Laida, pavadinimu „Mėgstamiausi Didžiosios Britanijos produktai – ar jie naudingi?“ („Britain's Favourite Foods - Are They Good for You?“) taip pat parodo, kurie iš maisto produktų, dedamų į prekybos centrų vežimėlius, yra patys populiariausi.   

Pradedant tam tikromis daržovėmis, kurios suteikia mums patrauklumo, ir baigiant sūriu, kuris padeda atsikratyti riebalų, ši laida pateikia virtinę triukų, kurie padės gudriau apsipirkti.

Kaip paprikos ir morkos gali suteikti veidui sveiko švytėjimo 

Morkos ir paprikos populiariausių Didžiosios Britanijos maisto produktų sąraše atitinkamai užima ketvirtą ir penktą vietas. Paprikos ne tik turi daug vitamino C: naujas tyrimas rodo, kad jos pagerina ir mūsų išvaizdą. 

Savanorių buvo prašoma kasdien šešias savaites valgyti bet kokios spalvos paprikas ir išgerti 150 ml šviežių morkų sulčių. Pasibaigus tyrimui, jų veidai buvo įgavę „sveiko švytėjimo“.   

Škotų tyrimas nustatė, kad veido spalvą pagerino šiose daržovėse aptinkamas pigmentas karotanoidas.   

Dar viename anksčiau atliktame tyrime, kuris buvo paskelbtas žurnale „The Quarterly Journal of Experimental Psychology“, daugiau kaip trys ketvirtadaliai žmonių, turėję įvertinti „daržovių įdegį“ – veido atspalvį, įgautą nuo ryškios spalvos daržovių – teigė, kad jis atrodo gražiau negu saulės įdegis.   

Tyrimo vadovas, daktaras Rossas Whiteheadas iš Šv. Andriejaus universiteto Medicinos fakulteto sakė nustebęs, kad net tokie maži mitybos pokyčiai duoda rezultatų.   

„Žmonės, valgantys daug vaisių ir daržovių, įgauna auksinį odos atspalvį, kuris atrodo sveikai ir patraukliai“, - teigė jis.   

„Mūsų naujausias tyrimas nustatė, kad vos šiek tiek pagerinus savo mitybą, galima sulaukti regimos naudos odai. Mus nustebino, kaip greitai pasireiškė šie pokyčiai“, - sakė jis.   

Sūris padeda lieknėti 

Sūris jau seniai laikomas dietos besilaikančių žmonių priešu, tačiau vis daugėja įrodymų, kad toks įsitikinimas gali būti klaidingas. 

Nors jis turi nemažai riebalų, kalbant apie pieno produktus, ne kiekvienas riebalų gramas yra žalingas, minėtoje laidoje sako profesorė Alice Roberts. 

Sūris turi daug kalcio ir viena teorija teigia, kad jis padeda riebalams nuslinkti virškinamuoju traktu nesuvirškintiems.

Kad patikrintų, ar tai yra tiesa, viena savanorė valgė mažai pieno produktų, negaudama daug kalcio, o vėliau – daug pieno produktų, gaudama daug kalcio.   

Tuomet buvo tiriamos savanorės išmatos ir tikrinama, kiek jose buvo riebalų. 

Tą savaitę, kai vartojo mažai pieno produktų ir gavo mažai kalcio, savanorė pašalindavo 8 g riebalų per dieną – iš viso 56 g riebalų per savaitę.   

Antrąją savaitę ji pašalindavo 12,5 g riebalų, arba 88 g riebalų per savaitę. Skirtumas tarp abiejų dietų buvo beveik 30 g.   

„Kalcis su riebalais sudaro muilą primenančią medžiagą, kuri praslenka žarnynu neabsorbuota“, - aiškino A. Roberts. 

Kurie obuoliai sveikiausi? 

Pagal pardavimų rodiklius, obuoliai yra populiariausias vaisius Didžiojoje Britanijoje ir jie taip pat yra itin naudingi sveikatai. 

Jie ne tik turi daug ląstelienos ir mažai kalorijų, bet ir gali suteikti vitamino C. 

Nors labiausiai perkami „Royal Gala“ obuoliai, jie nėra patys sveikiausi, įspėja daktaras Paulas Kroonas iš Didžiosios Britanijos Maisto tyrimų instituto.   

Iš tikrųjų obuolio nauda sveikatai priklauso nuo jame esančių polifenolių. 

Polifenoliai yra augalų gaminamos cheminės medžiagos, apsaugančios nuo Alzheimerio ligos, širdies ligų ir padidėjusio cholesterolio.   

Profesorius P. Kroonas tyrė „Granny Smith“, „Russet“, „Bramley“, „Pink Lady“, „Gala“ ir „Braeburn“ rūšių obuolius. 

Jo testai parodė, kad kuo obuolys rūgštesnis, tuo daugiau jame yra polifenolių.   

Tai reiškia, kad naudingiausiais reikėtų laikyti „Bramley“, „Granny Smith“ ir „Russet“ rūšių obuolius.
Beje, reikia atkreipti dėmesį, kad pusė polifenolių aptinkama obuolio žievelėje, taigi niekada jos nelupkite.

Pienas yra geriausias gėrimas pasportavus 

Pamirškite saldžius sportinius gėrimus – geriausias būdas atgaivinti savo organizmą po sporto treniruotės yra... pienas. 

Mokslininkai nustatė, kad be to, jog turi daug kalcio ir vitaminų B2 bei A, pienas po treniruotės puikiai aprūpina organizmą skysčiais.   

Per bandymus su savanoriais, kurie numesdavo šiek tiek svorio dėl prakaitavimo per treniruotes, pienas buvo pripažintas akivaizdžiu laimėtoju prieš vandenį ir sportinius gėrimus.   

Žmonės, kurie gerdavo pastaruosius, atstatydavo tik pusę prarastų skysčių, o gerdavę pieną atgaudavo tris ketvirtadalius skysčių. 

Kai norime rehidratuoti organizmą, turime papildyti jį vandeniu ir elektrolitais, o pienas kaip tik turi du iš jų – natrį ir kalį.   

Vandenyje natrio ir kalio yra mažai, o sportiniuose gėrimuose – dar mažiau.   

Dėl baltymų pienas ilgiau užsibūna skrandyje, o tai savo ruožtu reiškia, kad skysčiai pasisavinami lėčiau ir inkstai neišvaro jų lauk. 

Kaip studijoje teigia mokslininkai, „sportiniai gėrimai nėra geresni už vandenį“. 

Salotos ne visada yra sveikiausias variantas 

Pirkėjai, būkite budrūs: vadinamos „sveikos“ salotos ne visada gali būti naudingos jūsų juosmens apimčiai, kaip manote. 

Paprašyti surikiuoti patiekalus pagal jų naudą sveikatai, daugelis apklaustų žmonių mėsainius ir skrudintas bulvytes nurodė kaip patį blogiausią pasirinkimą, nors iš tikrųjų blogiausiųjų apačioje turėjo būti spagečiai ir salotos su sūriu, turintys net 800 kcal.   

Priežastis slypi salotų užpiluose, kurie neretai būna tokie riebūs, jog prilygsta dviem kaušeliams ledų.   

Mėsainių ir bulvyčių kombinacija atsidūrė ketvirtoje vietoje tarp šešių valgių. 

Sveikiausias patiekalas buvo bulvės su lupenomis, sūriu ir pupelėmis. 

Tačiau laidos pašnekovė, profesorė Alice Roberts įspėjo teisingai suprasti tokius rezultatus.   

„Aš tikrai nesakau, kad turėtume valgyti mėsainius ir gruzdintas bulvytes. Salotos gali būti labai sveikos, tačiau turite skaityti jų sudėtį, kad sužinotumėt, ką dar su jomis gaunate“, - paaiškino ji.

Kaip padaryti, kad grybai būtų sveikesni 

Didžiosios Britanijos pirkėjai grybams kasdien išleidžia 1 mln. svarų. 95 proc. jų perkamų grybų yra baltųjų rūšių. Nors jie turi nemažai B grupės vitaminų (svarbių energijai) ir tokių mineralų kaip selenas ir kalis, juose nėra daug vitamino D.   

Pastarasis vitaminas yra esminis kaulams ir dantims. Jis gaminasi organizme nuo odos kontakto su saule.

Grybai, kaip ir oda, taip pat gali gaminti vitaminą D, kai ant jų patenka saulės spinduliai.   

Taip yra dėl to, kad grybų ląstelės turi ploną riebalų sluoksnį, kuriame yra ergosterolio.   

Vos valandą palaikius grybus saulėje, jie absorbuoja ir pradeda gaminti vitaminą D. Beje, vitaminas D grybuose išlieka visam laikui, nepaisant to, ar jie kepami, ar užšaldomi.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)