Kaip ir prognozuota šiąnakt kai kur Lietuvoje vėl galima išvysti šiaurės pašvaistes (1)

Šeštadienio dieną sinoptikai paskelbė, kad naktį iš šeštadienio į sekmadienį yra vilties ir...