aA
Anapilin iškeliavęs Lietuvos prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas buvo beveik mitologinė asmenybė ir įkūnijo tautos tėvo archetipą, kurio stotas simbolizuoja didybę, tvirtumą ir stabilumą. Tokios nuomonės apie buvusio šalies vadovo įvaizdį visuomenėje pateikia ryšių su visuomene specialistas Mykolas Katkus.
A.Brazauskas įkūnijo tautos tėvo archetipą, atsparų kritikos strėlėms
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)

Jo kolegė Dalia Kutraitė teigia, kad savo veiksmais, elgesiu, ir laikysena prezidentas A. Brazauskas užsitarnavo visuomenės pagarbą, todėl buvo atsparus oponentų kritikai: „Tokiems žmonėms, kuriuos visuomenė gerbia, myli ir pripažįsta, yra daugiau atleidžiama“.

Idealus politikas turi A.Brazausko ir V.Adamkaus bruožų

M. Katkus teigia, kad A. Brazauskas, Vytautas Landsbergis ir Valdas Adamkus Lietuvos politikoje buvo trys stulpai, ant kurių formavosi Lietuvos politinė kultūra. Žmonės, pasak ryšių su visuomene eksperto, visus kitus lyderius linkę lyginti su šiais politikos grandais, tad Lietuvoje daugelis politikų natūraliai lieka jų šešėlyje.

Mykolas Katkus
Mykolas Katkus
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Prisimenu, prieš kokius šešerius-septynerius metus, kai vyko rinkimai, esu matęs apklausą, kur buvo domimasi, koks turi būti idealus politikas, prezidentas ar valstybės vadovas. Žmonės idealiam politikui paprastai suteikdavo dviejų politikų savybių – A. Brazausko ir V. Adamkaus – savybių. Taip jiems atrodė tobulas politikas“, - pasakojo M. Katkus.

Pasak jo, žmonės A. Brazausko veiksmus suvokdavo intuityviai, lygiai taip pat A. Brazauskas suvokė ir visuomenės lūkesčius.

„Kiti politikai, ypač modernesni, turi mažiau šio atpažįstamumo. A. Brazauskas taip pat buvo suvokiamas kaip savas, netgi jo politiniai kritikai jį suvokdavo jei ne kaip savą, tai bent kaip atpažįstamą. Kritika jo atžvilgiu ne tik kad nelipdavo, bet kalbant apie A. Brazauską dar reikia pastebėti, kad jis buvo tokia tėvo figūra – ne tik savo pasekėjams, bet ir oponentams“, - teigė M. Katkus.

Ryšių su visuomene ekspertas sako, jog po A. Brazausko socialdemokratų gretose taip ir neatsirado jam prilygstantis lyderis, tačiau esą yra natūralu, mat būdamas tarsi ąžuolu jis užgožė visus kitus politikus.

„Apie A. Brazauską galima pasakyti, kad jis buvo šiek tiek nuodėmingas, pagoniškas, didelio kūno valdovas, kurio stotas simbolizuoja didybę, tvirtybę ir stabilumą. Ypatingai dabartiniu metu, kai visi jaučiasi nelabai stabiliai, tas jo išėjimas yra simboliškas saugumo jausmo praradimas“ – DELFI svarstė M. Katkus.

Negalėjo sėdėti dramblio kaulo bokšte ir dairytis po šalį

Ryšių su visuomene specialistė D. Kutraitė apie A. Brazauską taip pat atsiliepia kaip apie žmogų, savo veiksmais, elgesiu ir laikysena užsitarnavusį visuomenės pagarbą, kuri tapo skydu nuo oponentų kritikos.

Dalia Kutraitė-Giedraitienė
Dalia Kutraitė-Giedraitienė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

D. Kutraitė taip pat sako, kad A. Brazauskas, skirtingai nei daugelis politikų, nejuto politinių žaidimų azarto – tai labiausiai išryškėjo antroje prezidento kadencijos pusėje, kai valdanti konservatorių dauguma turėjo galimybes blokuoti A. Brazausko veiksmus. Tai buvo viena priežasčių, kodėl politikas, kaip pat yra teigęs, atsisakė kelti savo kandidatūrą antrajai kadencijai.

„Jis pats ne kartą viešai buvo pasakęs, kad buvo izoliuotas nuo valstybės reikalų. Tai buvo ne tas žmogus, kuris galėtų sėdėti dramblio kaulo bokšte ir iš ten dairytis po savo mylimą valstybę. Jam reikėjo veiklos, reikėjo priiminėti sprendimus, dalyvauti. Toks jo izoliavimas jam turbūt buvo pats baisiausias dalykas jo veikliame gyvenime“, - sakė D. Kutraitė, prisiminusi situaciją po 1996 m. Seimo rinkimų.

Ryšių su visuomene specialistė taip pat pabrėžė, kad A. Brazauskas dėl palaikymo visuomenėje sugebėdavo likti nepaliestas įvairių skandalingų istorijų purslų. Pavyzdžiui, „Alitos“ privatizavimo istorija beveik visiškai nepakenkė politiko reputacijai.

„Atsimenu, kai labai seniai kažkada dariau su juo interviu, jis man pats pasakojo: žinote, sako, viename leidinyje radau savo pavardę neigiamame kontekste paminėtą kokį šimtą kartų. Bet nepaisant to, efekto nebuvo – nei po to leidinio, nei po kitų“, - pasakojo D. Kutraitė.

Ji taip pat teigia mananti, jog A. Brazausko reputacijai ir tautos telkėjo vaidmeniui nepakenkė nei jo priešprieša su pirmuoju faktiniu Lietuvos vadovu Vytautu Landsbergiu. „Gyvenimas visada susideda iš kovos, tik politikoje labai daug užsižaidžiama kova. Labai daugeliui politikų patinka kovoti, patinka oponuoti, patinka aštriai pasakyti ar padaryti, galima netgi sakyti, kad jie pagauna azartą. Tuo tarpu mūsų pirmojo prezidento stiprioji savybė ir ryškioji pusė buvo ta, kad jis tam kovos azartui nepasidavė“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Patekti į mišką prie ežero nepavyks: garsusis Gulbinų kvartalas ir vėl neprieinamas (8)

Garsusis Gulbinų kvartalas ir vėl pateko į dar vieną skandalingą situaciją. Gavęs signalų, kad...

Mokslininkai užfiksavo įvykį, kuris paskutinį kartą nutiko tik prieš milijardą metų – tada atsirado augalai, o kas bus dabar?

Įvykis, kuris, kaip žinoma, per visą gyvybės Žemėje istoriją yra įvykęs tik tris kartus,...

Vilniuje steigiama nauja partija (4)

Simbolinę Gegužės 1-ąją – Tarptautinę darbininkų dieną – Lietuvoje steigiasi nauja...

Įvardijo priežastį, kodėl Lietuvos prezidento rinkimai – be intrigos: įvyko baisus dalykas (48)

Lietuvoje vyksta ne prezidento rinkimai , o perrinkimas, todėl kampanija ir yra tokia nyki....

Psichologė Gintarė Buinickaitė: ši karta išties kitokia, ir su ja reikia išmokti elgtis kitaip

„Z karta dažniausiai apibūdinama kaip labai kitokia: gimusi ir užaugusi arba dar auganti...