Ingredientai

Vyno filosofija sunkiai išsemiama. Vis prisimenu vieno someljė svajonę – kada nors gyvenime iki galo pažinti vyną.

Gaminimo eiga

Šiek tiek dekanterio istorijos

Vyno žinovai kasmet klaidžioja sėkmingų derlių, skonių ir poskonių, aromatų bei taninų labirintais, kad galėtų pasimėgauti geru vynu. Vynas kaip gyvas organizmas – kvėpuoja, gyvena, o pakliuvęs į skirtingą aplinką, atskleidžia vis kitas savo savybes.

Šiam tikslui pasiekti specialistai naudoja „paslaptingą“ stiklinį ąsotėlį (grafiną), keistu pavadinimu – dekanteris. Tai neįprastas indas, padedantis išgauti geriausias vyno savybes.

Pats žodis decant išvertus iš anglų kalbos reiškia „filtruoti“. Senovės graikai vyną iš didelių statinių pildavo į keramikines amforas – iš jų būdavo patogu įsipilti vyno į taurę. Vėliau romėnai pradėjo naudoti stiklinius indus, o taip pat ir stiklinius grafinus.

Jų tradiciją tęsė venecijiečiai, kurie Renesanso laikotarpiu pradėjo gaminti šiandieninių dekanterių pirmtakus – stiklinius indus su aukštu siauru kaklu ir staigiai išplatėjančiu dugnu. Plati indo apačia leidžia vynui labiau susilieti su oru.

Stiklinis grafinas ne tik puošia stalą

Dekanteris, žinoma, puošia mūsų stalą. Stilingas, kokybiško stiklo grafinas atrodo kur kas elegantiškiau nei atkimštas butelis. Tačiau ne tik dėl grožio jis naudojamas. Visų pirma jis reikalingas „filtruoti“ vyną. Seni vynai (aštuonerių metų ir senesni) neretai turi nuosėdų (ant dugno).

Per ilgą laiką raudonieji (labai retai baltieji) Barolo, Bordeaux ar senieji portai bręsdami butelyje „išmeta“ nuosėdas. Tai suirę taninai, o be to minimaliai filtruoti vynai gali turėti ir mirusių mielių ar likusių vynuogių tirščių. Tokios nuosėdos vyno negadina, tačiau jei šios karčiosios nuosėdos pateks į vyno taurę, gėrimas nebebus skaidrus ir „patrauklus“.

Pats dekantavimo procesas nėra sudėtingas. Tereikia žinoti kelis svarbius žingsnius.

Viskas, ko reikia seno raudonojo vyno dekantavimui yra: vyno butelis, dekanteris bei žvakė (ar kitas nedidelis šviesos šaltinis).
Svarbu, jog prieš dekantavimą vyno butelis gerą parą pastovėtų stačias, kad visos nuosėdos nusėstų į butelio dugną. Po to atkimškite butelį ir neskubėdami pilkite vyną į dekanterį.

Svarbu pilti tolygiai, nesustojant. Kai supilsite pusę butelio, likusį vyną pilkite dar atsargiau, lėčiau. Šalia butelio kaklelio laikykite žvakę ar pašvieskite žibintuvėliu, kad gerai matytumėte iš butelio pilamą vyną. Taip galėsite matyti, kad baigiant pilti vyną, jo spalva ir skaidrumas pasikeičia.

Kai tik pastebėsite, jog vyno srovėje atsirado nuosėdų (nuosėdos kartais būna labai smulkios, todėl pamatysite tik neskaidrų vyną, bet ne stambias aiškias nuosėdas), nustokite pilti vyną ir palikite nuosėdas butelyje. O dekanteryje turėsite puikaus ir skaidraus vyno.

Dekantuoti galima ir jauną vyną (pavyzdžiui, Cabernet ar Syrah), turintį daug gyvų taninų. Jaunas vynas nuosėdų dar neturi, todėl į dekanterį jį galima supilti vienu ypu ir leisti jam susimaišyti. Dekanteryje esantį vyną galite dar kiek pasukioti, kad į jį patektų daugiau oro.

Oksidacija sušvelnins aštrius taninus ir vyno skonis bus minkštesnis, nuosaikesnis. Leiskite jaunam vynui gerą pusvalandį dar pailsėti dekanteryje ir tuomet pilkite jį į taures. Pastebėsite, kaip vakaro metu šis, kvėpuojantis vynas dekanteryje ne kartą pakeis savo aromatą ir skonį.

Dekantuojant seną vyną, riekia turėti omenyje, kad skirtingai nei jaunas, jis jau nebeturi žaižaruojančių taninų. Todėl tokį, atskirtą nuo nuosėdų, vyną iš dekanterio į taures pilti galima ir po kelių minučių.

Teisingas dekanterio laikymas

Kaip ir visose gyvenimo srityse, taip ir čia yra tam tikros taisyklės, kurių laikantis vyno dekantavimas bus kokybiškas ir tikslingas. Dekanteris nebūtinai turi būti specialus tam pritaikytas indas. Vyną dekantuoti galite ir į kitą stiklinį įndą, iš kurio vyną bus patogu perpilti į taures. Tiesiog renkantis dekanterį, reikia žinoti, jog patogiausias jis yra lygaus, bespalvio ir kokybiško stiklo. Jei turėsite išmargintą raižiniais ar net spalvoto stiklo grafiną, bus sudėtinga dekantuoti seną vyną.

Dekanteris neturi dangtelio, todėl geriausia jį laikyti uždaroje indaujoje, kad į jo vidų kuo mažiau patektų dulkių. Bet kuriuo atveju, prieš dekantavimą indą reikia praskalauti minkštu neutraliu mineraliniu vandeniu, kad po savęs paliktų kuo mažiau „skonio“.

Baigę naudotis dekanteriu, neplaukite jo su cheminiais plovikliais. Indą tiesiog praplaukite vandens ir stambios druskos mišiniu ir prakalaukite vandeniu. Leiskite dekanteriui pačiam išdžiūti iki kito naudojimo.

Taigi, taisyklių visai nedaug, o ir jos gana lengvai įvykdomos. Dekantavimas gali tapti įdomiu žaidimu ir aromatų paieška per jūsų pietus ar vakarienę. Stebėkite, kaip jaunas vynas, susijungęs su oru, keičia savo veidus, palieka vėjavaikiškai žaismingus taninus. Arba tiesiog mėgaukitės ramiu, nuosaikiu ir subrendusiu skaidraus seno vyno skoniu.

hdlife.lt

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai