aA
Didžioji dalis garsenybių žvaigždėmis negimsta. Šiuolaikinės žvaigždės dažniausiai kuriamos žiniasklaidos, modeliuotojų, režisierių, vadybininkų, reklamos gamintojų, fotografų. Toks, daugybės žmonių sukurtas ir į idealius rėmus patalpintas, įvaizdis skirtingai veikia žmonių psichiką. „Turėti idealą - tai normali vystymosi fazė, bet...“, - apie žvaigždžių įtaką žmonėms pasakojo psichoterapeutas Olegas Lapinas.
scena, teatras, koncertas
© Corbis
Fanatizmas

„Turėti idealą - tai normali vystimosi fazė“,- teigia O. Lapinas. Tai tarsi būtina vystimosi stadija, kol žmogus dar neturi savo asmeninio idealo, nežino, koks nori būti, dar nespėjo niekuo išgarsėti arba pats nežino, ką sugeba. „O savimeilė jau godi, nori, kad jį mylėtų, gerbtų, pripažintų, jog jis išskirtinis, o parodyti to dar nemoka“,- dėstė psichoterapeutas.

O. Lapinas mano, kad jei žmogus nepersirgs „žvaigždžių liga“, jei neturės idealo, tai, apskritai, liks vakuume ir nežinos, kokiu jam būti. Teoriškai tai galėtų būti jo tėvai, tačiau šiuolaikinėje visuomenėje tėvų gyvenimas labai nutolo nuo vaikų. Be to, dalis vaikų neturi tėvų, tai nėra ir į ką lygiuotis.

Visi jauni žmonės tam tikram savo gyvenimo etape godžiai ieško idealo. Vieniems juo gali būti knygos autorius, kitam kokia dainininkė, dar kitam – jo teta, pasižyminti kokiom jam imponuojančiom savybėm. „Daugelis iš fanatizmo išauga“,- teigė O. Lapinas.

Tačiau pasitaiko atvejų, kai žmonės pernelyg įsijaučia į garsenybių gyvenimus, o vėliau, susiformavus asmenybei, turi likviduoti pasekmes, pavyzdžiui, paauglės, sekdamos garsenybių pėdomis, pastoja ir priverstos darytis abortus.

Pasak psichoterapeuto, būna ir visiškai kraštutinių atvejų, kai garsenybių pasekėjai netgi žudosi, negalėdami būti be savo idealo. Po „The doors“ vokalisto Jimo Morrisono mirties per Ameriką nuvilnijo masinių savižudybių banga.

Psichoterapeutas teigia, kad jei suaugęs žmogus (30-40 metų) vis dar turi savo fiurerį, tada jam diagnozuojamas asmenybės nebrandumas arba jis tiesiog yra kito žmogaus šešėlyje. Tokiam žmogui neįmanoma padėti, jei jis pats nesusivokia, jog yra nebrandus, kol nesusiformuoja savo idealų, savo siekių.

Populiarumo vėžys

„Kiekvienas žmogus, pradėjęs dirbti viešumoje, suserga „populiarumo vėžiu“. Ji yra neišvengiama“ ,- sakė „TV pagalbos“ gelbėtojas Gediminas Jaunius. Pašnekovas pasakojo, kad „ligos“ simptomai kiekvienais metais yra skirtingi. „Iš pradžių galvoji, jog esi kiečiausias iš visų, o visi kiti yra „dumblas“. Vėliau supranti, kad galbūt taip nėra”, - pridūrė jis.

„Didžiausias dalykas, kurį reikėjo suvokti, kad kitos profesijos yra ne mažiau svarbios, kartais netgi svarbesnės ir įdomesnės“ ,- sakė gelbėtojas. Vienintelis sprendimas yra dirbti su savimi, save kontroliuoti. „Jeigu tave rodo per teliką, tu tiems žmonėms esi ypatingas. Yra baisiausia, jeigu tu tuo patiki, tada pats lieki debilas“ ,- teigė pašnekovas. G. Jauniaus manymu, kiekvienas kažkada tuo patiki ir, jei žmogus tuo metu netenka to eterio, jį ištinka krizė.

Būna tokių atvejų, kuomet žvaigždės turi nulipti nuo pjedestalo, o kuo didesnė garsenybė buvo, tuo skaudžiau su tokia padėtim susitaiko arba nesusitaiko. „Kuo aukščiau esi, tuo skaudžiau ir žemiau krenti, o po to labai sunku sugrįžti į normalias vėžias“,- sakė O. Lapinas. Būna atvejų, kad žmogus taip ir nesusitaiko su tuo, jog jam atėjo laikas nulipti nuo podiumo, ir prisigalvoja visokių priešų, sąmokslo teorijų ir su tom savo paranojom gyvena.

Žvaigždės be gerbėjų – ne žvaigždės

„Jei nėra susižavėjimo, žvaigždės irgi nėra“,- sakė psichoterapeutas. Daugelis žvaigždžių paprastame gyvenime niekuo nesiskiria nuo kitų žmonių, jei į ją neprojektuojamas kažkieno susižavėjimas. Žmonės, kurie rūpinasi įžymybės įvaizdžiu, ir gerbėjai iš žmogaus padaro žvaigždę. Jei ji neturės gerbėjų, tokį žmogų, anot O. Lapino, mes vadinsime tik žmogumi, turinčiu pretenzijų būti žvaigžde.

„Žvaigždės yra žvaigždės dėl to, kad kiti žmonės juos laiko žvaigždėmis ir ne daugiau“,- sakė pramogų pasaulio atstovas Algis Ramanauskas. Anot pašnekovo, žvaigždėmis tampama dėl daugelio veiksnių: daug lemia išvaizda, elgesys, tai, ką jis padaro, ir kaip tai priima visuomenė.

Minios garbina savo žvaigždes, savo favoritus, džiaugiasi jų laimėjimais, tačiau dar labiau domisi jiems nutikusiomis nelaimėmis. Taip jau yra, kad žmonės užuodžia kraują ir nesąmoningai jo trokšta. Karvedys Kromvelis, jodamas karūnuotis sakė savo ginklanešiui, kuris džiūgavo, kad daugybė žmonių susirinko jo pasveikinti: „Jei mane kartų, susirinktų dar daugiau“.

„TV pagalbos“ gelbėtojas Gediminas Jaunius mano, kad „Lietuvoje nėra žvaigždžių, yra tik žinomi žmonės“. Anot pašnekovo, Lietuvoje žodis „žvaigždė“ tapo žargonu, o įžymybe, G. Jauniaus nuomone, vadinamas kiekvienas, kuris yra varginamas arba maloninamas populiarumo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0