Ingredientai

„Kas skanu, tas greičiausiai nesveika, o naudingu maistu mėgaujasi nebent sveikos mitybos entuziastai.“ Sutinkate su tokia nuomone?

Gaminimo eiga

Šiais laikais, kai derinami maisto produktai iš tolimiausių pasaulio kampelių, netradiciniai patiekalai tampa tradiciniais, o žmonės atranda supermaistą, skaniai ir sveikai maitintis lengviau nei lengva. Štai ankštinių augalų šeima. Pupose, žirniuose, lęšiuose ar avinžirniuose tobulai dera geras skonis ir ypač naudingos savybės.

Puikiai skiriame saldų, sūrų, kartų ir rūgštų skonį. Bet juk yra dar vienas sunkiai apibūdinamas skonis „kažkas tokio“. Tai umami, japoniškai reiškiantis „žavingas ar malonus pikantiškas skonis“, labiausiai nulemiantis, ar maistas mums yra skanus. Šis penktasis skonis ypač gerai išreikštas kaip tik ankštinėse daržovėse.

Naujienų portalas „Delfi“ kartu su prancūzišku prekės ženklu „Bonduelle“ pradeda straipsnių seriją, kurioje naujai pažvelgsite į ankštines daržoves – kol kas nepakankamai įvertintą, tačiau didžiulę naudą teikiantį produktą.

Žirniai, lęšiai, pupos ir kiti ankštiniai buvo naudojami maistui dar gerokai prieš mūsų erą. Turbūt ne dėl umami, o visų pirmiausia dėl maistingumo. Tobulėjant maisto medžiagų tyrimams buvo moksliškai įrodyta, kad šias daržoves išties verta įtraukti į kasdienį racioną.

Kodėl Sardinijos (Italija), Nikojos (Kosta Rika), Okinavos (Japonija) ar Loma Lindos (JAV) gyventojai daug rečiau serga sunkiomis ligomis ir dažniau nei kiti sulaukia 100 metų? Tiriant šias vadinamąsias „mėlynąsias zonas“ nustatyta, kad be natūralių skirtumų yra ir šis tas bendro. Tai mitybos principai: čia maisto pagrindą sudaro daržovės, grūdinės kultūros ir... ankštiniai augalai.

Ir tai visiškai nestebina. Visi ankštiniai augalai didžiąja dalimi sudaryti vien iš baltymų. Juose taip pat yra geležies, magnio, kalcio, kalio, fosforo ir B grupės vitaminų B. Šį rinkinį dar papildo antioksidantų gausa. Taip pat tai puikus ląstelienos šaltinis, turintis labai mažai riebalų – tai idealus maistas sąmoningai ar intuityviai norintiems sveikai maitintis ir kontroliuoti savo svorį. Įvertinus šias maistines savybes mokslas ankštiniams augalams suteikė „ypatingojo maisto“ statusą (angl. superfoods). Toks įvertinimas pakelia šiuos augalus į „madingo maisto“ lygmenį, o tai reiškia, kad randasi vis daugiau ir vis įvairesnių jų vartojimo būdų, kuriais dosniai dalijasi visas pasaulis.

Ypatingos maistinės savybės, nauda organizmui, paplitimas visame pasaulyje ir umami nulemtas skanumas. Visa tai nauda valgytojams. Tačiau ankštiniai augalai naudingi ir visai planetai. Šie augalai nelepūs ir nereiklūs, todėl gali augti net ir sausringose vietovėse. Lietuvoje vandens trūkumo nejaučiame, tačiau daug kur pasaulyje jis yra didžiulė vertybė, tad tų regionų gyventojams ankštiniai yra tikras išsigelbėjimas. Be to, ankštiniai augalai papildo dirvą azotu, todėl mažėja sintetinių trąšų poreikis, o taip mažinamas šiltnamio efektą sukeliančių dujų išsiskyrimą. Dar vienas pliusas.

Ankštiniai augalai labai įvairūs, puikiai tinka beveik su visais produktais, tad improvizuodami, varijuodami ir davę valią kulinarinei fantazijai pasigaminsite labai naudingų ir įvairių patiekalų, patenkinsiančių net išrankiausią ir subtiliausią skonį. Atraskite ankštinius superaugalus, labai skanius ir naudingus žmogui bei planetai!

Receptus su „Bonduelle‟ ankštinėmis daržovėmis skaitykite čia.

BONDUELLE

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai