Ingredientai

Žaliuosiuose žirneliuose, avinžirniuose, pupelėse ir pupose gausu vitaminų ir maistingųjų medžiagų. Tačiau jei norime iš šių daržovių gauti maksimalią naudą, jas turėtume valgyti kuo šviežesnes. Bet ankštinių augalų sezonas neilgas – išties šviežiais vitaminų šaltiniais galime mėgautis vos kelis mėnesius per metus. Ką daryti?

Gaminimo eiga

Džiovinti žirniai ir pupelės ilgą laiką buvo geras sprendimas norint visaverčio maisto gauti šaltuoju periodu. Tačiau dabar dėl pažangių nuolat tobulinamų konservavimo ir šaldymo technologijų galime mėgautis patogiai daržovėmis Ir šaltuoju periodu.

Naujienų portalas „Delfi“ kartu su prancūziškuoju prekės ženklu „Bonduelle“ tęsia straipsnių seriją, kurioje bandoma naujai pažvelgti į ankštines daržoves – produktą, teikiantį didžiulę, bet, deja, nepakankamai įvertintą naudą.

1795 m. prancūzų virėjas ir konditeris Nikolia Aperas sugalvojo drąsią mintį – hermetiškai supakuoti ir termiškai apdoroti produktai turėtų ilgai negesti. Po 15 eksperimentų metų konservavimo technologija pristatyta visuomenei. Įdomu, kad vieni pirmųjų naudą įvertino... jūreiviai. Į ilgas ekspedicijas būdavo keblu pasiimti šviežių daržovių atsargų, o įgulos dėl vitamino C trūkumo susirgdavo skorbutu.

Šiaurės tautos taip pat nuo seno turėjo žinių apie konservavimą. Kanados šiaurės eskimai pastebėjo, kad jų kraštams būdingas stiprus vėjas ir šaltis puikiai išsaugo ką tik pagautos žuvies savybes. Šaldymo technologija JAV patentuota 1925 m., ir jau po kelerių metų prekybos centruose pasirodė tinkamai užšaldyti produktai. Šiais laikais užšaldytiems produktams keliami labai aukšti gamybos, pervežimo ir laikymo parduotuvėse reikalavimai, tad rinkdamiesi tokį gaminį galite būti tikri, kad gaminamas patiekalas bus skanus, atrodys natūraliai gražiai ir, svarbiausia, bus sveikas ir maistingas.

Ruošiant daržoves „Bonduelle“, jų derlius per keletą valandų atgabenamas į fabriką ir ten, trumpai jį apdorojus, užšaldomas vadinamuoju šoko būdu esant labai žemai temperatūrai. Naudojant šią technologiją produktas užšaldomas per keletą minučių, taip išsaugant didelę maistingųjų medžiagų dalį ir išlaikant nepakitusį skonį, kvapą, formą ir spalvą.

Taip pat „Bonduelle“ siūlo garuose paruoštų daržovių ir daržovių mišinių liniją „Vapeur“. Toks paruošimo būdas laikomas ypač tausojančiu produkto skonio ir jo teikiamos naudos atžvilgiu. Taip apdorotas daržoves galima iškart valgyti – dėti į mišraines, sriubas, ragu ir kitus patiekalus. Tai tikrai patogu ir padeda taupyti laiką.

Bet kodėl tokios svarbios yra pažangios konservavimo ir užšaldymo technologijos? Ne tik dėl to, kad bemaž nepakinta daržovių išvaizda, skonis ir konsistencija. Svarbiausia čia – vitaminai ir jų išlaikymas Vitaminai yra labai nestabilios medžiagos, paveiktos šviesos ir oro jos labai sparčiai yra. Pavyzdžiui, per parą nuo derliaus nuėmimo daržovės gali netekti net iki 40 % naudingųjų medžiagų. O jas ruošiant ir apdorojant – antra tiek. Finale į organizmą gali patekti vos penktadalis mineralų ir vitaminų.

Ačiū šiuolaikinėms technologijoms – tik dėl jų skaniu ir naudingu maistu galime mėgautis bet kuriuo metų laiku.

BONDUELLE

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai