Ingredientai

Paruoštos morkos 1 kg
Česnako skiltelės vnt.
Prieskonių mišinys (vietoj jo galima naudoti maltą kalendrą ir aitriųjų paprikų miltelius) 1 šaukštas
Aukštai temperatūrai atsparus aliejus (naudoju saulėgrąžų) 150 ml
vyno arba ryžių actas (baltas) 60 ml
Baltas cukrus 40 g
Svogūnas 0.5 vnt.
Sezamo sėklos (nebūtinai) 1 šaukštas
Porcijos: 10
Morkų salotos – daugelio pamėgtas receptas.Maisto tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“ autorė Renata Šniolienė yra išbandžiusi ne vieną receptą iš interneto platybių ir dalijasi labiausiai patikusiu deriniu. R. Šniolienei itin patiko svogūno apkepimas aliejuje, tai morkų salotoms suteikia nepakartojamą poskonį.

Gaminimo eiga

1. Morkas sutarkuoju stambiais šiaudeliais ir sudedu į gilų indą. Beriu druską, prieskonius, labai smulkiai supjaustytą česnaką ir cukrų, supilu actą ir dviem šaukštais vis keliant nuo dugno atsargiai maišau, lėtai, kad nelūžinėtų šiaudeliai.

2. Įkaitinu keptuvę, pilu aliejų ir dedu per pusę perpjautą svogūną. Lupti nereikia, lukšte yra gausu skonių ir spalvų. Kai jau svogūnas pradeda intensyviai čirškėti, vis pavartant keptuvę, kepu iki perpjauta svogūno pusė įgyja intensyvų geltoną atspalvį. Išjungiu kaitrą, svogūną išimu, jo nebereikės.

3. Morkų šiaudelius rankomis sukeliu į viršų, formuoju kūgį, tokiu būdu aliejus prasiskverbia per didesnę tarkių dalį.

4. Nelaukiant kol aliejus atvės, pilu jį ant morkų, beriu sezamų sėklas ir iškarto sumaišau. Palieku atvėsti, sudedu į uždaromą ar užsukamą indą ir dedu į šaldytuvą.

5. Šaltoje aplinkoje šios salotos puikiai laikosi iki 3 savaičių.


Pastabos:

* Labai svarbus momentas – morkų pjaustymas, jos turėtų būti supjaustytos šiaudeliais (yra specialios pjaustyklės) ar sutarkuotos labai stambia tarka (tokias turi virtuviniai kombainai), tiesiog sutarkuotos „burokine“ tarka neturės salotoms būdingo traškumo, tačiau iš bėdos tiks ir ji. Patys kantriausi gali morkas paversti šiaudeliais ir tiesiog peiliu.

* Tokiu pačiu būdu galima ruošti ir burokėlius, tik siūlyčiau pradžioje pasigaminti pusę normos, ne visiems patinka žalio burokėlio skonis, juk išties retai šią daržovę valgome termiškai neapdorotą.

* Apie prieskonius. Aš perku jau paruoštą prieskonių mišinį, tad nereikia turėti penkių maišelių su reikalingais ingredientais. Eiliniuose prekybos centruose tokių matyti neteko, perku specializuotoje parduotuvėje Delona, taip pat netikėtai atradau jų vienoje sėklų ir augalų parduotuvėje.

* Vienu ypu ruošiu kilogramą morkų, kadangi jas skutu ir nupjaustau galus, imu 1,200g. Taip gaunu 1 kg jau paruoštų morkų. Mažiau gaminti nepasimoka, nes ir laiko, ir plaunamų indų prasme receptas ne itin greitas ar paprastas.

Kūmutės virtuvė

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai